Dimarts, 10 de maig de 2011 | 12:48
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

"L'Obra Social és l'ànima de la Caixa"

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Francesc Xavier Bertolín. Director de l'Àrea d'Acció Social de la Fundació 'la Caixa'
"L'Obra Social és l'ànima de la Caixa"
04/05/2011 22:34
Francesc Xavier Bertolín
P. Alegre.- La Caixa es convertirà en breu en banc, però aquest procés no afectarà a la seva obra social, com afirma el director de l'Àrea d'Acció Social de la Fundació 'la Caixa', Francesc Xavier Bertolín, qui la defineix com l’ànima de l’entitat i ens explica el seu funcionament.
--Afecta en alguna cosa a l’Obra Social la conversió de La Caixa en banc?
--No, en absolut, canviem per continuar sent la mateixa essència. Ens adaptem a les situacions legals del mercat per continuar fent el mateix. Aquest és el principal missatge que volem transmetre, entenem que amb l’entorn econòmic les regles canvien i nosaltres canviem per continuar mantenint l’essència de poder fer aquesta acció social cap a la ciutadania espanyola.

--En què consisteix l’àrea social de la Caixa?
--Hi ha diferents programes. Hi ha el programa conscienciat amb la infància, amb intentar trencar el cercle de la pobresa de pares a fills. Estem fent una dotació anual de 60 milions d’euros. Aquest seria el de CaixaProinfància.

Hi ha un altre que és el de malalts terminals, que és acompanyament en els últims moments de gent que ens abandona, per que ens entenguéssim, de suport psicoemocional, tant a les persones que estan en aquesta situació com als familiars.

El programa Incorpora, que, com diu, treballa en l’ajuda a la incorporació al mercat laboral de persones en risc d’exclusió social.
Francesc Xavier Bertolín
I un altre programa seria el de Gent 3.0’, d’aproximació i de donar sentit d’utilitat a la nostra gent gran, on disposem d’uns 600 centres conveniats amb les administracions públiques i 65 de centres propis nostres, on realitzem activitats d’envelliment actiu i del foment del voluntariat de les persones grans.

A més, també hi és el programa de convocatòries, amb el qual ajudem a entitats socials del tercer sector, al qual es presenten més de 5.000 institucions de tot el país, que ens presenten projectes i nosaltres fem una sèrie d’ajuts a aquestos, de l’ordre de 25 milions d’euros. Fem aportacions econòmiques a aquest projectes, de l’ordre de 1.100 entitats al capdavant.

--La majoria dels projectes de l’àrea social són iniciatives vostres?
--Tots aquest que he dit són nostres, excepte aquest últim, en el qual financem projectes d’altres entitats.

--Quan s’obren les convocatòries per a aquest programa?
--Les obrim al mes de gener i cada més anem obrint una convocatòria diferent. Hi ha sis capítols de convocatòries diferents i cada mes obrim una i tanquem una altra.

--I com decidiu quin projecte financeu?
--Amb aquestes sis convocatòries estem parlant d’inclusió social laboral, amb persones amb discapacitat, lluita contra la pobresa i exclusió social, foment del voluntariat, projectes d’acció social i projectes d’interculturalitat i cohesió social. Treballem en aquest grans àmbits on entenem que són entitats que necessiten recolzament en aquest moment, perquè tenen una necessitat del sector. Aleshores el que fem és categoritzar-les i per cadascuna obrim un mes perquè presentin el seu projecte en aquesta convocatòria. Aquest són els projectes que nosaltres recolzem. La resta de projectes que he dit abans son projectes que nosaltres impulsem directament.

--Què suposa per la Caixa la seva Obra Social?
--L’Obra Social és l’ànima de la Caixa. Al final és el sentit que dóna el fet diferencial d’una entitat financera que reverteix els seus beneficis no cap a uns accionistes sinó cap a la societat. El millor que és pot fer es retornar aquests beneficis a qui més els necessiten que és la gent que està en risc d’exclusió social.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1