Inici > Informa't > Notícies

Notícies



08.02.2011

Xavier Trias aposta per un Ajuntament facilitador per atraure talent i fer de Barcelona una ciutat referent internacional de recerca, innovació i coneixement

L’alcaldable nacionalista es fixa com a objectiu potenciar la ciutat com a capital d’excel·lència universitària i d’estudis de postgrau, i impulsar-la en aquest àmbit a tot el món amb una visió metropolitana


El President del Grup de CiU a l’Ajuntament, Xavier Trias, ha apostat avui per convertir l’Ajuntament en un facilitador per atraure talent i fer de Barcelona una ciutat referent internacional de recerca, innovació i coneixement. Xavier Trias s’ha fixat com a objectiu potenciar la ciutat com a capital d’excel·lència universitària i d’estudis de postgrau, i impulsar-la en aquest àmbit a tot el món amb una visió metropolitana.

Aquest migdia Xavier Trias ha presidit la segona trobada sectorial per presentar la seva proposta de “Canvi en positiu“ a la ciutat de Barcelona a entitats, associacions i organitzacions professionals i cíviques de la capital catalana. En aquesta ocasió l’acte s’ha desenvolupat en format de diàleg entre el propi Xavier Trias i Eduard Vallory, Director General de la Barcelona Graduate School of Econòmics sobre temes d’Innovació, Postgraus i Recerca; i hi han assistit més de 140 persones, entre les que destaquen el secretari general d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, rectors i vicerectors universitaris, directors dels principals centres de Recerca de Barcelona, i representants de centres d’estudis i escoles professionals d’àmbit metropolità.





Eduard Vallory ha iniciat el diàleg explicant que tradicionalment als governs els ha costat impulsar polítiques transversals, que afecten més d’una àrea, i en el cas municipal, així ha estat en l’àmbit de la “ciutat del coneixement”. En aquesta matèria Xavier Trias ha reclamat a l’Ajuntament “tenir les idees clares per tal que Barcelona esdevingui ciutat referent del coneixement: hem de decidir què vol ser Barcelona; tenir clar què volem ser i amb qui volem excel·lir per apostar pel coneixement i la recerca i la innovació”. Per a Trias, Barcelona té la força suficient per ser-ho, “però cal que els governs s’ho creguin”. “L’Ajuntament, tot i que no té competències en moltes coses, pot esdevenir un facilitador. Hem de fer que Barcelona sigui atractiva perquè el talent vingui i s’instal·li a la ciutat  Se’ls ha d’ajudar, fent habitatge de lloguer a bon preu, residències i menys tràmits; no els hi hem de fer la vida difícil”,. Ha dit el candidat de CiU.

Vallory ha apostat perquè Barcelona esdevingui capital d’estudis de postgrau internacionals i Trias ha refermat aquesta aposta. “Està bé que Barcelona sigui una ciutat divertida, però sobretot ha de ser un referent universitari. Amb el procés de Bolonya tenim una gran oportunitat, hem d’apostar per l’excel·lència de la universitat”, ha dit Trias.

Per a l’alcaldable nacionalista, aquesta aposta per l’excel·lència universitària no es pot circumscriure només al municipi de Barcelona, sinó que “la ciutat del coneixement avarca tota l’Àrea Metropolitana”. Com ha dit Eduard Vallory, l’avantatge de l’Àrea Metropolitana és que “els municipis que la integren no se senten suburbis de la gran urbs, però sovint no hi ha un interlocutor potent”. Trias, qui es defineix com un “entusiasta de l’Àrea Metropolitana”, ha reblat en aquesta idea: “quan parlo de Barcelona capital de Catalunya, parlo d’un concepte més ampli. No ens hem de sentir incòmodes per la competència que es crea entre ciutats, però això exigeix cert ordre per no duplicar serveis. Hem de treballar conjuntament”.

Tant Trias com Vallory han destacat la importància de que a la ciutat “es generin espais de confiança entre empresa i universitat”. A parer del cap del Grup de CiU, les coses en els darrers anys han canviat: “abans, empresa i universitat estaven d’esquena, ara ja no, però encara ens falta recorregut. Cal trobar ponts de confiança  i aquí l’Ajuntament hi pot ajudar”.

La universitat, ha afegit Trias, també pot ajudar a crear ciutat: “podem utilitzar la universitat i els centres de recerca per transformar la ciutat allà on s’instal·len”, però ha alertat que “no només situant una facultat o un centre en un espai de la ciutat ja està tot fet, cal fer un urbanisme de debò, sabent com viurà la gent que hi ha als seus entorns”, i ha posat com exemple del que no s’ha de fer el Centre de Convencions del Fòrum on, des d’un bon principi al seu parer s’hi havia d’haver instal·lat una universitat per crear barri; o el campus de Pedralbes, “que per la nit queda buit i sense vida”.

Trias ha demanat a l’Ajuntament coherència: “les coses es fan i es tiren endavant si ets constant, com ha passat amb el Centre de Recerca Biomèdica. Ens vam posar d’acord Govern i oposició, hem de ser capaços de pactar i treballar amb coherència”. 

Eduard Vallory ha preguntat Trias quin creu que pot ser el rol de Barcelona d’aquí a vint anys, i Trias li ha respost que voldria “una Barcelona excel·lent en qualitat de vida”. “Això passa”, ha dit, “per l’ensenyament, universitats, recerca; serveis i convivència, i una bona col·laboració entre públic i privat”.

Els eixos bàsics de la proposta de CiU en matèria d’Innovació es resumeixen en el següent decàleg (vegeu document adjunt):

1. Barcelona, ciutat de referència internacional del talent. Volem atraure i retenir talent de primer nivell internacional i ho farem amb polítiques actives de retenció vincula­des al món universitari i empresarial. Crearem viver d’empresa d’alt valor afegit.

2. Barcelona i l’Àrea Metropolitana, referència universi­tària internacional. Convertirem Barcelona en una marca de qualitat pel que fa a la formació i farem que esdevingui el referent universitari europeu.

3. L’Ajuntament, impulsor i facilitador de la Barcelona del coneixement. Treballarem perquè totes les iniciatives de les universitats i els centres de recerca trobin un encaix favorable a la ciutat, i serem motors d’entusiasme per desenvolupar una política ambiciosa i atrevida en termes d’urbanisme, habitatge, cultura, educació, i tràmits d’estrangeria d’estudiants, do­cents i investigadors, per consolidar una ciutat del coneixe­ment d’escala global.

4. Barcelona, districte de la innovació. Impulsarem la consolidació de centres de recerca, incubado­res d’empreses i parcs científics i tecnològics de Barcelona.

5. Barcelona, hiperconnectada amb el món. Assegurarem una cobertura de qualitat a tot el territori acces­sible per a tots els ciutadans i garantirem un desplegament ordenat de les infraestructures de banda ampla i telefonia mòbil.

6. Barcelona, pista d’aterratge per a projectes punters. Desenvoluparem estratègies de landing científic. Barcelona ha d’impulsar la creació d’una plataforma de serveis d’alta tecnologia orientada a les empreses, aprofitar els centres d’excel·lència i impulsar l’estratègia del nou model econòmic basat en els avantatges competitius d’alt valor afegit.

7. Barcelona, la ciutat de la creativitat i el disseny. El disseny gràfic, el disseny industrial, el disseny urbà i el dis­seny de polítiques públiques tornaran a esdevenir elements centrals de la identitat de Barcelona i dels valors positius que porta associats, com són el de la creativitat, el de la formació, el de la innovació i el de la indústria.

8. Barcelona, referent mundial en sanitat i biotecnologia. Potenciarem Barcelona com a Centre Mèdic Universitari per esdevenir la capital sanitària de la Mediterrània. El desenvo­lupament del clúster de la Biotecnologia serà una prioritat del Govern municipal.

9. Barcelona, capital de la nova economia de serveis ener­gètics. Farem de Barcelona la capital de la nova economia verda i de serveis energètics. La recerca, el desenvolupament i la innovació en el camp mediambiental seran prioritzades pel Govern municipal mitjançant Barcelona-Tecnologia (b_TEC) i els clústers de mobilitat, energia i aigua.

10. Barcelona, pel foment de la cultura científica. Impulsarem plans per estendre, prioritàriament a l’escola, la cultura científica per generar més vocacions en aquest àmbit. Reconeixerem l’excel·lència en els estudis i en els projectes de recerca dels joves de Barcelona.


0 comentaris afegir comentari