Dimarts, 10 de maig de 2011 | 12:41
Vostè es troba a: Inici > Economia >

La inestabilitat de Grècia enfonsa l'Ibex

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
La UE estudia un segon rescat per al país hel·lè
La inestabilitat de Grècia enfonsa l'Ibex
09/05/2011 19:21
9borsa
Borsa de Barcelona.- L'Ibex 35 acaba la jornada amb una sensible contracció del 2,02%, per situar-se en els 10.396,30 punts, afectat per la reaparició de la inestabilitat a Grècia, que pot veure's rescatada per la Unió Europea per segona vegada, després que a&S P hagi tornat a rebaixar la qualificació del seu deute.
El sector bancari espanyol ha encapçalat les pèrdues de l'índex nacional, especialment afectat per la proliferació de la tensió en el deute europeu perifèric. Concretament, els dos majors bancs, BBVA i Santander, decreixen un 3,01% i un 2,79% respectivament. En aquest sentit, destaca la pujada de la prima de risc espanyola, que se situa en els 222 punts bàsics respecte al bo alemany. Finalment, puntualitzar que únicament la firma Acerinox ha finalitzat en positiu, amb un lleuger progrés del 0,33%, mentre que les majors caigudes han estat registrades per les constructores FCC i Sacyr Vallhermoso, amb contraccions superiors al 3,5%.

El BCN MID-50 també disminueix un 0,53% tancant en els 18.666,60 enters. La zona verda de la taula ha finalitzat liderada per NH Hotels i Vèrtex, que han obtingut uns rèdits del 3,97% i del 4,35% en cada cas. En sentit contrari, Cementos Portland i Ercros s'han vist reduïdes un 4,39%.

Problemes amb Grècia

La renda variable europea tanca amb descensos generalitzats després de la rebaixa de qualificació de Grècia per part de S%P, fet que provoca que les economies perifèriques es vegin clarament afectades per aquesta decisió. Durant el transcurs de la setmana vinent, l'eurogrup es reunirà amb la finalitat de perllongar les ajudes cap a l'economia grega, en un moment on els rumors de la sortida per part de Grècia de la moneda única cobren major força.
Els països de la Unió Europea sospesen un segon pla de rescat per a Grècia després de constatar que, per l'agreujament de la seva crisi de deute, Atenes no serà capaç obtenir fons dels mercats l'any que ve, tal com estava previst a l'actual programa d'assistència de 110.000 milions d'euros.

"Crec que és inevitable que examinem el pla grec i vegem què poden fer per passar el proper any, però això pot implicar assistència addicional, per exemple, de l'eurozona", ha dit aquest cap de setmana el ministre de Finances britànic, George Osborne, en una entrevista a la BBC. Osborne ha deixat clar també que Regne Unit no pensa posar més ajuda per a Grècia.

El Govern d'Atenes necessita al voltant de 30.000 milions d'euros extra en 2012 per refinanciar el seu deute que no estan contemplats en l'actual pla de rescat, segons fonts de l'eurozona citades aquest dilluns per la premsa europea.

El ministre de Finances grec, George Papaconstantinou, ha afirmat que, entre les opcions que s'estan estudiant, figuren una nova assistència a Atenes del fons de rescat temporal de 750.000 milions d'euros perquè compri els seus propis bons, o prorrogar de nou el termini de devolució del deute grec.

Aquestes opcions es van examinar en la reunió secreta que van celebrar divendres passat a Luxemburg els ministres d'Economia dels principals països de l'eurozona: l'alemany Wolfgang Schauble; la francesa Christine Lagarde; l'italià Giulio Tremonti, l'espanyola Elena Salgado, i el luxemburguès i president de l'Eurogrupo, Jean-Claude Juncker.

"Pensem que Grècia necessita un pla d'ajust addicional", va dir Juncker al final de la trobada. Tots els participants han desmentit la informació publicada pel prestigiós setmanari alemany 'Der Spiegel', segons la qual Grècia sospesa abandonar l'eurozona i tornar al dracma.

Mals resultats dels principals parquets europeus

Destacar que els spreads dels països perifèrics respecte al bo alemany s'eleven en fins als 1.278,20 en el cas grec, 783 a Irlanda i 676,70 per part de Portugal. Per la seva banda, l'euro continua perdent posicionis respecte la moneda nord americana, i ja cotitza en els 1,4270 dòlars per euro.

El FTSE-100 anglès cau un 0,57%, col·locant-se en els 5.942,62 punts. Les companyies que més cedeixen són Centrica, amb un 3,80%, i Royal Bank Scotland, amb un altre 2,32%.

El CAC-40 francès es retalla un 1,25%, situant-se en els 4.007,26 punts. L'empresa que més perd és Axa, amb un 3,52%. Li segueix Credit Agricole, que retrocedeix un 2,58%.

El DAX-30 alemany es contreu en un 1,09%, fins als 7.410,52 punts. BASF és la signatura que més disminueix amb un 3,96%, cas contrari per a MAN, que es revaloritza en un 1,64%.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1