vols rebre el Singular? Rebre elSingularDigital al teu correu electrònic Subscripció al butlletí
7Veure i/o afegir comentaris
el nom:Totalment d'acord amb el primer comentari, en tots els articles ...
campanya útil
Creu que aquesta campanya electoral està essent útil?
71 %
29 %
45 vots
Dissabte, 14 de Maig de 2011
02/05/2011
00:00  h.
Tribuna
Equilibri present i futur
"Hem d’acceptar que gaudir del present no garanteix el futur, i que sense sacrifici i esforços el futur mai serà millor que el present"
Antoni Garrell
Les darreres setmanes el preu del diner s’ha incrementat significativament, l’euribor ha superat el 2%, i alguns analistes indiquen que pot sobrepassar el 2,75% a finals del 2011. El motiu no és altre que controlar la inflació en els països europeus que han recuperat o augmentant els nivells de producció d’abans de la crisi. Un encariment del diner que frenarà en part la inflació, però alentirà el creixement econòmic, perjudicant les previsions de creixement i de retruc la creació d’ocupació. Un fet indispensable a l’Estat al contemplar els 4,9 milions d’aturats (727 mil a Catalunya). Un nombre d’aturats que no para de créixer i que és inacceptable per qualsevol economia compromesa amb el progrés i la cohesió social. La magnitud de l´atur espanyol es percep amb major claredat al considerar que Alemanya, amb una població que duplica l’espanyola, el nombre d’aturats no arriba als 3 milions, taxa del 7,1%, gairebé un terç de l’espanyola.

La manca de capacitat per capgirar la situació resideix en gran part en creure que els problemes són conjunturals, quan en gran part són estructurals. El progrés té que recolzar-se en pilars sòlids, sobre una forta industria altament competitiva i amb gran capacitat exportadora, mercès a uns alts índex de productivitat, a un alt nivell d’innovació, a una bona xarxa d’empreses de serveis avançats, i a uns marcs reguladors que facilitin l’emprenedoria i l’ajustament a les situacions canviants.

Un d’aquests pilars respecte al desenvolupament social i econòmic, és l’energia ja que permet assolir alts nivells de productivitat, facilita la mobilitat; atorga habitabilitat; i marca diferències fonamentals entre els que la tenen garantida i accessible, i aquells que tenen dificultats per accedir-hi. Cal tractar-la com un recurs estratègic que obliga a accelerar els debats, tenint present la problemàtica del gasos d’efecte hivernacle. Actuar per disposar d’energia amb garantia de continuïtat i a preus accessibles esdevé una de les exigències indefugibles.

Certament no podem oblidar que a Europa gairebé un terç de l’energia elèctrica es produeix en reactors nuclears. Un sistema de generació que és extremadament segur, quan les centrals estan ben dissenyades, construïdes i operades, i es renuncia a prolongar la vida d’aquelles construïdes amb tecnologia obsoleta, però que utilitza un combustible que produeixen enormes danys en cas d’accident. Els recents episodis a Japó ens ho recorden i augmenten les pors al conèixer episodis com el del dijous passat a ASCO, on es produí un abocament d'uns 25 metres cúbics d'aigua contaminada al interior de la central.

Actuar i posar les bases per garantir l’energia del futur és un debat d’avui molt dificultat per la problemàtica de l’energia nuclear, però fundamentalment pel elevat nombre de problemes que avui s’afronten i els canvis dels equilibris i fluxos mundials. Un conjunt de problemes que a casa nostra s’incrementen per la manca de recursos i la voluntat de prioritzar el present enfront el futur. Un pacte impossible però imprescindible.

Construir el futur, posant les bases solides pel desenvolupament, obliga a acceptar que el passat no tornarà. Afrontar-ho exigeix la valentia dels governants per explicar amb claredat els problemes, exposar les solucions i traçar el camí amb lideratge. Però també requereix la voluntat de tots i cadascun de nosaltres d’acceptar que gaudir del present no garanteix el futur, i que sense sacrifici i esforços el futur mai serà millor que el present.

Buscar l’equilibri present i futur és ara imprescindible, però hom té la impressió que arreu de l’Estat l’equilibri és asimètric i l’egoisme del present ens fa perdre d’il•lusió amb el futur.
Imprimir Enviar notícia
La TafaneraRemoumeIndependènciaTechnoratiCatosferaDeliciousMeneameWikoGoogleDiggYahooFurlRedditFresqui
7Veure i/o afegir comentaris
Francisco:Tiene razon Ramon: La administración siempre apoyando al pode...
Comentaris (7 en total)
Francisco
08/05/2011 23:24
Tiene razon Ramon: La administración siempre apoyando al poder financiero asi solo presente y nada de futuro.
Llibertat
06/05/2011 00:58
Ramon, perfectament d'acord amb el que dius. Una esmena a l'article: el tipus d'interès no és el preu del diner, sinó el preu del crèdit, cosa ben diferent. En realitat, el preu del diner és el seu poder adquisitiu.
ramon
04/05/2011 12:12
y aqui parece que no pasa nada,no hay reformas, los sindicatos calladitos( porque no dicen lo que cobran del gobierno?), cuanto nos cuesta a todos mantenerlos,enfin en estos temas y muchos mas escandalosos nadie dice nada Estamos como siempre unos luchando para poder vivir y otros gastando a su antojo hemos creado una democracia que solo sirve para los politicos.Amen
Ramon
04/05/2011 12:05
siempre estamos en lo mismo, los creadores del caos actual han sido los Bancos y el Govierno, quien esta sufriendo las consecuencias, las Pymes, los Trabajadores, los Pensionistas, los Jovenes..etc..Ellos estan como siempre, Ayuntamientos llenos de funcionarios, Senado(que nadie sabe para que sirve)Autonomias con mas funcionarios,prevendas
escola
04/05/2011 08:42
El present és real, el futur una incognita que igual ni arriba, Millor vire el present, O no?.
Xavier
03/05/2011 09:46
Els problemes són certament estructurals i caldria que els partits polítics fossin més valents (alguns no ho són prou, altres no ho són) per equilibrar la balança entre present i futur. A Espanya la balança està massa decantada al present i a Catalunya esperem que el senyor n'anivelli bé. Cal tornar a generar ocupació d'una vegada i tot, absolutament tot, ha de girar al servei d'aquesta empresa.
Xavier
03/05/2011 09:43
Els problemes són certament estructurals i caldria que els partits polítics fossin més valents (alguns no ho són prou, altres no ho són) per equilibrar la balança entre present i futur. A Espanya la balança està massa decantada al present i a Catalunya esperem que el senyor n'anivelli bé. Cal tornar a generar ocupació d'una vegada i tot, absolutament tot, ha de girar al servei d'aquesta empresa.
Envia'ns el teu comentari
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Has de copiar, en el camp de text, els 6 caracters, del 0 al 9 i de l'A a la F
Informaciówww.elsingulardigital.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingulardigital.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
PUBLICITAT
Tags

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
© ElSingularDigital.cat S.L. 2008
CONTACTA AMB NOSALTRES | QUI SOM | PUBLICITAT | AVÍS LEGAL
Generalitat de Catalunya
Associació Catalana de Premsa Gratuïta RSS XHTML vàlid CSS vàlid CMS ComitiumSuite
desenvolupament: BabSoft disseny gràfic: l'eixida