Dimarts, 10 de maig de 2011 | 12:53
Vostè es troba a: Inici > Societat >

"La rectificació de la Generalitat evita situacions dramàtiques a curt termini, però pengem d'un fil"

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Les retallades menys mediàtiques: l'atenció a la tercera edat
"La rectificació de la Generalitat evita situacions dramàtiques a curt termini, però pengem d'un fil"
09/05/2011 22:28
9Enfermera ayuda a mujer mayor
CatalunyaPress.- La sanitat i l'educació han estat els sectors on més s'han visibilitzat les protestes contra les retallades. Però hi ha molts altres on les afectacions ja estan a l'ordre del dia i la premsa amb prou feines ha entrat.
Un d'ells és el sector de la dependència i, més en concret, els geriàtrics depenents de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), on les retallades que en un primer moment es van anunciar van produir "situacions veritablement dramàtiques" en alguns centres.

Al principi, es van deixar de cobrir el 100% de les vacants i la falta de personal va produir situacions que, des de CCOO, per mitjà de la seu portaveu de Dependència, Isabel Caire, qualifiquen com a "properes al maltractament". I és que, davant la falta de personal de la tarda, es va arribar a cobrir necessitats bàsiques dels ancians com netejar-los o donar-los la volta a les 05.00 de la matinada.

No obstant això, amb posterioritat el Govern va rectificar i va acceptar cobrir el 50% de les vacants en substitucions i les baixes que durin més d'un dia, la qual cosa ha rebaixat la tensió però ha deixat als centres "penjant d'un fil".

"Ara mateix, en el nostre sector no es produeixen situacions dramàtiques, no tenim el gran titular que pugui aportar, per exemple, la Sanitat, però no podem estar contents, perquè es produeixen situacions difícils", resumeixen des dels sindicats.

Caire (CCOO) assegura que en l'actualitat "no hi ha cap situació especialment dramàtica, però no sabem que pot passar dins de quinze dies o un mes". Més encara quan es tracta d'una plantilla envellida i amb constants problemes físics, especialment d'esquena, a causa de l'esforç físic de treballar amb persones amb mobilitat reduïda.

Casals i guarderies

També a les guarderies públiques es troben en una situació similar, ja que es cobreix el mateix nombre de baixes i jubilacions. En aquest sentit, hi ha centres en els quals es cobreix una baixa i altres en els quals no, ja que es juga amb aquest 50%, la qual cosa crea situacions "manifestament injustes".
Pel que fa als Casals de la tercera edat, on es reuneixen per realitzar activitats, la Generalitat ha informat als sindicats que es retira el personal de cap de setmana. "Ara no sabem que ocorrerà ni qui dirigirà les activitats".

L'últim, un discurs comú entre els sindicats quan se'ls pregunta per les conseqüències de les retallades. Ja s'estan produint i afectant a professionals i usuaris, però el seu abast definitiu encara és una incògnita per a molts.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1