mai 2011 07

Hi Havia una vegada amb Joan Cartanya 1º programa EPL

El 6 de maig es va emetre el primer capítol de El Portell de les lletres: La Conca de Barberà fa milions d’anys a ràdio Montblanc, La Veu Jove de la Conca; un programa radiofònic de divulgació de la història més propera. En Joan Cartanyà, investigador del Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà i col·laborador habitual de ràdio Montblanc, va explicar de forma amena i entenedora com era la nostra comarca fa una pila d’anys, abans de la presència dels éssers humans, a partir de les restes fòssils que s’han pogut localitzar.

En Joan Cartanyà es va estendre per quatre moments històrics dels quals tenim restes fòssils. Primer, fa 440-420 milions d’anys, va explicar que la comarca era una gran conca marina on hi habitaven mol·luscs, cucs i peixos primitius. En segon lloc, ens van anar fins a uns 240 milions d’anys enrere quan es van formar les Muntanyes de Prades amb una mar poc profunda i un clima càlid i ric en sediments, i del què gràcies a la famosa “pedra d’Alcover” sabem de l’existència de vegetals, coralls, peixos, rèptils i fins a 26 espècies identificades. També van saber del perquè de l’extinció dels dinosaures i pels motius pels quals no s’han trobat restes d’aquestes bèsties tan conegudes gràcies a les pel·lícules de Hollywood a la nostra comarca. En  tercer lloc, en Joan Cartanyà va explicar que fa uns 60 milions d’anys van sorgir els primers mamífers que van aprofitar les oportunitats de l’entorn: pocs competidors, espai i aliment abundant. I finalment, gràcies als fòssils localitats a Sarral ens van poder imaginar la Conca fa només uns 38 milions d’anys, quan la depressió de l’Ebre queda definitivament tancada i la comarca configura les actuals cadenes muntanyoses; en aquests moment sabem de l’existència d’insectes, peixos d’aigua dolça, crustacis, vegetals (fins a trenta diferents) i altres espècies vives en un clima de caire tropical.

mai 2011 05

_

_

El proper dimecres 11 de maig, a les vuit del vespre, a l’Antic Hospital de Santa Magdalena de Montblanc, es realitzarà un debat electoral  amb els vuit candidats que concorren als comicis municipals del proper 22 de maig.

Organitzarà l’acte La Veu Jove de la Conca, l’entitat que gestiona l’emissora municipal de Ràdio Montblanc 107FM.

_

Estan convidats al debat:

Sr. Josep Andreu Domingo (Agrupament Catalanista de Montblanc ACM-AM)

Sr. Carles Carreras Ollé (Convergència i Unió CiU)

Sr. Pere Lluís Domènech Santos (Partit dels Socialistes de Catalunya PSC)

Sr. J. Ignasi Cid i Dorronsoro (Candidatura d’Unitat Popular CUP)

Sr. Jordi Mateu Guarro (Independents per Montblanc FIC)

Sr. Matias Vives March (Entesa per Montblanc EPM)

Sr. David Flor i Sánchez (Esquerra Unida i Alternativa EUiA)

Sr. Josep Maria Cabestany (Partit Popular PP)

Moderarà l’acte el Sr. Jordi Martorell, col·laborador de Ràdio Montblanc.

L’acte tindrà una durada aproximada de dues hores i tots els candidats disposaran de 12 minuts, dividits en tres torns de paraula, per exposar els seus programes, interpel·lar-se i demanar el vot als montblanquins.

Per garantir la fluïdesa de l’acte, el debat començarà amb estricta puntualitat i el moderador tindrà especial cura pel respecte dels temps atorgats a les diferents intervencions.

La propera setmana el debat serà emès en diferit per Ràdio Montblanc 107FM i es podrà escoltar l’arxiu sonor des de la pàgina web de www.radiomontblanc.cat i veure un resum de les intervencions de tots els candidats a www.laveujovetv.cat.

La realització d’aquest debat ha estat possible gràcies a l’Ajuntament de Montblanc i a la col·laboració del Restaurant Cal Jordi i l’empresa Energy for you.

abr 2011 29

escolta el programa 0 de El Portell de le lletres

El passat divendres 29 d’abril va començar el nou programa de ràdio Montblanc, La Veu Jove de la Conca, El Portell de les lletres

__

El programa número 0 va comptar amb la presència de les persones que a partir d’ara el faran possible. Així hi eren: en Joan Casellas, coordinador del projecte i presentador del programa; Elisenda Rossell, professora de l’Institut Martí L’Humà i responsable de les falques dramàtiques del programa; Victòria Mateu, tresorera de l’AMPA, en Ramon M. Huguet, director de la ràdio i tècnic de so del programa: la Joana Peñaranda, responsable de producció, i fins a 18 alumnes que han participat en la realització de les falques històriques.

Així doncs, a la “peixera” de la ràdio i al control i estudi de gravació estaven plens a vessar, però amb un silenci responsable i cares de satisfacció.

En primer lloc, va parlar en Joan Casellas, com a coordinador i presentador, que va comentar com va néixer el projecte i el concepte: programes d’una hora de durada amb professionals vinculats a la història de la comarca i que compte amb dues o tres falques dramàtiques realitzades per alumnat de 3r i 4t d’ESO de l’Institut Martí L’Humà, sota la direcció en l’apartat de llengua de la professora l’Elisenda Rossell i la supervisió tècnica de Ramon Maria Huguet qui dos cops per setmana s’acosta a l’institut per assessorar-los.

L’Elisenda Rossell va explicar la tasca desenvolupada pels alumnes per realitzar les falques dramàtiques: rebre el text de l’historiador, entendre’l, fer-se’l propi, pensar i adaptar un guió narratiu, posar-hi veus i afegir-hi sons adequats a la narració escrita pels propis alumnes; alhora va comentar la importància de poder desenvolupar habilitats comunicatives que estan poc presents en el currículum d’ensenyament.

Després va parlar Victòria Mateu, tresorera de l’AMPA de l’Institut, que va comentar que se sentia molt satisfeta de col·laborar econòmicament en un projecte d’aquestes característiques veient les cares de satisfacció dels i de les alumnes.

Posteriorment van poder-se escoltar fins a tres falques fetes per l’alumnat, on aquests van parlar sobre que els semblava un programa de ràdio que acosta la història als oients; què valoraven de la seva col·laboració en els guions, posant-hi veus o des de la vessant tècnica; la sorpresa de conèixer fets històrics del passat que desconeixien; les dificultats de posar una veu adequada als personatges i posar-se a la pell dels protagonistes de la història; qüestions divertides que han sorgit; l’aprenentatge de la part tècnica i les múltiples repeticions de les falques que han hagut de realitzar per aconseguir un resultat satisfactori i l’alegria que reporta que, finalment, la feina feta, surti per antena.

Finalment, en Ramon Maria Huguet va valorar la seva contribució en les qüestions d’assessorament als alumnes que han après com funciona un estudi de gravació de ràdio i l’esperança que alguns d’aquests nois i noies agafin afició per la ràdio.

I ara, el primer programa: la Conca fa milions d’anys.

I aquests divendres, dia 6 de maig, tindrem amb naltros a Joan Cartanyà i Martí, del Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà, que ens ubicarà en una època molt llunyana, on encara no hi havia éssers humans i del què ens explicarà el clima, el paisatge i les espècies vives que hi havia en aquest racó de món que ara anomenem Conca de Barberà … i també, i molt important, com sabem el què sabem.

Aquest programa el podeu escoltar a la ràdio els divendres de 8 a 9 del vespre, els dissabtes de 4 a 5 de la tarda i els dijous de 9 a 10 del matí. També us els podeu descarregar amb MP3 des de la plana web de ràdio Montblanc, a “la ràdio a la carta”.

Aquest programa de ràdio Montblanc, la Veu Jove de la Conca, el fan possible en Joan Casellas a la coordinació i presentació, la Joana

Peñaranda a la producció i en Ramon M. Huguet als controls tècnics, amb la col·laboració de l’Elisenda Rossell, de l’alumnat de 3r i 4t d’ESO i de l’AMPA de l’Institut Martí l’Humà.

abr 2011 25
 Escolta l'entrevista amb Josep Andreu
1.- Josep Andreu Domingo
2.- Francesc Benet i Ribé
3.- Judit Casals Alberich
4.- Ariadna Ferrer Cervelló
5.- Jordi Albalat Gao
6.- Joan Casellas Carbó
7.- Joan Mogas Amorós
8.- Antoni Cartaña Moix
9.- Montserrat Òdena Serra
10.- Carme Pallàs Gallego
11.- Jose Figueras Perez
12.- M. Serra Balaña Dalmau
13.- Lluis M. Roselló Gibert

Ràdio Montblanc, en el programa Qui és, què fa i què pensa (QQQ), va entrevistar a Josep Andreu. Nascut a Montblanc l’any 1956, actualment és gerent d’una empresa familiar a Belchite i batlle de la Vila Ducal per Agrupament Catalanista de Montblanc.

En el primer bloc del programa va comentar les seves arrels familiars i com aquestes han estat un enllaç cap el catalanisme, la influència que exerciren sobre ell els fundadors del Museu-Arxiu; fins i tot en el fet que a la Universitat es llicenciés en arqueologia. Per acabar va explicar la xarxa familiar que li permet compaginar les tasques pròpies de batlle de Montblanc amb la gerència de la fàbrica i de la pedrera de Carbonat càlcic a Belchite, a l’Aragó, amb vint-i-cinc empleats.

En els segon bloc, va explicar les entitats on ha participat. El Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca n’ocupa un lloc destacat, així com el Club Excursionista on de la mà de Sebastià Tous i Albert Palacín va apropar-se al país. També va comentar la col·laboració amb els Torraires en els inicis d’aquesta entitat i la voluntat de recuperar les tradicions. A nivell polític va comentar la seva militància, que ve de lluny, amb la Unió de Pagesos i el seu pas de jove pel PSUC, de la mà de Josep Solé Barbera. Pel que fa a Esquerra Republicana hi va ingressar l’any 1991, i des de l’any 2005 fins el 2009 va ser regidor per aquesta formació a l’Ajuntament. Ha estat batlle de la Vila els anys 1999-2001 i ho és actualment des del 2007.

Tot seguit va explicar l’obra de govern de la darrera legislatura (Centre de Dia, Biblioteca, obres i gespa del camp de futbol, reforma de la piscina …). Després va destacar la bona salut de la indústria local (Behr, Aprodisca…), la importància de fer un Parc Logístic al costat de la Behr per enviar mercaderies per ferrocarril, la voluntat de represa de l’A-27 i un nou turisme amb dos nous projectes.

abr 2011 25
  escolta l'entrevista amb  Carles Carreras
1.- Carles Carreras Ollé
2.- Manel Requena Martínez
3.- Santiago Porta Fernandez
4.- Ramona Sanahuja Bulló
5.- Gloria Rovira Calero
6.- Francesc Xavier Viñas Sans
7.- Juan Farré Caballé
8.- Laura Marsal Haya
9.- Griselda Roca Maseras
10.- Maria del Carmen Núñez Ayala
11.- Josep Ferré Cabestany
12.- Juana Tintor Navarro
13.- Jaume Farré Masip

Ràdio Montblanc, en el programa “Qui és, què fa i què pensa” (QQQ), va entrevistar a en Carles Carreras i Ollé (Montblanc, 1954), cap de llista de CiU a les eleccions municipals del 22 de maig. Actualment és comercial i regidor a l’Ajuntament  i vicepresident del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

En el primer bloc del programa va comentar el renom de Carles “Barraca”, els estudis realitzats i la seva activitat laboral centrada, ja en tornar del servei militar, en tasques comercials i de direcció.

En els segon bloc, varem repassar les entitats en les què ha col·laborat el convidat. Així ens van remuntar a una època on la mainada i el jovent havien d’aprofitar els pocs recursos que hi havia, i en Carles Carreras va ser escolà de Santa Maria, membre del CAU, bastoner esquerrà –paga la pena escoltar-ne els motius pels quals decideix passar de dreter a esquerrà-i jugador i directiu del CF Montblanc. Després va explicar les tasques de gestió que ha dut a terme en dues entitats emblemàtiques de la vila ducal: l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, on va ser membre de junta i rei de la tercera edició, i el Casal Montblanquí on va ser directiu durant el període de gestió d’en Ferran. A nivell polític va destacar la seva vinculació local ja que des de les eleccions de maig de 1991 ha figurat sempre en les llistes de CiU i ha ocupat diverses àrees de gestió municipal, essent batlle de la vila entre els anys 2003 i 2005 quan van arribar a un acord de govern amb en Josep M. Campdepedrós d’Acord per Montblanc.

En el darrer bloc, ja dedicat a qüestions polítiques, sobretot, va explicar el programa centrat en tres àrees: l’àrea social, la més important perquè vol centrar-se en les persones; l’àrea d’infraestructures i patrimoni on va destacar la voluntat de fer tot allò possible per aconseguir la represa de les obres a l’A-27, el tercer cinturó i la millora de la carretera Montblanc-Santa Coloma de Queralt; i la darrera àrea, la de caire econòmic, va comentar la situació de la hisenda local i com això condicionarà la gestió municipal.

Pàgina 1 de 3512345102030...Última »