• 31gen
    Categories: CiuBadia Comments: 0

    Els habitatges dels blocs número 6 i 8 de l’Avinguda Mediterrani que estan orientats cap al que s’està coneixent amb el nom de “mur de la vergonya” són pisos amb molta humitat i que, en el seu dia, Adigsa havia qualificat d’insalubres. Per aquest motiu es va decidir que els propietaris dels pisos afectats tindrien l’oportunitat de canviar el seu pis per un altre de nou -pisos nous del carrer Porto i/o del carrer Eivissa- a un preu mòdic, i a canvi, Adigsa es faria càrrec dels pisos afectats, els rehabilitaria, i els convertiria en pisos de lloguer.

     Passat el temps, Adigsa decideix incomplir l’acord, i no fer-se càrrec d’aquests pisos. Com que els habitatges de Badia són de protecció oficial, els propietaris dels pisos afectats no poden comprar legalment un pis nou que també és de protecció oficial. Així que es veuen obligats a vendre el pis abans d’adquirir el nou. És aleshores quan el PSC decideix obrir una borsa de possibles compradors per aquests habitatges. Habitatges que -recordem- estaven sent abandonats pels seus actuals propietaris precisament per no reunir les condicions necessàries -(sanitario-higièniques)- per viure-hi. Així, d’entrada, la primera impressió és des de l’administració pública “d’esquerres i progressista” que gestiona aquesta cartera, s’ha optat per dividir als veïns en dos grans grups, a saber, els ciutadans de primera i els ciutadans de segona.

     Els ciutadans de primera són aquells que, si el seu pis està en males condicions, tenen dret a canviar-lo i comprar-ne un de nou que sí reuneixi tots els requisits necessaris. Els ciutadans de segona són aquells que poden anar a viure als pisos que no són aptes per als ciutadans del primer grup. Des de CiU ens plantegem què passarà quan, d’aquí a uns anys, els 13 nous veïns dels pisos afectats  tornin a trobar-se amb el problema de la insalubritat. Perquè, recordem-ho, la rehabilitació és només una solució provisional. El mur continuarà estant allà, i la humitat continuarà apareixent.

    D’altra banda, alguns d’aquests pisos no han pogut ser venuts (els que estaven en pitjors condicions). Ha passat un any, i aquests veïns afectats continuen vivint en condicions veritablement indecents. Arrel de la intervenció en el ple de l’ajuntament del mes de Maig d’una de les afectades, des de Convergència veiem que si no hi ha bona voluntat per part dels estaments oficials de posar solució en aquest greu problema i donat que hi ha un incompliment d’acord amb el que estableix l’article 33.2 de l’Estatut d’Autonomia en el que exposa que totes les persones tenen constitucionalment reconegut el dret a un habitatge digne i que per tant, les administracions públiques tenen el deure de vetllar per la qualitat dels habitatges i per les condicions en les quals s’hi accedeix, dedicant una atenció especial a les formes d’accés de les famílies econòmicament menys dotades, vàrem decidir treballar aquest tema mitjançant el nostre grup parlamentari, representat pel nostre diputat el Sr. Carles Sala Roca, responsable d’habitatge en el Parlament, que va formular al govern les següents preguntes:

    - Considera el Govern que tots els veïns dels habitatges que pateixen les greus humitats provocades pel mur de contenció existent en aquest espai, tenen accés a les mateixes mesures d’ajut per a poder traslladar la seva residència a un habitatge digne, sense els greus problemes d’insalubritat que pateixen els habitatges de les promocions de l’Avinguda Mediterrània número 6 i 8 del municipi de Badia?

    - Quins són els motius pels quals en els darrers anys s’han canviat diferents cops les mesures a prendre per resoldre el trasllat dels veïns donades les greus deficiències i mancances d’habitabilitat que tenen els pisos de l’Avinguda Mediterrània números 6 i 8 del municipi de Badia?

    - Com s’han aplicat i quin pressupost hi ha dedicat el Govern fins a la data per fer efectius els diferents acords de trasllat de veïns per les greus patologies dels habitatges de l’Avinguda Mediterrània números 6 i 8 del municipi de Badia?

    -Quan, com i de quina manera preveu el Govern resoldre els greus problemes d’insalubritat que es detecten a diferents habitatges de les escales D i E de l’Avinguda Mediterrània número 6 de Badia?

    A hores d’ara encara estem esperant resposta de l’equip de Govern de la Generalitat. Una actitud vergonyosa que ens demostra que a l’hora d’assumir responsabilitats el Govern del PSC-ERC-ICV-EUiA no va ser capaç de donar la cara, deixant una problemàtica sense resoldre i amagant el cap sota l’ala.

    Donat que havíem adquirit un compromís amb els veïns afectats, la nostra tasca no es va aturar aquí i el dia 28 de Setembre vam tenir una reunió amb la Sra. Carme Trilla, que ens va assegurar que ens comunicaria una possible solució al problema. Finalment la tant esperada resposta ha arribat: Lloguer amb opció a compra d’un any de durada. El preu del lloguer a descomptar del preu final de compra del pis nou; no es fan càrrec en cap cas de l’import de les obres. Les farà Adigsa i se’ls hi descomptarà del preu de venta del seu pis. El valor aproximat de les obres és d’uns 20.000 euros; quan s’acabi el contracte de lloguer al cap d’un any, si les famílies no han venut el seu pis, han de tornar al pis vell , perdent tot el que hagin pogut invertir en el seu nou habitatge.

    No tenim paraules per qualificar aquesta “gran” proposta, el que sí sentim és vergonya del comportament de l’anomenada Secretaria d’Habitatge i de l’equip de govern que ens ha representat a tots el catalans i que permet que es jugui amb la gent d’aquesta manera. Des de Convergència de Badia “felicitem” el regal de Reis que la Secretaria d’Habitatge, Adigsa i Incasol ha donat en aquestes famílies.

    Carme Mateu

Deixa el teu comentari

Atenció: La moderació de comentaris està habilitada i pot retardar el teu comentari. No hi ha necessitat de tornar a enviar el seu comentari.