header-photo

A baix a mar





A baix a mar roda de premsa aquest matí per presentar les nostres propostes electorals sobre el Front Marítim. Un espai en el que hem vingut treballant des del primer ajuntament democràtic i que hem pogut recuperar àmpliament per la ciutadania.


M’agrada seguir sempre el mateix esquema, de mar cap a terra, quan parlo del Front Marítim doncs les coses són conseqüència unes de les altres. I per això començo sempre parlant de la qualitat de les aigües, una qüestió en la que ja va treballar el primer ajuntament democràtic amb la construcció del col·lector que recull les aigües residuals i evita el seu abocament directe a mar. Ara cal fer un pas més enllà i reclamar la tercera fase del procés de depuració que permetria recuperar pel reg els 10 hm3 que es llencen directament al mar.

Segueixo pel tema de la conservació i regeneració de les platges del Maresme que necessiten una solució global i més enllà de les polítiques de campanar que fins ara ens ha caracteritzat. Desconec les solucions tècniques però queda clar que només amb una solució global podrem resoldre el problema. La protecció de les platges també ha de servir per protegir dues infraestructures fonamentals per la comarca: el col·lector i la via del tren. No pot ser que cada temporal fort malmeti aquestes instal·lacions vitals.


Mataró va urbanitzar el seu passeig marítim en dues fases. La primera a començament dels anys vuitanta i la segona, i com a conseqüència d’una sentència del Tribunal Suprem que va obligar al govern del PP a complir un conveni firmat amb el darrer govern de Felipe González, a començament d’aquest segle. Ara cal continuar treballant per continuar el passeig cap a Cabrera i cap a Llavaneres.


En tot aquest Front Marítim juga un paper clau el Port de Mataró. Un Port que volem ampliar, amb més amarraments de rotació, amb la nova àrea tècnica i l’hotel de quatre estrelles que s’està construint. Igualment han de jugar un paper molt important les antigues instal·lacions del Club Nàutic que volem convertir en un centre de salut i esports vinculats amb el mar. Tot això sense renunciar al somni de veure l’avinguda del Maresme totalment urbanitzada i la via del tren soterrada o traslladada.


Mataró ha de jugar a fons el seu paper de ciutat marítima i convertir el mar en un nou motor econòmic per la ciutat. Però ha de fer de manera coordinada, com ho hem fet amb el Tecnocampus, amb la resta de pobles de la costa del Maresme. Per això proposem convertir el Mataró Marítim en un projecte Maresme Marítim.

De la cultura també capital





Foto Glòria Figuerola



Afermar la capitalitat territorial i comarcal de Mataró és un dels grans objectius que ens hem marcat en el programa electoral del PSC per les eleccions municipals del 22 de Maig. Per això proposarem un gran Pacte per la cultura amb les entitats culturals i els creadors de la ciutat. Una cultura que ha de complir quatre condicions i tres grans objectius:

La cultura ha de ser Accessible, inclusiva, de qualitat i en xarxa. Accessible de manera que tothom pugui tenir accés a la cultura. Inclusiva perquè tots els creadors i tots els públics puguin tenir el seu temps i el seu espai en el mapa cultural de Mataró. Cercar la qualitat ha de ser una constant de les propostes culturals de la ciutat. I en xarxa doncs s’han de connectar les diverses iniciatives que es donen al conjunt de Mataró i també amb les poblacions del Maresme i de la resta del territori.

La cultura ha de complir els objectius de cohesió social, capitalitat i motor econòmic. De cohesió social perquè ha de permetre a tothom sentir-se i participar de la vida cultural i membre actiu de la col•lectivitat. Volem exercir sense complexes la nostra capitalitat i els esdeveniments i els equipaments culturals més significatius han de tenir una projecció comarcal i nacional. La cultura ha de ser una nova oportunitat econòmica per Mataró amb el desenvolupament d’iniciatives culturals de caràcter empresarial i amb esdeveniments capaços d’atreure públics foranis a la ciutat i per això de la cultura hem fet una aposta estratègica.

Aquesta ha estat la meva proposta bàsica aquesta tarda a la nau Cabot i Barba en la presentació del programa cultural del PSC. Un programa que podeu trobar a la web
www.baron.cat.

Espot de campanya

Explicant



Just a punt de començar la campanya electoral el Tot Mataró publica aquesta entrevista que em van fer fa uns dies.

El país no s'ho pot permetre


Foto El Punt

“Tenim molt clar on posar les línies vermelles de les retallades pressupostàries que s’han de fer i que han de respondre, per davant de qualsevol altra consideració, a les demandes i necessitats dels ciutadans i ciutadanes”. Escrivia aquestes línies fa uns pocs mesos i sense conèixer l’abast de les retallades que el govern de la Generalitat acabaria aplicant en àmbit tan sensibles com la sanitat, l’educació o l’atenció social. Retallades inacceptables que posen en greu perill serveis bàsics i universals precisament en moments de major vulnerabilitat social.

Tots som conscients de la situació econòmica de profunda crisi que estem travessant. A ningú se li escapa que cal fer els ajustaments necessaris precisament per salvaguardar el benestar social. Però d’això al que se’ns anuncia hi ha un ampli marge per parlar, discutir i consensuar si és possible. Perquè si prou greu és el que el govern pretén fer, encara ho és més com s’està fent: sense explicacions globals i amb diàleg nul, especialment amb els ajuntaments.

Es fa impossible d’entendre i per tant d’acceptar retallades quan no s’ha presentat públicament, incomplint un compromís parlamentari, el projecte de pressupostos de la Generalitat per aquest any en curs. Sense tenir la visió global dels números és impossible poder convèncer a ningú de la conveniència de retallar precisament en serveis bàsics per la ciutadania. Es pot demanar un esforç tan gran a metges i professionals sanitaris i a la mateixa població sense explicar el conjunt del pressupost? Sincerament crec que no.

A la manca de coneixement pressupostari global s’afegeix encara, i en el cas de sanitat, una manca d’explicació global del que es pretén fer. Molts alcaldes són presidents -en el meu cas vicepresident- dels consorcis sanitaris que gestionen els hospitals públics de Catalunya i a hores d’ara desconeixem l’abast real de la retallada proposada als consorcis. Cal afegir l’absolut desconeixement, perquè ningú ens ha reunit, de l’abast de les mesures de retallada a l’atenció primària que farà l’ICS a les nostres ciutats. Com és que no s’han reunit els Governs Territorials de Salut que són els òrgans dels que ens varem dotar per treballar plegats la Generalitat, els Ajuntaments i els proveïdors sanitaris de cada territori?. Una altra vegada una visió limitada d’un sistema que funciona, i molt bé, en conjunt. Si s’afecta l’atenció primària és segur que les demandes ciutadanes es dirigiran cap a les urgències i les consultes dels hospitals.

I el que explico per la sanitat podríem estendre-ho a l’educació i l’atenció social. Sense notícies d’inversions programades, alguna d’ella com l’inici de la construcció de les rondes de Mataró fins i tot finançades per l’estat, i que avui per avui estan en una situació d’espera de no sabem exactament què. El govern de la Generalitat no és un govern interí, té tota la legitimitat democràtica que els catalans i les catalanes li donaren en les urnes i no pot restar immòbil durant mesos només pendent de la conjuntura electoral. El país no s’ho pot permetre.



Escrit publicat a El Punt d'avui.










Compromís amb Mataró

La llengua que cohesiona



Poques paraules es podien afegir, ahir a la tarda en l’acte d’entrega del Concurs per escolars Memorial Joaquim Casas, després de veure les cares dels nois i noies que recollien el seu guardó. Poques paraules més enllà que la llengua catalana, el nervi viu del país, de la nació, resisteix i fa d’element de cohesió bàsic de les noves generacions de catalans i catalanes.