Vota
Resultat:
15 vots
Actualitzat el 10/05/2011 a les 00:01h

Dret a decidir

S’aproximen les eleccions i tot sembla indicar que tant al País Valencià com a Mallorca guanyarà el Partit Popular. No em sembla ni bé ni malament. La gent que, tot opinant d’un país que no és el seu, funciona amb el clixé que dóna per suposat que un triomf del PP és pitjor que qualsevol altra cosa, és perillosíssima. Aquesta superioritat moral m’enerva l’organisme. Si, tal com indiquen les enquestes, guanya el PP a aquests dos territoris, seran dos els fets fonamentals que es posaran de manifest.

D’entrada, la constatació que les societats valenciana i mallorquina són corruptes en una molt bona part. No donem tota la culpa als polítics. Una societat que avala reiteradament la corrupció mitjançant les urnes, és corrupta. Ja n’hi ha prou d’acarnissar-se amb el PP. La culpa que el PP, i altres partits, delinqueixin i consolidin la seva majoria parlamentària, és dels ciutadans.

Normal. Les societats mediterrànies tenen tendència a la corrupció, abillada d’hipocresia. Perquè la culpa sempre és d’algú altre. Per exemple, a Sicília tothom sap qui és el mafiós del poble (el que ha extorquit, matat, etc.), però tothom dissimula, com si l’afer no fos assumpte de tots. I el fet té lloc a tots els pobles de la ribera mediterrània. I no és només por. És que les nostres societats porten el marro a la massa de la sang. Comprenem i assumim la manca de transparència com un fet lògic. I el joc privilegiat (encara que sigui brut) ens fascina. La tolerància per la corrupció als territoris de parla catalana és enorme. Històrica. L’Espanya castellana ho sap. Per això juguem sempre amb desavantatge. En general, estem davant de derrotes, les nostres, que són filles de la corrupció. Deixem que els corruptes ens representin. Se’ls prefereix un cop i un altre. Per tant, res a dir. La gent vol institucionalitzar democràticament la corrupció a València i Mallorca? Doncs cap problema. Decisió democràtica, i avall!

Una altra toc als navegants sords. Si guanyen els que diuen les enquestes que guanyaran, també queda institucionalitzat l’anticatalanisme. Insisteixo: si és una decisió democràtica i a mi no m’emprenyen (vull dir que no em diuen com m’he de comportar a Catalunya), no hi tinc res a dir. Millor dit, no tinc cap dret a dir-hi res. Si els valencians trien un govern que boicoteja TV3, que pensa que l’idioma vehicular principal ha de ser l’espanyol, etc., aquesta decisió és la seva decisió. I si no hi sóc d’acord, callo. Perquè jo no sóc valencià. I interferir-hi demostra no comprendre el que vol dir una relació, no només confederal, sinó simplement federal. Per tant, el fet, aquest triomf esperat per part del PP, posa en evidència un cop més que el tema del Països Catalans més valdria aparcar-lo en nom dels principis democràtics més elementals. Ja està bé de donar la tabarra a gent que ha dit, per activa i per passiva, i amb la majoria de les urnes de per mig, que de Catalunya no en volen saber res.

En resum, quan la realitat democràtica d’un indret es ratifica decenni rere decenni, i aquesta realitat no agrada, constitueix un mal senyal voler-hi aplicar conclusions que res tenen a veure amb les urnes. Perquè la superioritat moral, ja els ho he dit, sempre és perillosa. A més, quan la vol practicar algú que, com Catalunya, prou feina té en no trepitjar-se els cordons de les sabates, l’espectacle esdevé ridícul.

COMENTARIS

+0
-0
per fi
josepp, 10/05/2011 a les 14:27
Algú ha dit ben clar el que és evident i molts semblen no voler o poder entendre: els polítics només fan el que vol la societat. I això dels Països Catalans està molt bé com a idea però cal ser realistes i respectuosos i deixar que valencians, balears, nord-catalans i gent d eLa Franja faci el que vulgui, que semblem espanyols, hòstia. I, com diria un espanyol: bastante tenemos con lo nuestro...
+0
-0
discrepo
Nasi, 10/05/2011 a les 13:17
Dius també:
"si és una decisió democràtica i a mi no m’emprenyen (vull dir que no em diuen com m’he de comportar a Catalunya), no hi tinc res a dir. Millor dit, no tinc cap dret a dir-hi res."

N'estàs segur que no tens dret a opinar del què decideixen els valencians, els Indis, els russos, etc.

És més, n'estàs segur que no opines, fins i tot públicament mitjançant articles, sobre el què decideixen els demés?

Per posar un exemple, només unes línies més amunt oopinaves que si voten correuptes és que és una societat corrupte.

+0
-0
Hi trobo moltes inexactituds
Nasi, 10/05/2011 a les 13:12
En desacord amb moltes coses, Sr. Roig:

"Una societat que avala reiteradament la corrupció mitjançant les urnes, és corrupta".
Massa simple. Els mitjans d'informació hi fan molt. Itàlia vota Berlusconi perquè te totalment controlats els mitjans.
Catalunya era franquista als anys 60 i 70(molt menys que Espanya, però ho era)perquè la informació sobre Franco només podia ser bona.
El Rei espanyol a Espanya està més ben vist que ZP perquè està prohibit dir-ne mal.

"I el fet té lloc a tots els pobles de la ribera mediterrània"
No, no. Agafes un alemany de fa 100 anys i un valencià actual, i probablement té aspectes més "mediterranis" l'alemany antic que el valencià acutal. Valors culturals que van canviant. És com el regateig que diuen que és mediterrani. A Catalunya fa molt de temps que no es regateja de forma normal i fa mig segle a tot Europa es regatejava.



Els germànics eren pro-Hitler, entre d'altres coses pel seu domini dels mitjans.
Els mallorquins i valencians no tenen un ADN diferent que els suecs.

"La tolerància per la corrupció als territoris de parla catalana és enorme. Històrica. L’Espanya castellana ho sap."

En lloc de parlar per apreciacions, potser que mirem estadístiques.
aqui:
http://www.lavanguardia.com/politica/20110325/54131780427/mapa-2-0-de-la-corrupcion-en-espana.html


Es pot veure el mapa de la corrupció, on es veu que la mediterrània Catalunya només té un 7 o 8% dels casos de tot l'Estat tot i tenint el 16,5% de la població.
El País Valencià supera lleugerament la mitjana, les illes també, Madrid També a l'igual que Murcia i Andalusia.




+1
-0
Molts no ho poden entendre
Charly Brown, 10/05/2011 a les 12:11
Es pot dir que és producte d'una vana superioritat moral aquest clixé amb el que tants es conformen. Però a mi em sembla que és senzillament superficialitat. Mandra de fer anar la closca.

Per això molts no entendran aquest anal·lisi de Xavier Roig sobre les causes de la victòria del PP a Balears i al País Valencià, perquè és més fàcil pensar que tot el mal ve de fora, i quedar-se tan a gust. Els països meridionals tenim aquest component de poca formalitat, que fa que floreixin les excuses per tenir comportaments anti-socials. Quan més meridional, més comportaments anti-socials.

Els catalans tenim prou feina per arreglar els nostres assumptes que també estan prou emmerdats, per això col·laboració per la llengua comuna sí, però al seu territori cadascú que s'ocupi de fer el propi país. No es pot fer d'altre manera.
+0
-0
D'acord
Anònim, 10/05/2011 a les 11:21
A voltes les veritats fan mal.

Els Països Catalans fan més mal que bé a l'independentisme català.
+1
-0
D'acord
Anònim, 10/05/2011 a les 11:10
A voltes la veritat fa mal.

Això dels Països Catalans fa més mal que bé a l'independentisme català.
+5
-1
Sí i no
Josep, 10/05/2011 a les 08:10
Home, què vols que et digui? sí i no. Perquè en democràcia també hi ha l'art de manipular. L'exemple català és ben gràfic. Després de tants i tants anys de robatori fiscal espanyol, ara sembla que a Catalunya tothom s'ha tornat independentista en un obrir i tancar d'ulls. Sí, la independència és una qüestió de supervivència econòmica, però per sobre dels diners, hauria de ser una qüestió de dignitat.
Quan Catalunya esdevingui independent, veurem què fan valencians i mallorquins.
+4
-0
Totalment d'acord
Anònim, 10/05/2011 a les 05:37
Absolutament d'acord, Sr. Roig. Sap greu pels valencians i per la gent de les illes que s'estimen la seva cultura mil·lenària, de la qual han begut tots, i per la desaparició d'una llengua com la nostra, prou mancada de suports mentre no siguem independents, però és així. Valencians i balears, en la seva majoria han renunciat a les seves arrels, i ho van dient elecció darrera elecció, votant als mateixos partits anticatalans i amb les patacades dels nacionalistes. I a sobre a les Illes els partits que són més assimilables als nostres nacionalistes han resultat ser els més corruptes. Els partits són els reflexos de les societats en què creixen, i ni la nostra societat, ni la valenciana ni la balear en són una excepció. Més val que ens concentrem en salvar el nostre país i en assolir la independència (que prou feina tenim i ja veurem si ens en sortim) que no pas en voler salvar València i les Illes, que no volen ser salvades (i només cal veure el reportatge de TV3 del 30 minuts de fa una setmana per veure que la majoria de valencians, fins i tot els "pro" catalans, es queixaven d'ingerència del principat i demanaven més o menys que els deixessin sols).

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Xavier Roig
Nascut a Barcelona (1957) però tarragoní, és enginyer i, a hores lliures, escriptor. Li agrada l’aviació, i muntar i arreglar aparells espatllats. Està convençut que cal aprofitar el temps perquè, tard o d’hora, algú ens prohibirà pensar. No és aficionat al futbol, ni creu que el Barça ens hagi de redimir de res. I que si no haguéssim d’estar sempre teixint el que altres desfan, podríem tenir més temps per fer de Catalunya un lloc més evolucionat. Com succeeix als països normals.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: