• 13feb
    Categories: CIU, CiuBadia Comments: 3

     

    En diverses ocasions s’ha pretès des de la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat vincular d’alguna manera el protocol que la pròpia Secretaria vol signar amb la Federació de Caixes Catalanes amb el conveni amb l’Ajuntament de Badia, com si fossin dues cares de la mateixa moneda. L’objectiu, tant de l’un com de l’altre, havien de ser evitar a tota costa els desnonaments dels veïns que, afectats per la crisi, es van quedar sense feina i, en conseqüència, sense un sou amb el qual poder pagar la seva hipoteca.

    Aquest va ser un tema complex i molt problemàtic des del primer moment. Com a grup municipal amb representació al consistori badienc, des de l’equip de govern socialista se’ns va passar un esborrany dels dos textos, a fi de poder estudiar-los i complementar-los amb les nostres propostes. Fins aquí bé. Quin va ser el problema? Des de Convergència vam analitzar el protocol que es pretenia signar amb la Federació de Caixes, i ràpidament vam veure que no s’havia pressionat suficientment a les entitats financeres. De fet, la proposta que se’ns va vendre des de la Secretaria d’Habitatge és que amb aquest conveni s’aconseguia que les caixes afectades acceptessin la dació en pagament, és a dir, acceptar el pis a canvi d’eliminar la quantitat pendent de pagar de la hipoteca. Però inicialment el protocol no deixava clar si les prèstecs associats a la pròpia compraventa del pis també desapareixien,  el més preocupant, si les entitats concedirien la dació en pagament a tots els afectats, o bé quin criteri aplicarien per fer-ho , ja que tot això no s’ha especificat en cap document. Després de diverses reunions, des de Convergència vam arribar a la conclusió que la Secretaria d’Habitatge, contenta amb la possibilitat d’arribar a un acord amb les entitats, s’havia ja rendit i havia optat per permetre que es mantingués una clàusula on bàsicament es cedia a cadascuna de les entitats la decisió final sobre quins afectats podrien acollir-se a aquesta alternativa i quins serien finalment desnonats. Per aquest motiu, des del nostre grup municipal ens vam posicionar automàticament en contra de la signatura d’aquest protocol i, en conseqüència, també del conveni associat al mateix entre l’ajuntament i la Secretaria.

    Què és el que deia aquest conveni? El parc de pisos de Badia té una qualificació com habitatges de protecció oficial. Mitjançant Decret 260/2003 es va determinar que el preu màxim de venda per metre quadrat de superfície útil en segones i posteriors transmissions dels Habitatges amb Protecció Oficial qualificats amb anterioritat al RDL 31/1978 seria del 50% del preu màxim establert per als habitatges amb protecció oficial que es qualifiquessin provisionalment l’any que tingués lloc la compravenda.

    Aquest decret, aprovat amb el vist-i-plau de l’ex-alcalde socialista José Luis Jimeno, ha comportat que el valor dels pisos de Badia disti molt dels preus de mercat. Dit en altres paraules: els habitatges del nostre municipi s’han venut a un preu molt superior al que legalment es podia. Era una d’aquelles veritats que tothom coneixia, però que ningú denunciava perquè  totes les parts en treien algun profit. Algunes entitats bancàries, de forma absolutament irresponsable i il·legal, van concedir prèstecs hipotecaris de vegades per un valor molt superior al del valor legal dels pisos de Badia; d’altres vegades van concedir un prèstec hipotecari pel valor del pis, i després un o diversos prèstecs personals per complementar l’import del valor de mercat de l’habitatge.

    Amb el conveni entre l’ajuntament i la Secretaria d’Habitatge es pretenia donar suport a la modificació del decret, i així permetre la possibilitat de convertir els pisos de Badia en habitatge protegit de zona 1. Amb aquest canvi de decret d’aconseguiria, d’una banda, augmentar el valor dels habitatges i establir-lo al preu màxim establert en general per als habitatges amb protecció oficial; d’altra banda, la Secretaria autoritzaria la possibilitat de llogar els pisos que s’acullissin a aquest canvi de zona (enguany els pisos de Badia no es poden llogar).

    Després de moltíssimes reunions, l’alcaldessa ens va comunicar la seva decisió de no signar el conveni, fet que des de Convergència vam aplaudir.

    A principis d’aquesta setmana l’alcaldessa em va trucar personalment per fer-me saber que des de la Secretaria d’Habitatge li havien comunicat que el govern de la Generalitat aprovaria aquell mateix dia el canvi de decret. Finalment, i vistes les reticències per part de l’ajuntament, el govern de la Generalitat ha optat per la modificació del decret, prescindint completament de l’opinió dels màxims implicats: els ciutadans de Badia, representats en aquest cas per l’Ajuntament. Ara bé, un cop feta la modificació, des del grup municipal de Convergència vam reflexionar sobre la necessitat de regular la nova situació a la que ens podíem trobar. En aquest sentit, es proposa una modificació del conveni, desvinculat tant de la modificació del decret com de la signatura del protocol amb la Federació de Caixes, mitjançant el qual l’ajuntament es comprometia a regular l’impacte fiscal dels propietaris que decideixin acollir-se al règim establert per la zona 1 (que no hi hagi un augment excessiu dels tributs vinculats a aquest concepte: l’IBI, l’Impost d’Increment de Valor dels Terrenys, principalment); a crear una Borsa de Lloguer Social mitjançant un conveni amb Adigsa; i d’altra banda amb el conveni s’explicitava el compromís d’Adigsa de mantenir tots els seus compromisos pel que fa al parc d’habitatges (donat el fet que la modificació del decret no suposa en cap cas una requalificació dels pisos). 

    Des de Convergència continuem estant en contra de la signatura del protocol de la Secretaria d’Habitatge (àrea a càrrec d’Iniciativa a la Generalitat) amb la Federació de caixes. Creiem que amb aquest protocol, tal i com està actualment redactat, no s’està lluitant per afavorir als ciutadans afectats per la crisi econòmica, sinó que s’està donant una solució a la problemàtica en què es troben tot un seguit d’entitats financeres com a conseqüència de la seva ànsia de guanyar diner fàcil . Evidentment les caixes només acceptaran les dacions en pagament si l’habitatge ha augmentat el seu valor. Dit d’una altra manera, les entitats financeres no estan disposades a acceptar un habitatge amb el qual no puguin fer negoci, pero sí que van acceptar en el seu moment una sobrevaloració del mateix, perquè van considerar que allò sí que els repercutiria favorablement a les seves arques. Des de Convergència instem a la Secretaria d’Habitatge a que pressioni molt més aquestes entitats,ells poden fer-ho, i que lluiti per aconseguir el que tots volem: evitar a tota costa tots els desnonaments. Algunes entitats financeres van apostar per una conducta irresponsable, i sembla que ara des de la Secretaria d’Habitatge es vulgui donar un cop de mà a les mateixes a sortir de les conseqüències que la seva actitud irresponsable ha provocat. Però…què suceeix amb totes aquelles persones que, després d’haver perdut la feina, perdran el pis per no poder pagar la sobredimensionada hipoteca?

    Creiem que un cop realitzat el canvi de decret de forma unilateral per part del govern de la Generalitat, l’Ajuntament ha de vetllar pels seus ciutadans, i sempre que l’equip de govern així ho faci tindrà el suport de Convergència. Per aquest motiu, donarem suport al conveni que l’equip de govern signarà amb la Secretaria: No volem caure en la posició fàcil de criticar-ho tot. El nostre grup municipal entèn que fer oposició vol dir fiscalitzar la feina de l’equip de govern, efectivament, però també fer propostes i actuar amb responsabilitat. Per tant, pel que fa a aquesta qüestió, seguirem lluitant per pressionar a la Secretaria d’Habitatge per aconseguir el no desnonament de cap badienc i badienca.

3 Responses

WP_Floristica
  • John Mateus Says:

    Al leer todo lo que viene de los representantes políticos de Badía del Valles siempre me queda la misma sensación, se hacen cosas que en mayor o menor grado dejan un mal sabor de boca, porque no se hacen del todo bien. Aún así, mi mayor convencimiento es que el problema principal de este pueblo es haber permitido a los socialistas mantenerse tantos años en la alcaldía sin hacer en muchas ocasiones nada por el bien del municipio. Es hora de un cambio si, pero también es cierto que en la población se respira un aire de desconocimiento de la alternativa, ya no porque no exista sino porque no se hace notar o no se da a conocer de una manera acertada, la cercanía de los grupos alternativos con la ciudadanía sigue estando a años luz y el ciudadano termina haciendo lo mismo cada vez que hay elecciones, votando por el que vota el vecino, que vota por el que ha votado siempre. Por lo menos así lo he visto yo en mi comunidad de la Av. Mediterraneo.

    Bueno, a lo práctico, si la Generalitat ha aprobado el cambio del decreto, aunque haya sido unilateralmente como en otras ocasiones, como ciudadanos de Badía podemos acogernos desde ahora mismo al régimen establecido para la zona 1? si es así, en que se beneficia especificamente el ciudadano que lo haga?, realmente nuestros pisos van a costar lo que marca el mercado?, podremos optar por alquilarlos sin violar la ley? me gustaría enterarme un poco más de este tema así que si me podeís indicar donde puedo resolver todas mis dudas os lo agradecería.

    Espero que CIU se convierta en la alternativa para Badía y que mis vecinos no solo de comunidad sino del pueblo logren ver mas alla de sus narices. Un saludo. John Mateus.

  • admin Says:

    En primer lugar, quisiera disculparme por haber tardado tanto en contestar. La verdad es que desde hace tiempo estamos esperando una respuesta relativa a la puesta en vigor del cambio de decreto y, en consecuencia, a partir de cuando los propietarios de un piso en Badia podrán acogerse al nuevo régimen. A día de hoy todavía no hemos recibido respuesta. A nivel institucional, le pedimos a la alcaldesa personalmente que solicitase información al respecto directamente a la Secretaría d’Habitatge. Y ésta todavía no se ha dignado a contactar ni con nosotros ni con el ayuntamiento. Confío en tener una respuesta al respecto en breve, y en cuanto la tenga la publicaré en el blog. Sé cuál es la actual situación en lo relativo a las hipotecas, y al acuerdo que se ha llegado con la firma del protocolo con las entidades financieras (protocolo con el que Convergència está en absoluto desacuerdo, puesto que se ha firmado con el objetivo de eliminar el problema de las Caixes implicadas, y no de los propietarios en paro), pero hasta que la información no sea pública no emitiremos un comunicado oficial al respecto. Confío en que podremos hacerlo a lo largo de esta semana o, a lo sumo, a la que viene. En todo caso, para recibir información sobre esta cuestión hay dos personas delegadas por el Departament d’Habitatge trabajando en el ayuntamiento cuya función es precisamente la de asesorar sobre esta cuestión. Por otra parte, también te ofrezco la posibilidad de que contactes con nosotros, y la persona que está gestionando y trabajando todo el tema del convenio y del protocolo te informe con más detalle de todo lo que necesites saber. Como desees. Estamos a tu disposición.
    Por otra parte, me interesa tu reflexión sobre el poco conocimiento que tiene la ciudadanía del trabajo llevado a cabo por la oposición, que no es poco. Sin embargo, más allá del buzoneo con boletines, del pleno municipal, y de los medios que las nuevas tecnologías nos aportan (blog, perfil en alguna red social como facebook, web institucional…), ¿de qué modo podemos llegar a la población en un municipio dónde no hay prensa escrita ni diaria ni semanal ni canal de televisión? Estaríamos encantados de recoger propuestas.
    Un saludo, y gracias por participar.

  • John Mateus Says:

    Gracias por la respuesta a mi post, esperaré publicaciones respecto al tema sobre el que manifesté mi interés pues ciertamente es un tema que deseo conocer con detalle y seguramente no soy el único. He acudido al ayuntamiento y en la oficina de atención al ciudadano se desconoce el cambio de decreto en este momento, así pues seguiré muy atento a lo que se vaya publicando en este blog.

    Del segundo asunto, me refiero al poco conocimiento que tiene la ciudadanía del trabajo llevado a cabo por la oposición o de las propuestas de los diferentes grupos políticos locales para las próximas elecciones, mi opinión es que no se han utilizado las estrategias adecuadas para darlo a conocer, está muy bien hacer uso de los medio ofrecidos por las nuevas tecnologías, sin embargo creo que estos medios son más efectivos en casos como las recientes elecciones al senado y congreso Colombiano, sobre todo para aquellos Colombianos residentes en el extranjero. Cuando se trata de una localidad con menos de un kilómetro cuadrado como lo es Badia y en la que seguramente gran parte de su población aún no hace uso de manera natural de este medio tecnológico, creo que se ha de utilizar una estrategia más directa, el buzoneo con boletines me parece acertado sin embargo creo que debe ir reforzado con un acercamiento a la población por parte de los representantes políticos, ese acercamiento podría darse con visitas a las comunidades con el fin de conocer las inquietudes de las mismas, otra opción que a mi parecer ayudaría, es realizando invitaciones a actos tipo mitin en los que se de participación abierta al ciudadano.

    En conclusión, creo que la política local ha de ser más directa y en Badia se ha de aprovechar la facilidad de poder visitar sino todas, la mayoría de comunidades con el ánimo de hacer ver al ciudadano que los políticos pueden salir de la televisión para llegar a la puerta de nuestras casas, que no están tan lejos como cuando los vemos en las tarimas dando un discurso sino que los podemos ver por las calles del pueblo escuchando al ciudadano y explicando en persona lo que pretenden hacer como representantes políticos.

    Por mi parte, ciertamente aprovecharé mi poca influencia para dar a conocer a la gente de mi comunidad, las propuestas del grupo que más nos beneficie a todos, por ahora CIU lleva el liderato pero he de reconocer que en cierta medida se debe a que tampoco he podido conocer las propuestas de los demás grupos.

    Espero haber aportado algo con mi humilde opinión, un saludo cordial.

    John Mateus

Deixa el teu comentari

Atenció: La moderació de comentaris està habilitada i pot retardar el teu comentari. No hi ha necessitat de tornar a enviar el seu comentari.