• 24mai
    Categories: CiuBadia Comments: 0

    El nou post que la Carme Mateu, responsable d’acció social i habitatge de l’agrupació municipal de Convergència de Badia, sobre el tema de les dacions en pagament és molt interessant i aclaridor. Aquí el teniu:

    “Com sabeu tots estem en època de declaracions de renda, una obligació que un cop a l’any hem de complir amb els ulls tancats. Malgrat l’experiència que tinc en aquest tema, enguany m’he trobat amb una desagradable sorpresa que moltes vegades no he sabut com transmetre als clients acostumats a rebre tots els anys la devolució dels diners corresponents a haver desgravat la hipoteca del seu pis. A conseqüència de la greu crisi que patim, moltes de les persones que van comprar un pis, l’any passat van fer dacions en pagaments dels  seus habitatges retornant-los al banc perquè no podien pagar la hipoteca, i així alliberar-se totalment del deute.

     La crua realitat és que no ha estat així: els bancs també han fet negoci en aquest aspecte, ja que han incrementat el preu dels habitatges, donat que l’escriptura de dació no l’han fet per l’import pendent d’hipoteca, sinó que en el millor dels casos han inflat la quantitat que devien una mitjana d’un 20%; en conseqüència la família que tenia un deute de 200.000 euros ha signat una dació per valor de 240.000 en escriptura pública, evidentment sense informació per part de l’entitat bancària i la repercussió fiscal que això tindria, ja que de cara a l’Agència Tributària han tingut un benefici de 40.000 euros, que hauran de declarar enguany a la seva declaració de renda i que  pot resultar un ingrés a les arques de l’estat d’uns 9.000 euros per dació, si es que l’import encara no es més elevat. Resultat de tota aquesta mala gestió és que les famílies que teòricament es pensaven que es lliuraven d’un deute que no podien suportar, es queden sense habitatge, però amb un altre deute que ells no sabien, la que tindran a partir d’ara amb l’Agència tributària. Com faran per pagar-ho, no ho sé, diners no en tenen, però hisenda no perdona i la conseqüència és que: s’han tret el pagament d’hipoteca, no tenen casa, però tenen un altre deute que ningú els hi va informar que tindrien.

    Aquest fet també el podem traslladar als pisos de Badia del Vallès: saben les famílies que han acceptat la dació, que encara que es puguin quedar de lloguer en el seu pis, potser també els hi tocarà l’any vinent pagar aquests impostos? La clau de tot aquest tema només la té la Secretaria d’Habitatge i la Caixa Catalunya (majoritàriament). Quan vaig tenir una reunió amb aquesta entitat bancària em van explicar com farien tot el procés: ells es fan càrrec de totes les despeses, com la cancel·lació de tots els préstecs vinculats, inscripció en el registre de la propietat, no hi hauria comissions  per cancel·lació anticipada del préstec, cosa que em va semblar bé, perquè també podrien gaudir d’un lloguer a un preu molt reduït en funció dels ingressos que tingui la unitat familiar.

     Però els afectats continuen tenint  la problemàtica, ja que si es canvia de mòdul l’habitatge desprès de la dació no passa absolutament res,  escripturaran la venta o dació pel mateix preu que la compra, però si el canvi de mòdul es fa abans de la dació, teòricament tindran un benefici de 60.000 euros, fet que els hi suposarà de cara a Hisenda un increment patrimonial que derivarà a uns impostos impossibles d’afrontar per aquestes famílies. Quina serà la solució que donarà la Secretaria d’habitatge o la Caixa de Catalunya, de moment no la saben i els expedients continuen aturats. La guerra encara no s’ha acabat.

     Volia fer també una nota aclaridora sobre aquesta qüestió: s’ha publicat en algun blog que els afectats haurien de pagar un 7% d’impostos, suposo que des del seu desconeixement en aquests temes immobiliaris i hipotecaris, però ha de quedar clar que l’impost del 7% només el paga qui compra, mai la persona que fa una venta. Son temes molt delicats que requereixen d’una informació molt acurada, i des de Convergència des del primer dia hem donat la informació quan l’hem pogut constatar de primera mà, assessorant i explicant el tema a qui ens ho ha demanat amb una visió neutra i deixant a criteri dels afectats la seva decisió”

    Carme Mateu

Deixa el teu comentari

Atenció: La moderació de comentaris està habilitada i pot retardar el teu comentari. No hi ha necessitat de tornar a enviar el seu comentari.