Laura Busquets / ACN | Actualitzat el 15/05/2011 a les 09:49h

Fotos: la CUP de Vic denuncia l’abandó de les Adoberies amb una marxa fúnebre

La candidata a l'alcaldia, Georgina Rieradevall, reclama la rehabilitació de la zona i proposa situar-hi el centre cívic del barri.

Galeria de fotos (Adrià Costa)

Foto: Adrià Costa

La CUP ha organitzat aquest dissabte, i amb el permís de la pluja, una marxa solemne pel nucli antic de Vic per reclamar la rehabilitació de les Adoberies. Membres i simpatitzants de la CUP han organitzat una "performance" que ha recorregut gran part dels carrers del centre històric com la plaça Major, la plaça de la Catedral o el Temple Romà.

La marxa ha acabat a les Adoberies, on la cap de llista, Georgina Rieradevall, ha reclamat que es faci efectiva la protecció del patrimoni històric que representa el conjunt d'edificis que actualment es troba en perill d'esfondrament. La candidata a l'alcaldia ha proposat aprofitar la rehabilitació per situar-hi el centre cívic de la zona centre.

La "performance" que ha organitzat la CUP ha consistit en un grup de persones amb màscara com a símbol del perill que suposa l'actual estat de les Adoberies mentre que un segon grup, format per una banda musical, ha interpretat una marxa fúnebre pels carrers de la ciutat. Un cop la comitiva ha arribat davant les Adoberies han reclamat que l'espai "torni a tenir vida".

Rieradevall ha explicat que la CUP vol donar "vida" a aquesta zona de la ciutat respectant l'estil de les Adoberies i convertir-lo en un nou referent per la ciutat. La candidata ha recordat que, gràcies a la seva formació, les Adoberies han estat declarades formalment patrimoni històric de la ciutat. Tot i això, ha afegit, "ara cal materialitzar aquesta protecció".

D'altra banda, la CUP ha proposat crear el centre cívic del barri històric de les Adoberies, estudiar la possibilitat de situar-hi el museu d'història de la ciutat i habilitar els baixos dels edificis per als nous creadors artístics.

La CUP també vol impulsar, mitjançant la cessió d'ús dels propietaris de les antigues pelleteries, la creació d'habitatge protegit "a un preu assequible". L'objectiu de la rehabilitació és convertir el barri en un nou centre cultural, turístic i "de vida" per a la ciutat.


------------------
NOTA DE PREMSA
CUP VIC

La CUP denuncia l'estat d'abandó de les Adoberies, tot i ser un bé patrimonial protegit


La CUP ha plasmat aquest dissabte a la tarda el seu compromís amb la preservació de les Adoberies de Vic. Una acció reivindicativa ha servit per posar de manifest que la rehabilitació d'aquesta zona de la ciutat és una de les prioritats electorals de l'esquerra independentista. De fet durant l'acció s'ha anunciat que si la CUP assumís l'alcaldia després de les eleccions del 22 de maig, les actuacions en aquest sector “oblidat” de Vic començarien l'endemà mateix dels comicis.

La candidata, Georgina Rieradevall, ha explicat que la CUP vol donar “vida” a aquest sector tot “respectant el seu tarannà” adober però convertint-lo en un nou referent de la ciutat. Rieradevall ha denunciat que malgrat la catalogació de patrimoni que han tingut les adoberies i en què la CUP n'ha estat la principal impulsora, l'actual equip de govern ha deixat “caure” algunes d'aquestes fàbriques pellaires que són “una part important” de la història de la ciutat.

Entre d'altres, la CUP vol crear el centre cívic del barri del centre històric a les Adoberies, i estudiar la possibilitat de crear un Museu d'Història de la ciutat en una de les adoberies, no sense abans fer un procés participatiu “real”. Una altra de les propostes és fer horts comunitaris i un parc darrera Can Macara per tal de potenciar la cohesió i sociabilització al barri i millora la connectivitat d'aquesta zona de la ciutat amb la zona de l'Atlàntida. La CUP també vol impulsar, mitjançant una cessió d'ús amb els propietaris, la presència d'habitatge protegit. La voluntat de la CUP és convertir el barri en un nou centre cultural, turístic i de vida de la ciutat.

Una comitiva de ciutadans amb màscara per il•lustrar el perill que suposa l'actual estat de les Adoberies havia sortit a dos quarts de 7 de la plaça Major. Una banda musical ha interpretat una marxa fúnebre per escenificar el mal l'estat en que es troben les adoberies. La CUP, però, ha dit davant aquests edificis abandonats que defensarà que “tornin a tenir vida”.


-------------------------------
CANDIDATS A L'ALCALDIA DE VIC
Solidaritat Catalana per a la independència (SI): Iban Lapeira
Esquerra-Som Vic-AM: Joan López
CiU: Josep Maria Vila d’Abadal
ICV-EUIA: Xavier Tornafoch
PSC: Josep Burgaya
PxC: Josep Anglada
CUP: Georgina Rieradevall
PP: Pedro Chumillas

Recull de notícies publicades sobre La Guixa-Sentfores


Recull de notícies publicades sobre Vic

Referències a Internet

CUP

COMENTARIS

+23
-21
Només?
Anònim, 15/05/2011 a les 10:34
És a dir, que segons la Georgina les Adoberies "han estat declarades formalment patrimoni històric de la ciutat". Doncs no senyora: l'any 2009 les adoberies van ser declarades molt més, exactament van ser el primer cas de declaració de "Bé cultural d'interès nacional en la categoria de zona d'interès etnològic", que és una cosa molt diferent, i de molta més transcendència. Està molt bé que reivindiqueu, però potser que abans poseu al dia la vostra candidata, que sembla que el tema Vic encara no l'acaba de dominar del tot...
+20
-9
Tomàs
Anònim, 15/05/2011 a les 15:19
Per a Només? Jo li diria segur que s'han de posar les piles la CUP? Si és qui les va salvar les adoberies, si els seus membres eren qui van anar a picar la porta de la generalitat perquè fos declarada bé d'interés nacional. També si t'hi fixes veuràs que el que ha dit la Georgina literlament està entre cometes "" i la frase que tu cites no ho està.
Mira jo sóc simpatitzant de la CUP, es nota i ho dic.
Si ets d'Esquerra, que ho ets i es nota, diga-ho, així la gent ja sabrà perquè fas aqeusta crítica (o rebequeria?). ERC no va moure ni un dit per salvar les adoberies quan etava a l'oposició i durant 4 anys pactan amb PSOE(PSC) i CIU a l'equip de govern les ha deixat degredar i ni se'n ha interessat.(Total per ERC millor que la gent no la conegui la ciuatat perquè qui coneix el que heu fet i el que no heu fet no us votarà ni de conya).
+21
-5
Llepafils
Anònim, 15/05/2011 a les 16:42
Que no pateixi el/la comentairsta de les 10:34, que la CUP i tots els que portem anys treballant per salvar les adoberies sabem molt bé com han estat declarades i també sabem que gràcies a l'equip de govern de l'ajuntament de Vic (CiU, ERC i PSC) i també del govern tripartit (PSC, ICV i ERC) amb el conseller de cultura (ERC) al capdavant, tan sols s'han limitat a fer la declaració però no han fet res per tal de rehabilitar-les i evitar el grau de degradació brutal que pateixen, que és una vergonya per la nostra ciutat.
+10
-7
Sóc el de les 10,34
Anònim, 15/05/2011 a les 20:21
I no sóc d'ERC. I us he dit que em sembla molt bé que reivindiqueu. Però també us dic que és el segon cop que veig que en temes diferents utilitzeu l'excusa de les cometes. La Georgina desconeixia quina era exactament la declaració que es va fer sobre les adoberies, i espero que a partir d'avui ja ho sàpiga. I en quant als problemes que pogueu tenir entre ERC i CUP, ja us ho fareu entre vosaltres...
+12
-4
El verí, pobre, dels enemics
Hereu vigatà, 15/05/2011 a les 20:35
Tothom sap que les Adoberies han estat declarades "bé cultural d'interès nacional" en la categoria de zona d'interès etnològic. Tothom ho sap, senyors d'ERC, gràcies a la CUP de Vic.
Tothom també sap que les "" serveixen per citar explícitament l'orador i, en aquest cas, l'oradora no ha comès cap error... llàstima per vosaltres! Ni fent servir tot el verí del món podreu espatllar la notícia...
Tothom també sap que els partits apoltronats i dinosaures només volen la cadira i mantenir els seus sous astronòmics. I tothom també sap que faran qualsevol cosa per intentar esclafar els petits, però valents, membres de la CUP.
+10
-14
tranquils
Anònim, 15/05/2011 a les 23:31
No us enfadeu CUPeros, us passeu el dia desbarrant per les notícies que fan referència als altres partits independentistes de la ciutat, ja sabem que per vosaltres el que no sigui independentista i moltíssim d'esquerres com vosaltres mereix ser castigat i defenestrat. Però nois, no us extranyi ara que la gent digui el que pensa de vosaltres a les vostres notícies, recolliu el que esteu sembrant.

Els altres independentistes que no són tant i tant bons com vosaltres existeixen, però jo també crec com vosaltres que s'haurien de quedar a casa i demanar el vot per vosaltres ja que porteu mooolt temps (4 anys) treballant per la ciutat. Quina colla d'impresentables i desconsiderats. També crec que els de CIU no s'haurien de presentar ja que vosaltres ja sóu la veu del poble, del poble de veritat, de tota la bona gent de Vic.
+8
-0
4
Jordi, 16/05/2011 a les 02:12
Cada 4 anys, en època electoral, sento a parlar de rehabilitar les adoberies i la muralla. De moment molta burocràcia i títols "nobiliaris" d'interès cultural i bla bla bla però encara no he vist ningú que hi faci res. Suposo que se'n parlarà aquesta setmana i de nou silenci fins d'aquí 4 anyets.
+12
-4
i?
Anònim, 16/05/2011 a les 02:43
I com ho faran? Compraràn totes les adoberies i les rehabilitaran? Obligaràn als propietaris a gastar-se milions d'euros? i si no els tenen? D'on sortiran els diners en plena crisi? Ja ho sap la candidata, que porta 4 dies a Vic, que aquests edificis són de propietat privada?.

Ja sabeu la candidata que us heu posat a casa?. La seva carta de presentació és la participació al Lipdup, us va enlluernar allà i això ha estat suficient per fer aquest canvi de candidata tant nefast? Quin criteri no?.
+5
-3
"Vigatanades"
Anònim vigatà, 16/05/2011 a les 07:09
Dóna gust de veure i llegir que per estimar o salvar una peça històrica de la ciutat hi ha militants o simpatitzants d'un partit,grup,etc. que es dediquen a instigar-se i a bescantar-se públicament entre ells per veure qui té més mérits a l'hora d'afirmar i convèncer-nos de que la "culpade la salvació" de les Adoberies és un mèrit exclusiu, intangible i inapropiable de la seva part i cal que els pengem una medalla a l'estil del màgic Andreu. Així es fa ciutat ¡¡¡ . Pert cert molta Adoberia i tots aquests foristes, no sabeu que el Molí d'en Saborit (a tocar) està fet un pur enderroc de valor històric i el pont romànic fa anys que ningú és capaç de posar-li mitja dotzena de carreus en una de les seves bases sota el mur de ronda ?. No és patrimoni vigatà,comarcal, nacional o no se què aquest nostre pont, perquè hagi d'estar en estat d'oblit de part de TOTS els partits polítcs vigatans ? Demano un nou partit. El de la sensibilitat i la cooperació ciutadana.
+3
-2
a 4
Anònim, 16/05/2011 a les 10:45
totalment d'acrod, en 4 anys no s'ha fet res malgrat l'estat lamentable dels edificis.
potser que ens posem les piles durant tot l'any.. tots plegats
+18
-10
Okupes fastigosos!
Campatxano, 16/05/2011 a les 12:12
Au home va, colla de xusmàtics! El que voleu és que els arreglin per poder-los ocupar com feieu abans. Us tenim calats, sou la morralla autòctona que cal erradicar! Cal que us extirpin d'arrel, sou el problema de la classe treballadora! Colla d'ineptes, borratxos i llardosos!!!

Per acabar amb vosaltres cal Anglada al poder!!! Pena de mort a la hora i adéu siau!
+4
-5
a
Anònim, 16/05/2011 a les 16:21
ufff, jajajajaj però la gent no està bé del cap... però campatxano,, que fort no? t'has llegit el que has escrit? no sabia si escriure algo o directament ignorar-te.. vaia tela
una mica més de respecte.. de fet, els partidaris d'Anglada no sabeu què és això, oi?
+8
-0
Okupa
Anònim, 16/05/2011 a les 19:49
Ja tinc casa: Les Adoberies!
Aquests de la CUP, quanta imaginació...
+3
-0
Propaganda
Anònim, 16/05/2011 a les 20:38
Va estar molt bé "parar" el que potser s'hagués fet a les Adobaries i mirar de conservar-les. Però la cosa és molt més complexe, com algú ha dit, hi ha propietaris privats, la incoacció de Bé Cultural d'interès nacinal i etnològic, comporta fer un projecte molt ben fet, que ha de tenir el vist-i-plau de la Generalitat, etc.
Costa molt poc fer una "performance" (i menys si vens de la farandula) però la vida no és una "festa" ni un "lidup", les coses s'han de "pagar" i per pagar primer s'han de tenir els diners. Espero que aquesta noia -si és que entra a l'Ajuntament- no s'acostumi a fer espectacles com aquests. Si, com sembla, és llicenciada en Dret, serà una mica més seriosa (esperem que no només es presenti per tenir un sou -com molts-)confio que va de bona fé. Estem en uns moments que ningú no veuria bé que es gastéssin diners per tirar endavant aquest projecte, hi ha coses més urgents : la gent s'ho passa malament, no hi ha feina, sous retallats, gent gran desatesa, i molts problemes per tirar endavant.
+14
-0
Campatxano
Campatxano, 16/05/2011 a les 22:56
Aquests de la CUP foteu pena, vosaltres i els de La Torratxa. Debats amanyats per beneficiar la vostra candidata antisistema, apallissada per les forces de l'ordre (com ha de ser!) i que no convida a la força del Poble: Plataforma per Catalunya. Des del 1975 que el Poble Vigatà no tenia ningú de qui estar tan orgullós!

A pasturar morralla autòctona, a pasturar. Voleu treball? Ja us donaré jo treballs forçats i a cascar-la que foteu pena. Bruts, borratxos, analfabets i ineptes, com voleu governar vosaltres si sou una colla de demagogs que es pensa que els ajuntaments són uns bancs? "Ui sí, anem a pagar el 50 % de l'IBI" i a okupar cases. Per això voleu les adoberies oi colla de pollosos? Per okupar-les com feieu abans! MAI!!! Abans les deixem enderrocar que una colla de bruts, ateus i anticlericals hi posin peus altre cop! És que no en vau aprendre fa 40 anys de les hòsties que repartien els nostres avis?
+13
-0
OKUPES NO
Requetè_Català, 17/05/2011 a les 10:42
Subscric totalment les paraules de Campatxano. Aquesta gent, malgrat que intentin amagar-se de la seva veritable ideologia, són una colla d'okupes. Si volen "rehabilita" aquestes casotes, és perquè ells i els seus amics puguin anar-hi i passar-se dia i nit bevent "kalimotxo", fent soroll per molestar els veïns, cardant i fent orgies, i fent el dropo. És l'únic que saben fer. Aquesta gent no sap el que és treballar. Els catalans, som fills de la mare Pàtria Espanyola, gent treballadora i d'ordre. El poble català mai viurà sota el jou comunista tal com volen els de la CUP.
Malgrat que teniu els polítics del sistema a favor, sou i sereu incapaços de superar a Anglada, un Líder del Poble i pel Poble.

Glòria als Caiguts per Déu i la Pàtria.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Predicció Manlleu
dimarts
9°C  20°C
dimecres
8°C  23°C
dijous
14°C  26°C
Enquesta
Anireu a la manifestació del 26 de maig a Vic contra el racisme?
      Vots emesos: 245

El making of del Flashmob per la independència a Barcelona

 
La iniciativa, impulsada per osonencs, es va fer el passat 18 de març a la plaça Catalunya.

Més informació i fotos

Recull fotogràfic
Vés a: El Voll Damm Jazz Festival de Vic, en un recull d'imatges

El Voll Damm Jazz Festival de Vic, en un recull d'imatges

Galeries de fotos:

2a setmana (Ferran Higueruelo)

1er cap de setmana (F. Higueruelo i A. Costa)

Carpa jazz i gastronomia (Ferran Higueruelo)

Edicions locals
Humor
Vés a: En Mandanga diu un gran «no» al racisme

En Mandanga diu un gran «no» al racisme

Nova entrega d'humor (imatge ampliada a dins de la notícia).

Arxiu històric


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: