Inici > Informa't > Notícies

Notícies



04.05.2011

Rovirola: "L'informe del Síndic de Greuges de 2010 dóna un suspens general dels ciutadans a les polítiques socials del Tripartit"

La diputada de CiU afirma que “l’endarreriment en els terminis d’actuació de les polítiques socials amb què s’ha trobat el Govern actual és inacceptable”


Maria Dolors Rovirola, diputada de CiU, ha destacat que l’informe del Síndic de Greuges corresponent al 2010 dóna “un suspens general dels ciutadans a les polítiques socials del Tripartit”. “L’informe del Síndic ens dóna la raó, això era una disbauxa i un descontrol” ha assenyalat Rovirola qui ha posat diversos exemples d’aquesta mala gestió que suposa “l’herència del Tripartit”: l’increment de les llistes d’espera, l’endarreriment en els terminis de la llei de la dependència, tant pel que fa al cobrament dels ajust com a les valoracions, 231.000 famílies sense cobrar l’ajut per a famílies de l’any 2010, etc.

La diputada de CiU ha desgranat els principals eixos d’aquest informe 2010. En primer lloc, i pel que fa referència a Salut, Rovirola ha destacat que un 97% de les queixes afecten a la Generalitat, al Govern Tripartit, i són relatives a la desigualtat en l’ús dels serveis sanitaris públics, sobre l’autonomia de la persona a poder decidir sobre la seva pròpia salut, mancances en l’informe que rep el pacient sobre el seu estat, alternatives i opcions terapèutiques. A més, “amb el Tripartit s’han incrementat les llistes d’espera any rere any”. En paraules del Síndic, “Com en anys anteriors, els ciutadans han posat de manifest que els terminis d’espera són excessivament llargs, i també que la informació que se’ls facilita durant el període d’espera és insuficient o poc acurada”.

Davant d’aquest fet, la diputada de CiU ha explicat que “s’està establint un procés de priorització de casos, per identificar les situacions més greus de forma ràpida, i agilitzar el màxim la seva resolució”.

Sobre els Serveis Socials, l’Informe del Síndic posa de manifest que un 77% de les queixes afecten a la Generalitat i fan referència al reconeixement de la dependència i al dret d’accés a les prestacions i serveis vinculants. “La Llei d’Atenció a la Dependència estableix que els recursos necessaris per atendre a les persones dependents aniran a càrrec a parts iguals entre la Generalitat i l’Estat, però fins al moment la Generalitat hi ha destinat 45 milions d’euros, mentre que l’Estat ha aportat 10,6 milions” ha explicat Rovirola. També, cal recordar que “l’Estat espanyol governat pel PSOE-PSC ha retallat un 12,62% les seves aportacions a Catalunya per a les ajudes a la dependència”.

La situació d’endarreriment en els terminis d’actuació de les polítiques socials amb què s’ha trobat el Govern actual és inacceptable” ha continuat Rovirola. “La llista de persones en situació greu i severa de dependència arriba a 54.627, algunes de les quals porten esperant les ajudes de l’any 2007”. A més, hi ha  33.000 sol·licituds pendents de valorar; 17.000 sol·licituds de persones dependents que han mort sense cobrar tot i que estaven valorades i amb PIA.; desenes de milers de sol·licituds sense valoració de grau però que durant el retard s’ha produït el decés dels titulars.

Rovirola ha destacat que des del Govern s’està posant ordre a aquestes retallades del Tripartit i entre les primeres mesures que s’han pres en matèria de polítiques socials hi ha “el compromís de fer arribar durant els propers cinc mesos aquelles ajudes que les persones amb major grau de dependència porten gairebé quatre anys esperant o el d’escurçar a 3 mesos el temps màxim per a fer la valoració dels graus de discapacitació, que actualment arriba als dos anys en alguns territoris de Catalunya”.

Pel que fa a Infància i Adolescència, l’Informe constata que “el Tripartit va deixar 231.000 famílies sense cobrar l’ajut per a famílies de l’any 2010, un 74% de les sol·licituds registrades l’any 2010”. “I d’això com en diem? Retallades? Incompliments? O estafa social?” ha preguntat la diputada nacionalista.

Finalment, Rovirola també ha remarcat que en Educació les principals queixes fan referència a la llibertat d’elecció de l’escola, un altre important paquet de queixes són relatives als alumnes amb necessitats educatives especials, l’eliminació d’ofertes de batxillerat nocturn, les elevades taxes de fracàs escolar, supressió de quotes d’accés a la universitat, etc.

En aquest context de queixes, “la Conselleria d’Ensenyament ja ha començat a posar fil a l’agulla”.  Rovirola ha recordat que “el passat 8 de febrer es va aprovar un acord marc per lluitar contra el fracàs escolar” i que també s’han introduït “novetats en el decret de matriculació, com la introducció d’un criteri complementari en casos d’empat”. Per altra banda, la LEC preveu la reserva de llocs escolars pels alumnes amb necessitats educatives especials. Per tant, “el desplegament de la LEC pot suposar una millora per garantir una adequada escolarització d’aquest alumnat”.