statistics .comment-link {margin-left:.6em;}

juliol 09, 2010

SEGUEIX-ME AL NOU BLOG



juliol 08, 2010

UNITS EN DEFENSA DE L’ESTATUT: TOTS A LA MANIFESTACIÓ


L’Estatut de Catalunya va ser votat per una immensa majoria del Parlament de Catalunya, per una majoria del Congrés dels Diputats, i va ser ratificat pel Poble de Catalunya.

És el menyspreu a la dignitat del Poble de Catalunya, expressada a través d’una votació democràtica i legal, el que ha provocat la indignació dels ciutadans i ciutadanes.

L’ha provocat això i aquests quatre anys de despropòsits en els quals s’han arribat a presentar fins a set sentències, en un Tribunal Constitucional absolutament desprestigiat, amb molts membres per renovar i en excés influït per partidismes. Tot plegat una estratègia dirigida pel Partit Popular contra l’Estatut i contra la voluntat majoritària dels catalans.

És per això que volem sortir al carrer en defensa de l’Estatut que hem votat de forma majoritària. És per això que hem de sortir massivament i cívica al carrer a manifestar la nostra ferma determinació. Volem cridar novament, volem l’Estatut.

I ho hem de fer amb voluntat unitària. Per això ens hem de demanar tots els responsables polítics rigor i capacitat d’unir-nos i no de separar. Allunyar-nos dels interessos a curt i pensar en més enllà. Sí, efectivament, la bona política és la que uneix. Des de la unitat podem defensar amb més força les nostres posicions.

Per això és tan necessària la presència massiva a la manifestació. Amb fermesa, amb civisme, amb convicció, amb unitat en defensa de l’Estatut del que ens hem dotat. I al costat de les nostres institucions i símbols nacionals. Per deixar clar, una vegada més, que junts podem!!

juliol 02, 2010

Premi Francesc Roig Toques, un reconeixement a la autenticitat de les petites coses


El passat dia de Sant Pere vaig participar en un emotiu acte per homenatjar un home esplèndid, un home que va dedicar tota una vida a les seves passions: Vilanova i la Geltrú i el mar. Passions que va saber traslladar arreu del món.



Aquest primer premi Francesc Roig Toquès va ser per Thalassa, un programa rigorós i capdavanter que com en Francesc estima el mar, la cultura i la qualitat, aspectes en els que Vilanova i la Geltrú s’hi reconeix.

Allà estaven orgulloses la Maria i la Carol i la Montse, contentes de comprovar l’estimació que tots sentíem pel seu marit i el seu pare.

Molts van ser els amics que van voler ser-hi aquest dia, en Rafel Argullol que sempre s’ha sentit fascinat per en Francesc Roig Toques, el qui va ser alcalde de Vilanova i la Geltrú en Esteve Orriols, i tants i tantes vilanovins i vilanovines que van voler acompanyar-nos.

Vull agrair a tots els que van fer possible que aquest fos un acte a l’alçada de l’homenatjat i del premiat, però especialment, als membres del jurat la seva decisió, les paraules del seu nebot – cosí en Màrius Serra i periodista del vilanoví Jordi Eroles que va conduir l’acte.

juny 27, 2010

FELICITATS ORFEÓ


Avui he tingut l’oportunitat i el plaer d’assistir al Concert per commemorar el 40è aniversari de l’Orfeó.

Un concert que ha comptat amb la col•laboració de la Coral Moixaina i la Coral Isquione.

Ha estat un concert d’alta qualitat, amb l’assistència de centenars de vilanovins i vilanovines que hem omplert a vessar l’església de mar i ens hem entusiasmat amb les peces que ens han ofert.

És realment un privilegi per Vilanova comptar amb col•lectius com l’Orfeó. Persones que durant anys han estat dia a dia cultivant un projecte cultural que és referència a la nostra ciutat.

Les corals tenen un especial encant. Tothom és protagonista per igual i són tot junts els qui fan possible el magnífic resultat. Les corals han acostat a la música a centenars de vilanovins i és per això que cal retre un especial reconeixement.

Aquesta és la màgia d’aquesta aventura col•lectiva que són les corals.

I avui hem tingut el plaer de gaudir de la seva qualitat.

Però tot aquest resultat no és fruit de la casualitat. És la conseqüència de moltes hores de treball i esforç. De moltes persones que durant 40 anys han passat per l’Orfeó. Un esforç dels cantaires i molt especialment de les persones que han estat al capdavant del projecte. Tant des del punt de vista de les tasques associatives com musicals.

Voldria personalitzar aquest esforç amb el Josep Maria Vidal. Ell simbolitza i representa com ningú el col•lectiu que durant tants anys ha fet possible l’Orfeó. Una realitat viva a la Vilanova i la Geltrú de 2010. I que per molts anys!!!!!!!!!!!!!!!

juny 24, 2010

AGRAÏMENT ALS SERVIDORS PUBLICS












Afortunadament a Vilanova i la Geltrú la festa s'ha desenvolupat sense incidents greus. Tal com han informat els serveis municipals, el dispositiu especial de trànsit, seguretat, atenció sanitària i neteja ha funcionat i ha permès una revetlla tranquil•la, tot i la presència de 30.000 persones a la zona de les platges.

El dispositiu de neteja de les platges, per primer any en col•laboració amb els Mossos i la Policia Local, ha començat les seves tasques puntualment a les 6 del matí, després que es procedís a la retirada de la gent de les zones a netejar. La platja de Ribes Roges i Aderró ha quedat llesta per al bany en dues hores, Sant Gervasi i l'Ibersol, a mig matí i la platja del Far estava pràcticament neta a les 12del migdia.

Vull agrair a tots els treballadors de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (Policia Local, Serveis Viaris...), de les empreses de serveis, Mossos d'Esquadra, Creu Roja, serveis sanitaris i el conjunt de persones que han estat treballant des d'ahir fins ben entrat el matí d'avui, el seu esforç per fer-nos possible gaudir, d'una revetlla i un dia de Sant Joan tranquil i agradable. Vull agrair també la col.laboració dels concessionaris de les platges durant tota la jornada.

És realment gratificant saber que Vilanova i la Geltrú compta amb uns servidors públics, de les diferents administracions i entitats, que són motiu d'orgull i als qui novament vull agrair la seva dedicació, avui i durant tot l'any.

Una nit tràgica

Una tragèdia ha saccejat al nostre País. La mort de 12 joves a l'estació de Platja de Castelldefels atropellats per un tren, ha commocionat tot el País justament un dia tan especial, la revetlla i el dia de Sant Joan.

No hi ha paraules per descriure el desconsol i la pena que deuen sentir els familiars i amics de tots aquests joves. Només podem en aquests moments mostrar la nostra solidaritat i suport i acompanyar-los en el seu dolor.

I així mateix mostrar el nostre suport i afecte a la ciutat de Castelldedfels que ha patit una sotragada que mai oblidarà.

juny 16, 2010

El ferrocarril com a model d’eficiència energètica

Aquest dilluns vaig assistir a l’obertura de les jornades sobre eficiència energètica al sector ferroviari, mitjà de transport modèlic en quant a energia neta es refereix i un dels pilars del futur de la nostra ciutat.

Són tres els segles en els que el ferrocarril i Vilanova i la Geltrú han estat relacionats indestriablement, arribant en aquests moments a ser 17.000 la mitjana vilanovins i vilanovines que fan un ús del tren per a desplaçar per raons de treball, d’estudis o d’oci. I són precisament els dos primers grups aquells que vull que tinguin la major freqüència de combois, amb l’estricta puntualitat que requereixen.

Mesos enrere, vaig fer pública la necessitat de compensacions als municipis afectats pels problemes de Rodalies per part del Govern Central, a més del traspàs de les competències de Rodalies a la Generalitat de Catalunya. A data d’avui el traspàs s’ha realitzat. Ara toca fer les inversions corresponents. El ferrocarril ha de ser un nexe d’unió, un element que iguali a les persones, que permeti un desplaçament a Barcelona i rodalies de forma més ràpida i econòmica que el transport privat (no podem obviar l’elevat preu dels Túnels del Garraf).

En tots els sentits, el ferrocarril és el futur i, per aquesta raó, em congratula d’especial manera que sigui a la UPC de Vilanova i la Geltrú on s’implantarà a partir del proper curs la primera edició del màster en Sistemes Ferroviaris i Tracció Elèctrica, pioner a nivell català i espanyol en quant a ensenyament d’aquestes característiques es refereix. La nostra ciutat és la millor per a acollir uns estudis d’aquestes característiques, doncs l’Associació d’amics del Ferrocarril, el Museu del Ferrocarril o el Taller Central de Reparació de Rodalies de Catalunya mostren el lligam amb aquest transport eficient energèticament. I, sens dubte, l’Escola Politècnica de Vilanova i la Geltrú és la més adequada. Per la qualitat dels seus professors i perquè formarà sòlidament a professionals de tot el país i de tot l’Estat.

juny 06, 2010

Attic 2010



El passat divendres vàrem inaugurar la Fira Attic’10, dedicada al món dels invents, fira internacional referent en el sector.

Attic és una clara aposta per donar cabuda a uns emprenedors molt peculiars, aquells que ofereixen un valor afegit, aquells que innoven, els que amb les seves invencions s’anticipen a allò que ens depara el futur.

Un total de 50 inventors exposen les seves creacions, entre els que m’agradaria destacar la secció de joves inventors, amb 75 invents i innovacions, presentats per 18 joves. Aquest fet, reconforta i, alhora, alegra especialment, doncs veus com aquests infants exerciten la imaginació per a la millora del nostre planeta.

I precisament, en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient, cal destacar que Attic fa especial èmfasi en aquesta edició amb aspectes de sostenibilitat energètica, l’estalvi i la creació de la mateixa, a més dels cotxes elèctrics, millores que no tardarem molt de temps de veure-les accessibles al conjunt de la ciutadania.

Voldria finalment felicitar als organitzadors i expositors i a tots els qui fan possible aquest projecte que dóna relleu a la nostra ciutat al conjunt del País i més enllà, com testimonia la presència de tantes delegacions internacionals.

Teniu fins avui diumenge per a visitar Attic a Neàpolis!

maig 30, 2010

Tres dies d’il.lusió, rialles, aplaudiments… tres dies de TRAPEZI a Vilanova i la Geltrú.


Vilanova i la Geltrú han esdevingut, durant aquest cap de setmana, una gran pista de circ.

Durant tres dies la il.lusió i les rialles de grans i petits han omplert els carrer. L’habitual activitat comercial, de passeig i trobada ha conviscut amb les emocions i aplaudiments d’un públic entregat als artistes, als malabarismes, a les acrobàcies, equilibris,.... en definitiva a la màgia del circ.

La nova direcció del festival i la regidoria de Cultura han sabut suplir la manca d’increment pressupostari, amb una bona dosi de recursos imaginatius, i oferir-nos una proposta engrescadora i de gran qualitat. Una proposta amb més de 20 companyies entre les que cal destacar l’alt nombre de companyies catalanes, prova de la bona salut del circ a Catalunya. Una proposta que incluia, per primera vegada, un espai d’activitats interactives familiars, on grans i petits n’eren els artistes. Per mi, de les millors, sinó la millor, edició del Festival Trapezi a Vilanova.

I avui, quan aquest vespre s’abaixi el teló del Festival, continuarem treballant perquè el proper mes de juny finalitzin les obres de la Vela. Iniciarem així, una nova etapa en que aquest espai esdevindrà punt de referència del circ a Catalunya. Un centre que ens permetrà reforçar el Trapezi Vilanova, gràcies a les produccions que crearan les companyies que hi resideixin, com ja han fet enguany dues d’ells, alhora que oferir una programació estable de circ durant tot l’any.

maig 18, 2010

Festes de Sant Isidre a Vilanova i la Geltrú

El passat diumenge vaig tenir la gran sort de poder compartir un assoleiat matí de maig amb molts vilanovins i vilanovines que es van acostar al Mercat Noucentista.


La Pl de les Cols, es va transformar durant tot el mati en el mercat tradicional que fa dos segles havia ocupat aquesta plaça, on durant molts anys i fins que es va inaugurar el mercat Nou, era punt de trobada de tots els pagesos que venien verdures.


Com s’ha anat fent en els darrers 14 anys, abans d’ahir va tenir lloc una de les activitats més característiques que organitzen a Vilanova i la Geltrú l’Associació Festes de Sant Isidre, per commemorar el dia del patró dels pagesos. Aquesta mostra de coques i productes frescos i autòctons és una ocasió excepcional per promoure els productes propis del camp del Garraf.


Una festa que ens recorda la nostra història, la nostra tradició i els nostres costums, el treball dels nostres avantpassats, però que també representa el nostre present, una Vilanova i la Geltrú que valora el comerç de proximitat, el diàleg i la convivència, una festa que és senyal d’identitat.


Des de aquí vull agrair molt especialment a l’Associació Festes de Sant Isidre i a totes els vilanovins i vilanovines que any rere any, carregats d’il·lusió, fan possible aquesta festa tant vilanovina que amb l’orgull del que és nostre, ens acosta al passat que ens identifica.


Moltes gràcies,

abril 25, 2010

Tots junts podem aconseguir grans canvis


Ahir vaig tenir el privilegi de compartir amb molts vilanovins i vilanovines la 16à festa de la solidaritat. “Un dia per l’esperança”, festa que un any més ha estat organitzada per Intermón-Oxfam a Vilanova i la Geltrú.
Una festa per acostar-nos a la dura realitat d’un Món carregat d’injustícies i alhora sensibilitzar-nos sobre elles. Però especialment dirigida a apel·lar al nostre compromís per canviar les coses, a la nostra acció. Animar-nos a l’acció individual i col·lectiva.
Especialment important i necessària la petició que Intermón-Oxam ha fet al President del Govern Espanyol José Luis Rodríguez Zapatero a través del Manifest que convido a tothom a subscriure

http://www.intermonoxfam.org/es/page.asp?id=3715

L’acollida que any rere any té la Festa, indica fins a quin punt Vilanova i la Geltrú està compromesa activament en aquest anhel per un Món més decent.

Però aquesta aventura és possible gràcies a l’incansable treball de desenes de voluntaris i voluntàries que de forma desinteressada dediquen moltes hores a l’organització de la Festa. I a tantes altres activitats com les campanyes permanents de solidaritat, la botiga de comerç just (carrer de l’Havana, 8) i tot el conjunt d’activitats que desplega de forma incansable Intermón-Oxfam a Vilanova i la Geltrú.

Un agraïment molt especial per a ells, per a tots els voluntaris i voluntàries que ahir van fer possible que tots tinguem un xic més d’esperança, que tots i totes ens adonem que val la pena lluitar per un Món millor, que depèn de nosaltres, en definitiva, com deia el Manifest, que TOTS JUNTS PODEM ACONSEGUIR GRANS CANVIS.

Gràcies!

abril 23, 2010

La cultura, un dret accessible per a tothom


Avui és el dia de Sant Jordi, data amb un atractiu especial. M’agrada poder veure la Rambla Principal guarnida i engalanada per a l’ocasió. Centenars de vilanovins i vilanovines que des de primera hora del matí caminen a la cerca d’un llibre o rosa que compleixi amb les seves exigències, ja sigui per a ells o per a les persones estimades.

M’agrada especialment aquesta invasió cívica de l’espai públic, de les converses i tertúlies, el passejar col•lectiu, la trobada, saludar-se, la complicitat. Una manera d’entendre la ciutat, tranquil.la i amable, propera, que la nostra renovada Rambla ho facilita.

Pràcticament coincidint amb l’efemèride de Sant Jordi, ahir vaig presentar el dossier de biblioteques.

Que més de 27.000 vilanovins tinguin el carnet de la biblioteca no és un aspecte baladí sinó que, ans al contrari, ens anima a garantir una oferta interessant que satisfaci les demandes d’aquestes persones i, naturalment, animi a la resta de persones a treure’s el carnet de la biblioteca. Un carnet que permet sol•licitar llibres en préstec a d’altres biblioteques de la xarxa de la Diputació de Barcelona, oferint una molt àmplia oferta bibliogràfica. D’aquesta manera assolirem la democràcia cultural, un agent cultural que permeti el lliure accés a la ciutadania a la cultura.

La Biblioteca Joan Oliva i l’Armand Cardona incrementen usuaris. De fet, des que hi ha les dues biblioteques, la Joan Oliva té més visitants dels que tenia quan era la única. Aquesta experiència, que la podem transferir a qualsevol altre àmbit públic, demostra que l’arribada d’un nou equipament, no només fa que es reparteixin el nombre d’usuaris sinó que, a nivell particular dels ja existents, també augmentin.

Per aquesta raó, la creació d’una tercera biblioteca és avui una necessitat. Ens posarem en marxa i, en un termini de tres anys voldríem tenir aquest espai adequat per al seu ús.
Voldria destacar molt especialment la tasca que desenvolupen el personal d’ambdues biblioteques, les seves directores i la regidora de cultura i que garanteixen una oferta d’actes variada i interessant tot l’any, a l’abast de tothom. Prova d’això, les estadístiques demostren que no hi ha un perfil tipus d’usuari de biblioteques, doncs hi ha persones de totes les edats i barris. Això és, en definitiva, la democràcia cultural, la cultura com un dret universal, el fet de permetre el consum cultural a un públic, com més heterogeni millor.

gener 08, 2010

SALUT !!!


Avui iniciem un camí apassionant. Amb la signatura del protocol d’intencions per a promoure el Pla de Reordenació Hospitalària del Garraf, el conjunt de la comarca avança amb pas ferm cap a la millora dels serveis de salut. Aquest acord ens permetrà ben aviat disposar de dos centres hospitalaris d’alt nivell.


El Pla preveu la construcció d’un nou hospital d’aguts que s’ubicarà a Vilanova i la Geltrú. El que havia estat una vella aspiració de la nostra ciutat, un anhel, un somni col·lectiu el comencem a fer realitat a partir d’avui. El nou hospital serà un dispositiu al servei de la comarca, modern, accessible i pensat per a les necessitats d’avui i les de demà. Serà un hospital comarcal de referència que permetrà retenir talent i atreure’n de nou, augmentar el percentatge d’activitat econòmica i sobretot garantir serveis públics de qualitat adequadament dimensionats a les necessitats presents i futures.

D’altra banda, un hospital sociosanitari, un Sant Camil reformat, modernitzat amb les inversions necessàries per acollir la centralitat comarcal. En un àmbit emergent, en un sector de futur, com són els serveis sociosanitaris. Un plantejament que lliga decididament amb el Model de Desenvolupament Econòmic del Garraf que aposta per situar les activitats professionals vinculades al món de la dependència com un dels àmbits amb més futur econòmic de la nostra comarca.

És en aquests moments que cal fer esment de totes aquelles persones que han defensat sempre, amb perseverança i tenacitat, l’activitat hospitalària a la ciutat de Vilanova i la Geltrú. En especial, és de justícia recordar la feina feta per la plataforma “Salvem l’Hospital”, que durant tants i tants anys va reclamar un hospital general per a la nostra ciutat.

Ara no podem aturar-nos, cal seguir treballant per acomplir amb els terminis i per fer realitat una comarca dotada de millors serveis sanitaris. Disposem dels professionals, tenim el privilegi de comptar amb un excel·lent personal sanitari. I ara vindran les millores, els nous equipaments i les modernes instal·lacions que tant hem reivindicat.

És una gran satisfacció, és un èxit col·lectiu per Vilanova i la Geltrú. I per la comarca. Orgull de ciutat i capitalitat. Hem treballat conjuntament amb tots els ajuntaments, érem coneixedors del què ens hi jugàvem. Hem comptat també amb la implicació dels patronats de les dues fundacions hospitalàries, dels professionals, dels comitès d’empresa i de l’equip directiu del Consorci Sanitari del Garraf.

Amb tot, res hagués estat possible sense el compromís de la Generalitat de Catalunya, i molt especialment el de la consellera Marina Geli. Ara sí, la Generalitat ha sabut interpretar les necessitats del territori i ha respost afirmativament al clam de la ciutadania.

Us convido a iniciar plegats un nou camí de més salut i prosperitat.

desembre 24, 2009


Avui hem tingut a Vilanova i la Geltrú l'honor d'acollir la cloenda dels actes per conmemorar l'aniversari del naixement del President Macià, amb la presència del Molt Honorable President de la Generalitat José Montilla i de l'Honorable Vicepresident Josep Lluís Carod Rovira

FRANCESC MACIÀ: UN VILANOVÍ AL SERVEI DE CATALUNYA

Molt Honorable President, Honorable Vicepresident, diputats i diputades, senadora, alcaldes, alcaldessa, regidors i regidores, membres de la Comissió Organitzadora de l’any Macià, amics i amigues,

En primer lloc, voldria agrair en nom de tots els ciutadans i ciutadanes de la nostra vila, que el Govern de la Generalitat de Catalunya ens hagi ofert la possibilitat d’organitzar aquest acte a Vilanova i la Geltrú, ciutat on va néixer l’Avi Macià, el primer President democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Avui els ciutadans de Vilanova i al Geltrú, en representació de tots els catalans i catalanes, ens sentim molt orgullosos de poder homenatjar una vegada més al fill predilecte més estimat de la nostra ciutat. El President Macià, apreciat i admirat arreu del País i de les generacions.

És un privilegi per tots nosaltres, poder acollir, en aquest renovat Teatre Principal, l’acte de tancament de l’Any Macià. Un any ple de moments històrics i entranyables a nombrosos indrets del nostre País per recordar a aquest vilanoví que amb intel·ligència, determinació i cercant totes les complicitats possibles, va aconseguir que es restablís la Generalitat i que el Govern d’Espanya acceptés l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

Ara fa pocs dies, a la inauguració de l’exposició “Macià a prop de casa”, comissionada per Jordi Medina, recordàvem el Francesc Macià veí, veí de Vilanova i la Geltrú. Ciutat que el va veure néixer i on va passar els primers anys de la seva vida. I a la que mai va oblidar tornant-hi en nombroses ocasions i no nomes en actes oficials. A Macià li agradava gaudir de les nostres platges, visitar als amics o participar en les tertúlies que es desenvolupaven al vestíbul de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

També recordàvem el Francesc Macià humà, amic dels seus amics. Alguns vilanovins i vilanovines, avui encara ens expliquen els records que en tenen i les vivències que ells o els seus familiars, van compartir amb l’Avi Macià.

Però el seu llegat més important el trobem en el món de la política, en la història de Catalunya. El compromís polític, que no és més, ni menys, que el compromís amb els altres, amb la teva societat. Macià va sacrificar la seva vida pel seu amor i el seu compromís amb la nació catalana, amb la justícia social i en la defensa dels drets de tots els catalans i catalanes.

És just reivindicar avui en aquest acte de reconeixement a la figura de Francesc Macià, que l’actual autogovern del que gaudim i els seus Estatuts (1979, 2005) tenen molt a agrair a la tenacitat, convicció i capacitat de diàleg d’aquest home elegant i ferm, que va saber defensar, exigir i negociar sempre al servei dels interessos nacionals de Catalunya i de la seva gent.

I a la de milers de catalans anònims, que durant les dècades de foscor ho van donar tot pel restabliment de la democràcia, la llibertat, els drets nacionals i la dignitat de les persones.

Es des d’aquest exemple de Macià i de tantes persones, que defensem, units al costat del nostre President, la plena validesa de l’Estatut del 2005, el qual de forma majoritària el poble de Catalunya li va donar el seu suport el mes de juny de 2006.

Es cita al peu del monument a Macià, que gràcies a un ampli moviment ciutadà es va aconseguir instal·lar als anys vuitanta al capdavall de la Rambla, que

‘Estimo tots els vilanovins sense distinció de classes ni partits’.

Amb aquest esperit i com cada any renovarem el nostre homenatge de la ciutat de Vilanova i la Geltrú al President Macià, demà a les 12 del migdia.

Abans d’acabar voldria agrair la feina que la Comissió de l’any Macià a Vilanova i la Geltrú ha realitzat. Comissió que va ser creada a partir d’un acord del Ple Municipal i en la que, al llarg de tot aquest any, hi han participat activament diferents entitats de la ciutat i representants de tots els grups polítics. Gràcies per tota la feina que heu fet i les activitats que heu organitzat. El vostre treball ha estat el millor homenatge que li podíem fer a aquest fill il·lustre de la nostre ciutat.

President, amics i amigues, moltes gràcies de tot cor.
Bon Nadal
Millor any
I Visca Catalunya.

desembre 10, 2009

La Catalunya unida


Espanya serà plural o no serà. No té cap altre remei. Les nacionalitats –la catalana, la basca i la gallega- no som cap entelèquia, ni cap invent; no formem part de cap contuberni, ni servim a cap interès obscur.

Per tant, admetre o negar, propiciar o bloquejar el desenvolupament de la concepció plural d’Espanya és la clau de volta de la situació que vivim avui.

Sens dubte, la situació en que es troba el Tribunal Constitucional -amb membres “caducats”, altres recusats i algun traspassat- és francament preocupant.

L’editorial conjunt publicat pels principals diaris del país la setmana passada en defensa de “la dignitat de Catalunya”, posava el dit a la nafra sobre aquestes i altres qüestions.

S’ha escrit i s’ha dit infinitat de vegades, es tracta d’una situació inèdita des de la restauració democràtica de 1977. Mai fins ara, l’alt tribunal s’havia pronunciat sobre una llei fonamental ratificada pels electors.

Això genera preocupació i inquietud en la societat catalana. No podia ser d’una altra manera. Tenim motius per no refiar-nos-en. La temptació d’acabar amb la complexitat espanyola sembla ser que s’ha convertit en el veritable eix vertebrador del debat que mantenen els 10 jutges amb dret a vot des de fa mesos.

Que ningú es confongui, Catalunya anirà a la una a l’hora de defensar, si cal, la seva dignitat. La mostra d’unitat dels principals rotatius del país n’és la millor prova. Els catalans no restarem immòbils en front d’una eventual retallada de l’Estatut que suposi fer marxa enrere. Les nostres aspiracions d’assolir majors quotes d’autogovern segueixen intactes i la majoria considerem que l’Estatut referendat a les urnes és la millor eina per avançar cap a l’assoliment d’aquest objectiu.

gener 11, 2009


Un increment inacceptable

S’ha conegut aquests dies la pujada de les autopistes del nostre País. En concret la C-32 s’ha incrementat en un 4’6%. Ara doncs, els ciutadans/es de Vilanova i la Geltrú per anar a l’àrea metropolitana de Barcelona haurem de pagar 5’30 euros d’anada i el mateix per tornar. Total 10’6 euros per dia!. Una vergonya i una greu discriminació greu si tenim en compte que a partir de Castell-defels és gratuïta i que l’alternativa són les Costes del Garraf.

El greuge ho és per les famílies que es veuen sotmeses a aquest cost i també per la competitivitat del nostre territori per atraure activitat econòmica. Doble discriminació.

El preu no és just i naturalment, la pujada menys. Agreuja la situació. És per això que el Govern Municipal ha presentat una Moció pel proper Ple del dia 19 de gener de 2009, de rebuig a l’increment i d’exigència de rescat del peatge fins a fer-lo homologable al cost mig per Km dels peatges de Catalunya.

En concret diu el següent:


‘1.- Que la Generalitat de Catalunya, en el marc de la política de rescats de peatges que està impulsant, promogui reduccions del peatge de l’autopista C-32 fins que aquest assoleixi un preu homologable a la mitjana de preus de les autopistes de Catalunya.

2.- Rebutjar l’increment d’un 4’6% del peatge pel que suposa d’incidir més en el greuge que pateix el nostre territori.

3.- Que la Generalitat de Catalunya iniciï un diàleg amb els ajuntaments de la comarca del Garraf i les altres afectades, sobre les reduccions de velocitat impulsades pel Govern.

4.- Instar a l’Ajuntament a que difongui a les institucions i a la societat civil del Garraf i al conjunt de l’opinió pública aquestes propostes i les traslladi al Govern de la Generalitat de Catalunya’.

Es demana de forma explícita, al Govern Nacional determinació en la resolució d’aquest greuge. I es fa, a proposta del Govern Municipal, perquè més enllà de sigles hi ha la defensa del que és just i la lluita per denunciar i canviar el que no és de rebut.

Sorprenent també algunes reaccions. I especialment curiosa és la d’Artur Mas. No m’hi extendré massa perquè ni en la picabaralla, ni en la cultura del ‘tu més’, es resolen les coses, ni s’avança. Ara bé, que el qui fou Conseller de Política Territorial, d’Economia i Conseller en Cap del Govern que va adjudicar i fixar les condicions de la C-32 critiqui ara els peatges, supera en molt el ridícul. Però, en fi, així li ha anat.

Dit això, toca que lluitem el conjunt del territori i al capdavant els Ajuntaments, perquè en la política de rescat de peatges que el Govern Nacional està negociant amb el Govern d’Espanya, es rescati part del peatge que patim i que en conseqüència, es vagi homologant al cost mig per Km dels peatges de Catalunya.

No oblidem, però, que els acords que en el seu dia es van fer a l’adjudicar l’autopista, hi ha uns compromisos que fer-los enrera (això és finalment el rescat), suposa haver de pagar quantitats milionàries als titulars de la concessió. Però creiem que cal fer-ho, com el Govern ja ha començat a fer-ho a d’altres indrets del País, per molt que els costi i molesti reconèixer aquest fet als qui ara alcen la veu i abans ens farcien a peatges. Efectivament cal abordar-ho, pels arguments plantejats, per la discriminació i per llast que té aquest peatge pel desenvolupament econòmic de la nostra comarca.

Hem de fer sentir la nostra veu, alta i clara. Pel bé del nostre territori i també del País. No serà gens fàcil, però hi ha esperances. Per reduir el peatge cal rescatar-lo, vol dir pagar amb els impostos de tots, el que deixen de guanyar les empreses adjudicatàries. Així va fixar el Govern anterior les condicions. I són molts i molt diners. Però creiem que és de justícia que el Govern incorpori el peatge de la C-32 entre els que cal reduir per totes les raons que anteriorment hem exposat.

desembre 21, 2008


Ara més reduccions de velocitat
Aquesta darrera setmana s’ha conegut a través dels mitjans de comunicació la decisió del Servei Català de Trànsit de reduir encara més la velocitat a l’autopista C-32 des de Catelldefels a Barcelona i a l’autovia.

No he tingut mai l’oportunitat de parlar amb el Sr. Pérez Moya, malgrat les decisions que adopta ens afecten de forma directa als vilanovins i vilanovines. És per això que desconec les raons d’aquesta mesura, més enllà del que he llegit a la premsa.

(Per cert, és cada dia més freqüent, veure com alguns defensors de la participació ciutadana ignoren als representants escollits democràticament pels ciutadans/es. Ep! I de tots els colors. Es a dir, és possible que es consulti alguna plataforma o associació cívica -cosa que considero imprescindible- i en canvi s’oblida contrastar les coses amb els qui han obtingut la confiança dels ciutadans/es i els representem).

Sense més comentaris exposaré les altres raons del malestar.

Primer.- De sobte i per la premsa descobrim els vilanovins/es que no només tenim l’autopista més cara (més de 5 euros per poc més de 10 Km!!!), sinó que també gaudirem de l’honor de ser la més lenta. Fins a Catelldefels a 90 i a partir d’allà fins a Barcelona, la limitació pot arribar a 40!!!!!! Gràcies.

Cal tenir present que l’alternativa a aquesta autopista, són les costes del Garraf. Es a dir, que per anar a l’àrea metropolitana en vehicle particular, la gent del Garraf o anem per la carretera de les costes o paguem 10 euros. Potser aquest extrem ajudarà a entendre la indignació.

Segon.- A mi no em trobaran en posicions de defensa obsesiva del vehicle. Crec en el transport públic (per això hem lluitat i lluitem tant per gaudir d’un bon servei de rodalies), no m’agrada la cultura de cotxe, ni la prepotència dels qui es senten amos i senyors de la carretera al volant d’un cotxe potent etc… Defenso la política de dures sancions contra els infractors i ho aplaudeixo. Tinc massa a prop les dramàtiques conseqüències dels accidents com per pensar diferent.

Dit això, si la causa és per evitar accidents, perquè no l’estenem a tot el País? Millor encara, perquè no prohibim anar a més de 20km/h. Hi hauria menys accidents, no és cert?. Doncs no ho fem perquè les decisions han de ser ponderades i equilibrades. És equilibrat prohibir superar els 80km/h a una autopista amb tres carrils a les 11 de la nit quan està completament descongestionada?.

Tercer.- Si és per evitar congestions (de fet és la raó més sensata que he sentit en tot aquest procés), per què es manté la limitació quan no hi ha congestió?

Quart.- Reservo pel darrer punt la raó ambientalista. Les dades de reducció de la contaminació obtingudes amb la limitació dràstica de la velocitat parlen per elles mateixes. Ara bé, si aquesta és la causa, demano que els vehicles al passar per l’autopista pel terme municipal de Vilanova i la Geltrú vagin també a 80km/h. O és que només es contamina quan es passa per l’àrea metropolitana?

És imprescindible que els valors de la preservació del paissatge i del planeta, la cultura de la sostenibilitat i de la lluita contra el canvi climàtic s’estengui. Només si hi ha un clam de les societats en aquesta direcció podrem garantir que els governants d’arreu del Món adoptin mesures efectives.

Imposar mesures equivocades, sense explicació i exagerades, és donar un pas enrera en aquest necessari camí de sensibilització a favor dels valors de la sostenibilitat. Política és pedagogia. I no només dictar normes.

I finalment, cal dir que s’han fet moltes coses bé en matèria de trànsit aquests anys. De concienciació, arreglar punts negres, la severitat en la persecució de les infraccions. S’han fet be globalment les coses i s’actua amb determinació i ganes contra la tragèdia dels accidents. Un esforç que també fa el govern central. Cal aplaudir i animar als dos govern.

novembre 04, 2008


Josep María Socías Humbert


Aquest matí ha mort Josep María Socías Humbert. Com han destacat els mitjans de comunicació durant tot el dia, ha estat un home d’una llarga trajectòria política. Però per sobre de totes, Alcalde. Alcalde de la ciutat que estimava i coneixia com poques persones. Alcalde de Barcelona. Coneixia tots els seus racons, però sobretot a la gent. A una Barcelona que despertava de la llarga nit del franquisme i a la que ell, amb determinació i arriscant molt, molt!, li va donar ales. Prou ho saben els qui van viure i compartir aquells anys amb ell. Prou que ho saben els qui van lluitar per les llibertats durant aquells anys. A cap d’ells els sentiran dir algunes injustícies que es van arribar a afirmar quan merescudament li va ser lliurada la Creu de Sant Jordi pel seu admirat José Montilla, Molt Honorable President de la Generalitat. Prou que no li va perdonar mai la dreta la seva fermesa i compromís.

Jo he conegut a En Josep María Socías Humbert, advocat. Però em consta que no era diferent al polític. Anys compartits al despatx del qual ell era titular. Un record inesborrable. I un aprenentatge impagable. Amb Socías hem aprés que les coses només surten bé quan es treballa, que per opinar s’ha de saber, que els papers s’han de llegir, que les opinions s’han d’escriure i contrastar. Que tot no val i que el rigor és una dimensió essencial en l’exercici de qualsevol professió, però que en la política és un deure. Un deure vers a les persones que han dipositat la seva confiança amb nosaltres. Treballar, estudiar, llegir, formar-se, esforçar-se. Aquest és el camí. Efectivament, aquest és el camí.


Un home sòlid, fet d’una peça, riguròs, treballador sense límit, amic dels seus amics (sobretot quan les coses els anaven malament), i honest. Els qui com jo li debem una part molt important de la nostra formació personal, no l’oblidarem mai i li esterem, també sempre, agraïts.

novembre 01, 2008


El Diputat Campuzano


Una esmena del Diputat Carles Campuzano ha permés que a partir d’ara l’Agencia Española de Cooperación Internacional incorpori a l’Índia com un País dels receptors de l’ajuda espanyola en cooperació.

La iniciativa del Carles té el seu antecedent en els contactes que ha mantingut amb col.lectius i entitats que treballen a la India.

Tot plegat en el mateix moment que la India s’incorpora a la carrera de l’espai. L’Índia està en un procés d’evolució extraordinàri en tots els ordres. Econòmic, científic, cultural. Però malauradament el ritme de reducció de les desigualtats no és el mateix. Milions d’homes i dones, nens i nenes de la India, segueixen patint fam, malalties i viuen en la més absoluta de les desesperacions. L’ajuda per ells és essencial.
Són molts els projectes de cooperació impulsats per catalans i espanyols i que han donat llum, esperança i un futur amb dignitat a milers d’homes i dones de l'Índia. Persones com Vicens Ferrer, el Pare Sopeña, el Pare Carsi, el Pare Jordi Ribas i centenars de monges com les germanes Maya, Ángeles, Fausta, Tere Bericat…. Persones plenes de generositat, de vitalitat sense límits i amb una intel.ligència que ha fet crèixer imperis del bé, de la solidaritat i de la prosperitat allà on només la pobresa i la discriminació semblava tenir espai.

És doncs una bona notícia i un motiu per felicitar al Carles i naturalment la sensibilitat del Govern per acceptar la seva proposta.

Una mostra més que l’acció política té sentit i que la feina ben feta té recompensa. En aquest cas la satisfacció del Diputat Capuzano de saber que gràcies a la seva iniciativa ha contribuit a donar un impuls al magnífic treball d’aquells que han donat la seva vida per ajudar l’Índia i la seva gent.

És doncs de justícia felicitar-lo i reconèixer novament que el seu capteniment polític, més enllà de les militàncies de cadascú, està al servei de la gent i de les causes justes.

octubre 26, 2008


LI QUEDA UN ANY

Aquesta setmana fa un any que es va suspendre el servei de rodalies RENFE a la línia C-2 Sud. Milers de persones van patir durant mesos el despropòsit provocat per la imprevisió i la manca d’inversió durant anys.

A Vilanova i la Geltrú vam viure amb especial intensitat aquesta fallida del sistema ferroviari. Són moltes les persones que necessiten del tren per anar a treballar o estudiar, i que tenen com a única alternativa una autopista desproporcionadament cara. De fet, la més cara de Catalunya. Més de 10 euros per anar i tornar!!!!.

Ara fa un any, però no oblidem algunes coses. Aquesta fallida té responsables. En concret els diferents governs de l’Estat. Els governs Aznar que durant 8 anys van abstenir-se de fer cap inversió a la línia i també els de Zapatero, que tampoc va abordar les necessàries inversions a la línia durant tres anys.

Tampoc oblidem els compromisos. El President del Govern va prometre compensacions a les ciutats que vam patir durant un any llarg, dificultats greus. De moment, res de res. De fet, cap dels responsables polítics del Govern de l’Estat és capaç de respondre què volia dir el President Espanyol quan va prometre les compensacions. Esperarem...

I finalment no oblidem el darrer compromís. El President va afirmar que resoldre la situació requeria temps i demanava dos anys, tot garantint que en aquest temps gaudiríem d'un sistema de rodalies exemplar. De moment exemplar no ho és. Les estacions segueixen en un estat lamentable, seguim tenint poca freqüència, retards i altres dificultats que hem posat en evidència i denunciat de forma sistemàtica.

Hi ha les condicions per fer-ho possible. Un govern de la Generalitat capaç i disposat a assumir la competència (acompanyat naturalment dels recursos per fer les inversions que no s'han fet durant anys) i un conjunt de professionals del Ministeri de Fomento-Adif-RENFE solvent. És possible, doncs. Cal la voluntat política del Govern Espanyol. Veurem.

Se’m fa present la frase que llegia a la premsa d’avui de Saramago ‘Que nuestras constituciones sean algo más que una simple declaración de intenciones’.

Demanava dos anys. Doncs molt bé, li queda un!!