Dissabte, 14 de maig de 2011 | 12:23
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Zapatero i els Prínceps d'Astúries presideixen el funeral per les víctimes

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Govern, autonomia i municipi intenten coordinar la reconstrucció
Zapatero i els Prínceps d'Astúries presideixen el funeral per les víctimes
12/05/2011 18:38
9lorca-gent
La primera reacció va ser d'hiperactivitat: buscar als desapareguts, organitzar la nit que calia passar al ras, poc temps per pensar. Passat el xoc, toca aixecar-se i afrontar una vida que res té a veure  ja amb la que tenien fa només unes hores. Avui toca enterrar les víctimes.
És el moment més difícil, en el qual els damnificats s'adonen de la situació en la que s'han quedat, i en la que toca treure forces de flaquesa per tirar endavant. També és el moment de l'organització, i de la classe política, que sembla haver deixat de costat les diferències polítiques –el govern autonòmic murcià és un dels més bel·ligerants amb l'executiu central- i s'han posat a la feina.

De la gravetat de la situació parla molt bé la frase del vicepresident primer del Govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, que al matí prometia que el Govern s'ocuparia que tothom passés la segona nit en un lloc "decent". La nit anterior més de 20.000 persones havien dormit al ras.

De moment s'han habilitat unes 3.500 places, però Rubalcaba s'ha compromès a fer un esforç suplementari per instal·lar més places amb els mitjans materials de les bases properes de l'Armada, l'Exèrcit de l'Aire i l'Exèrcit de Terra.

Enterrament

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i els Prínceps d'Astúries acudiran als funerals, que seran oficiats pel bisbe de la Diòcesi de Cartagena, monsenyor José Manuel Lorca Planes, i tindran lloc al Recinte Firal de Santa Quitèria a les 11.00 hores. La capella ardent s'ha instal·lat al tanatori Lázaro Soto.

Consell de Ministres

Tot això passarà en el tercer dia després dels terratrèmols. Ahir dijous, Zapatero va aparèixer en roda de premsa al Congrés a primera hora per prometre que el seu Govern "no regatejarà" en inversió per a la reconstrucció. Així, ha anunciat que el Consell de Ministres aprovarà un decret llei per posar els mitjans de l'estat a la disposició de les autoritats autonòmiques i locals, sobretot per oferir als ciutadans els mitjans materials i les ajudes necessàries perquè puguin refer la seva vida.

El president de la regió de Múrcia, Ramón Luís Valcárcel, ha anomenat a aquesta col·laboració intergovernamental pla ‘Lorca Solidària', i ha afegit que ha de dirigir-se a ciutadans, sí però també a comerciants, habitatge i patrimoni artístic. Amb això marca terreny davant el Govern central i demostra que no es conformarà amb poc.

Es calcula que el 80% dels habitatges han quedat afectades pel sisme, encara que altres informacions apunten a que només el 10% tindrien danys estructurals i requeririen d'actuacions en profunditat.

El risc de rèpliques

Els ciutadans de Lorca també hauran de conviure durant aquests propers dies amb el risc de noves rèpliques. Des del més destructor, de 5,1 graus en l'escala de Richter, s'han produït més de 30 repeticions, totes elles de menor importància.

No obstant això, segons l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) no es pot descartar totalment un nou sisme fort, encara que les possibilitats no són grans. En teoria, les rèpliques s'aniran espaiant en el temps a mesura que passin els dies, però podria haver-les fins i tot en un període de dos mesos.

Nou morts

Al migdia d'aquest dijous s'ha confirmat la mort d'una altra persona, amb el que ja són nou els morts. Queden dues persones en estat greu entre els més de 120 ferits que va deixar el tremolor.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1