Dilluns, 16 de maig de 2011 | 12:36
Vostè es troba a: Inici > Comunicació >

El 'Manual de Desobediència a la Llei Sinde' explica com sortejar la "censura"

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Disponible gratuïtament a Internet
El 'Manual de Desobediència a la Llei Sinde' explica com sortejar la "censura"
Comunicació 13/05/2011 20:58
EuropaPress.- Els autors del manual, Hacktivistas.net, al costat de l'editorial Traficants de Somnis i el diari Diagonal, que han recolzat la seva edició, han presentat aquest text que resumeix les possibilitats que la xarxa ofereix per "evitar la censura".
2010-02-04 censura internet
Segons els seus defensors, amb aquest manual Hacktivistas.net resumeix el que centenars d'activistes a la Xarxa han fet, i creuen que ara serà útil per demostrar la "ineficàcia" de la Llei Sinde.

Així, recorden que al febrer, i després de més d'un any de recorregut parlamentari, el Congrés Español va aprovar la Llei Sinde amb el suport del PSOE, PP i CiU. Una Llei, que "encara que sembli sorprenent, està creada amb l'objectiu de poder saltar-se la legalitat vigent".

"Les sentències fins avui deixaven clar que no hi havia un delicte penal a enllaçar material amb copyright, i per aquesta raó han creat un mecanisme administratiu que se salti el poder judicial. Una llei que a més d'inútil, obre el camí a la censura administrativa i a la vulneració de drets fonamentals en internet. Per si no fos poc, i com pot veure's a http://sindegate.net és una llei nascuda de les pressions de l'administració nord-americana", plantegen.

Per tot això, des d'Hacktivistas.net han desenvolupat aquest "manual de desobediència" per creure que "aquesta llei neix morta". "És important destacar que no hem inventat res del que apareix en aquest manual. Totes aquestes eines ja estaven disponibles abans que comencessin a redactar la llei. I si la comissió administrativa incorporés alguna novetat que impedís l'ús d'alguna d'aquestes eines, la substituirà una altra que no pugui ser detinguda. Internet va néixer lliure i seguirà lliure. Amb aquest manual solament volem facilitar el canvi. Internautes i webmasters trobaran en aquest manual els mètodes que considerem més útils i senzills d'esquivar la llei o els seus mecanismes de control", subratllen.

D'altra banda, critiquen que "el Govern, els partits que van recolzar la llei o les entitats de gestió poden intentar fer-nos creure que han guanyat". Per això afirmen que han creat aquest manual per "demostrar-los que no poden". "Ens obliguen a desobeir la llei i a saltar-nos els seus mecanismes de control. En comptes de promoure la cultura, il·legalitzen als qui estan disposats a crear-la i promoure-la. Mentre ells creen comissions de censura, nosaltres i nosaltres "rippeamos", subtitulem, traduïm i compartim. Ens han convertit en delinqüents. Actuem com a tals. Detinguem la màquina", recalquen.

Aquest manual es distribueix amb el suport de dos col·lectius que han aconseguit mantenir-se com a aposta de la cultura i la informació lliure, l'editorial Traficants de Somnis i el diari  Diagonal. Traficants de Somnis publica els seus llibres amb llicències Creative Commons, que permeten la còpia, distribució i comunicació pública, i a més puja al seu web una còpia de lliure descàrrega. En comptes de considerar-ho un problema, pensen que si els seus materials no poguessin ser copiats i distribuïts, descarregats i usats, l'abast del projecte seria molt menor, menor la incidència pública, menors els suports en forma de treball col·laboratiu, i menor, per tant, la tornada econòmica.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1