Monday, May 16, 2011

 

El finançament local en campanya

Estic veient, en aquesta campanya electoral, que en la majoria de debats entre els diferents candidats no surt gaire la qüestió del finançament dels ajuntaments. Entenc que tothom té clar que el sistema actual de finançament dels ens locals és molt deficitari. Tanmateix, seria hora que aquesta qüestió s’anés fent més present en les campanyes electorals. Perquè no es tracta només que els candidats expliquin les seves diferents propostes, sinó com i d’on surten els recursos que les han de finançar.

És urgent una nova Ley de Haciendas Locales i una Llei de Finances Locals catalana. Malgrat que tots som conscients que el gruix del problema s’ha de resoldre, malauradament, via Madrid. I a Madrid, tant el PP com el PSOE, ens han donat prou exemples de com resolen les coses: amb lleis insuficients i dolentes, i buscant excuses per incomplir-les. Un exemple d’això últim ha estat el nou i pèssim sistema de finançament de les Comunitats Autònomes, que no s’ha tardat ni un any a incomplir-se, amb els 1.450 milions d’euros del Fons de Competitivitat, tal i com han posat en evidència tots els partits polítics catalans. Bé, tots no. L’excepció ha tornat a ser el PSC, que una vegada més ha funcionament com una regional del PSOE més que no pas com un partit nacional.

Monday, April 04, 2011

 

Irresponsabilitat tripartita

El govern de la Generalitat es veu obligat a posar en marxa un pla d'austeritat per tal de reduir un 10 per cent la despesa per a 2011, uns 3.000 milions d'euros, amb l'objectiu de reduir el dèficit del 3,6 % al 1,3% del PIB. Es tracta d'un esforç com el que han fet, i estan fent encara, les famílies, els autònoms i les empreses del nostre país. Un esforç, el del govern de la Generalitat, que si s'hagués fet abans, avui estaríem parlat d'un ajust menys sever.

Efectivament, les mesures de contenció de la despesa pública s'haurien d'haver fet fa 3 anys. Però el tripartit, amb el PSC i l'ex-president José Montilla al capdavant, no van dedicar gaire esforços a contenir la despesa. Ans al contrari, van prémer l'accelerador del malbaratament de recursos, desbocant el dèficit públic. En aquesta irresponsable conducta segurament hi tenia a veure l'inconfessable convenciment del PSC, i dels seus companys de viatge al tripartit, ERC i ICV, que el final s'acostava i que no serien ells qui haurien de gestionar la pesada herència que deixaven. Qui ha hagut arremangar-se i empomar aquest llegat és l'actual govern d'Artur Mas i, en realitat, tot el país, amb mesures contundents, inajornables i també impopulars. L'ajust hauria estat menys dur si el tripartit hagués estat més responsable durant el temps que va governar. Per això resulten encara més irresponsables, i de molt poca categoria política i intel·lectual, els atacs de l'ex-president Montilla i altres ex-consellers a les decisions que ha hagut d'adoptar el govern del nostre país. Irresponsables i demagògiques, sobretot després que sortís a la llum la missiva que li va enviar el secretari d'Estat d'Hisenda del govern del PSOE al conseller d'Economia, on convida la Generalitat a multiplicar per dos l'ajust del pla d'austeritat aprovat i a apujar els impostos als catalans, qui, per cert, som els que tenim els tipus més elevats de l'Estat.

Què complicat que és el paper del PSC. D'una banda, el govern amic del PSOE els deixa en evidència reconeixent la seva irresponsabilitat mentre van governar la Generalitat. I de l'altra, intentant marcar perfil a l'oposició atacant, de manera absolutament irresponsable, torno a repetir, les decisions que ha hagut d'adoptar el president Artur Mas per revertir el llegat del tripartit. Un govern embogit per gastar, ja sigui amb criteri o sense criteri.

Wednesday, December 01, 2010

 

Guanyar complicitats

El camí que tot just ara comença amb un nou govern de la Generalitat implica adoptar decisions importants per a les quals cal comptar amb el recolzament de la major part del país. La nova situació implica, per tant, una responsabilitat compartida. D’una banda, el nou govern haurà de generar i guanyar les suficients complicitats. I de l’altra caldrà que tota aquella gent que ha fet confiança al projecte de CiU i a l’Artur Mas estigui disposada a continuar treballant per al país. El govern de Catalunya, ara més que mai, ha de comptar amb el màxim suport possible perquè els reptes que tenim al davant així ho demanen.

No ens podem permetre un govern dèbil a Catalunya. Tant la crisi econòmica o els governs de Madrid, siguin del color que siguin, ens ho farien pagar molt car al país. Més enllà dels suports parlamentaris que haurà de saber trobar CiU, el suport social serà clau per al futur de Catalunya.

En la meva condició de tortosí i ebrenc, voldria referir-me als resultats electorals a les Terres de l’Ebre, que no puc qualificar de cap altra manera que d’espectaculars per a CiU. I han estat espectaculars malgrat totes les intoxicacions que s’han fet durant la campanya electoral. Vull recordar que Convergència i Unió ha estat sempre la força més votada a les Terres de l’Ebre, un fet que ha tornat a repetir-se novament amb uns grans resultats, que han doblat com a mínim els de la segona força a les quatre comarques i a la majoria de municipis.

Friday, November 19, 2010

 

Monument o Parlament?

Monument o Parlament? Crec que aquesta és una pregunta molt adient arran del que ha passat a Tortosa en relació al monument a la Batalla de l’Ebre. I crec que per tenir una resposta clara cal consultar la recent hemeroteca i comprovar quines declaracions van fer el primer dia de campanya electoral els candidats Núria Ventura (PSC), Lluís Salvadó (ERC) i Jaume Forcadell (ICV), als quals s’han d’afegir les del cap de llista del PSC, Xavier Sabaté, qui sense cap tipus de vergonya ni decència política en parlava en un setmanari.

Suposo que això també farà reflexionar a aquells que van proposar aquesta moció per a ser discutida exclusivament en el Ple del mes de novembre de l’Ajuntament de Tortosa. I confirmarà a tothom si l’important de la qüestió acaba sent el monument o bé les eleccions al Parlament.

En relació a la moció, tant la portaveu del grup municipal de CiU, Meritxell Roigé, com jo mateix hem fet notar l’electoralisme que s’amaga al darrera d’aquesta iniciativa, malgrat haver-la presentat el Casal Popular Panxampla, ja que la seva irrupció es va produir en plena precampanya electoral i molt ben quadrada amb les intervencions del conseller d’Interior, Joan Saura, qui per cert encara és hora que es dirigeixi a aquest alcalde per fer cap proposta en aquest sentit.

Segurament l’electoralisme d’aquesta iniciativa ha estat a pesar de molts dels que l’han signat, i a qui jo reitero el meu respecte malgrat discrepar del seu objectiu. Fins i tot vull pensar que també haurà estat sense la complicitat d’almenys una part del Casal Popular Panxampla. Però la realitat ha estat la que ha estat. I el resultat també. Però és innegable la utilització electoral, barroera des del meu punt de vista, que han fet tant PSC com ICV, els dos partits que han estat governant la ciutat de Tortosa durant els últims anys, també amb la participació d’ERC, i que no van arribar a tocar ni una sola arandela del monument, ni es van atrevir a proposar res. De fet, PSC i ICV són els responsables d’haver protegit el monument fa només 3 anys com a Bé d’Interès del Patrimoni Cultural Català (BIPCC). Un acord per protegir-lo i mantenir-lo que va comptar amb l’aval del govern tripartit a la Generalitat, concretament també del Departament de Cultura, comandat per ERC. El PSC ha passat de ser el protector del monument a voler-lo dinamitar. Als pobres arguments expressats en sessió plenària pels portaveus dels dos grups, els regidors Forcadell i Sabaté, s’han afegit ara –torno a recordar- les declaracions del cap de llista per Tarragona del PSC a les eleccions al Parlament, Xavier Sabaté, i de la candidata socialista a les Terres de l’Ebre, Núria Ventura. Tant el discurs com l’estil és l’habitual en el socialisme d’aquestes terres i porta l’empremta marca de la casa del PSC tortosí. Declaracions altisonants i acusacions greus contra CiU i contra la meva persona. Que si som la dreta conservadora, que si som franquistes,... És molt revelador que els socialistes hagin encetat la campanya amb el monument a la batalla de l’Ebre, perquè demostra la seva incapacitat i fins a quin punt pateixen una important sequera d’idees, de projectes i d’obra de govern. I revelador també que intentin buscar una equivalència inexistent, per raons òbvies, entre CiU i PP. Senyor Sabaté, em vol dir amb qui va pactar l’alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, la primera vegada que va assolir l’alcaldia de la ciutat? No va ser el PSC qui va pactar amb el PP? Els recordo que això jo encara no ho he fet. Però suposo que els importa poc. El que vostès volen és provocar soroll electoralista per tal d’amagar la seva incapacitat de tirar endavant Tortosa i les Terres de l’Ebre.

Vull tornar a recordar aquí que el monument a la Batalla de l’Ebre està completament despullat de tota simbologia ofensiva. D’això ens n’hem ocupat els governs de CiU que ha tingut l’Ajuntament de Tortosa. Fa anys, sota alcaldia de CiU, es va retirar el víctor, l’ensenya personal de Franco. I essent alcalde jo mateix, durant aquest mandat, vaig fer retirar les plaques a banda i banda de riu. Un gest que s’hauria pogut fer durant els 8 anys d’alcaldia socialista. Però no van trobar el moment adequat per fer-ho. El PSC va preferir blindar el monument i esperar una alcaldia de CiU per canviar d’opinió.

Arribats en aquest punt, no hi ha cap dubte de l’interès d’aquests partits per la retirada del monument a la Batalla de l’Ebre o més aviat per un interès merament conjuntural que es mou en funció dels seus interessos electorals a curt termini. Haurem de concloure, per tant, que la retirada del monument és simplement una manera d’intentar arribar al Parlament de Catalunya.

Tanmateix, no vull acabar aquest article sense fer una crida a la participació a les eleccions al Parlament, però no en funció del monument, que crec que ja han quedat prou clares les posicions de cadascú, sinó vers al que cada persona cregui més convenient per a Tortosa i per al nostre país. Qui cregui que el millor és el tripartit pot votar qualsevol de les tres formacions, PSC, ERC o ICV. És indiferent a quina es voti, ja que aquest vot servirà per al mateix. Els que creguin que el país necessita un canvi, l’únic vot útil és aquell que ha de fer Artur Mas president. I aquest és el vot a CiU.

Tuesday, November 09, 2010

 

Resposta a diversos escrits

Aquest dilluns al vespre, l'Ajuntament de Tortosa va celebrar un Ple on es va debatre una moció del Casal Popular Panxampla que demanava la retirada del monument a la Batalla de l'Ebre, el canvi de nom de l'Institut Joaquim Bau i el del barri 13 de gener.

La següent és la resposta que he adreçat a les persones que m'han enviat correus electrònics demanant suport a la moció.


En relació al teu correu entorn a la moció presentada pel Casal Popular Panxampla per discutir en el Ple de l’Ajuntament, amb el recolzament de 857 signatures, voldria fer-te les següents consideracions:

1. La moció no només sol·licitava l’eliminació del monument que esmentaves en el teu correu, sinó també el canvi de nom d’un institut, d’una plaça i d’un barri.

2. Del monument, en diferents moments, en qualsevol cas abans de1999, ja van ser eliminats aquells símbols que directament evocaven el règim dictatorial del general Franco i, recentment, jo mateix com a alcalde vaig fer retirar unes plaques que encara podrien evocar el citat règim.

3. Aquest monument, durant l’anterior mandat (2003-2007), concretament al mes d’abril de l’any 2007, sota alcaldia socialista i amb ICV al govern i, per tant, amb el seu vot favorable, va ser catalogat com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català (BIPCC), una protecció que també va ser aprovada prèviament l’any 2007 per la Generalitat de Catalunya, amb el govern tripartit.

4. Malgrat que potser no es fàcil d’entendre, sobretot per aquelles persones que no sou de Tortosa, aquest monument no ha estat percebut a la ciutat com un símbol feixista ni d’exaltació d’aquell règim, sinó com un monument a la batalla de l’Ebre. Al meu entendre, això fa que la seva eliminació no sigui percebuda com una necessitat a la ciutat.

5. Mocions en relació al monument en qüestió, ja sigui a instàncies d’algun grup municipal, o a instàncies de la iniciativa popular, han estat objecte de discussió al Ple de l’Ajuntament gairebé en tots els mandats des de 1979. I dic gairebé perquè curiosament durant els mandats 1999-2003, i 2003-2007, no es va presentar cap iniciativa en aquest sentit. En tots els casos, aquestes mocions han estat sempre rebutjades.

6. He dit que curiosament en els dos mandats anteriors no va ser objecte de discussió, perquè precisament en aquest dos mandats van ser els únics que no hi havia alcalde de CiU, sinó que l’alcalde (i per tant les majories que el recolzaven) va ser d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) i del PSC, dos del grups que ara donen suport incondicional a aquesta proposta. En canvi, mentre varen governar la ciutat i varen disposar de les majories suficients, ni van adoptar cap iniciativa al respecte des del govern ni es va debatre al Ple. Segurament per aquestes mateixes casualitats de la vida tampoc hi va haver cap iniciativa popular al respecte malgrat les majories al Ple teòricament, i en especial en l’anterior mandat (majoria absoluta del tripartit, idèntica al del Govern de la Generalitat) podrien fer preveure una teòrica aprovació.

7. Més enllà de la bona intenció de la majoria dels signants, i els que m’heu fet arribar algun correu, la realitat és que aquesta moció es presenta a meitat del mes d’octubre per ser discutida al Ple del mes de novembre, i els presentants insisteixen que ha de ser aquest el Ple de discussió malgrat que el col·lectiu que presenta la moció tenia recollides les signatures necessàries de molt abans, com ells mateixos havien reconegut. A ningú se li escapa que les eleccions al Parlament són el proper 28 de novembre. Segurament aquest també haurà estat un altre del capricis del temps.

8. També segurament ha estat una desgraciada casualitat que la moció, malgrat les signatures estaven de feia temps, es presentés pocs dies després que el Conseller Saura (ICV) vingués a fer una roda de premsa a Tortosa, amb motiu del Memorial Democràtic, on diu que eliminar el monument era una prioritat (prioritat del govern tripartit després de set anys de govern i a un mes i mig de les eleccions, quan en sis anys i escaig abans no ho havia estat, ni quan a Tortosa hi havia un govern tripartit d’idèntica composició), i que a més de ser prioritat facilitaria recursos per a aquesta finalitat. És curiós com canvien les coses en pocs mesos. A l’any 2007 el govern tripartit aprova la protecció i catalogació del monument i un mes abans de les eleccions canvia d’opinió i ara creu que s’ha d’enderrocar. També cal considerar que malgrat aquest va ser el tema principal de la roda de premsa, el dia següent, per una altra qüestió, jo mateix vaig estar més de dos hores amb el conseller, i en cap cas em va fer cap referència a aquesta prioritat, ni per suposat cap oferiment de recursos financers.

9. Com he dit al primer dels punts, la moció demanava la supressió del nom de Joaquim Bau d’un institut de batxillerat i d’una plaça. Joaquim Bau va ser un polític tortosí, alcalde de Tortosa al 1925, diputat a les Corts espanyoles entre 1931-36, i també a partir de 1959, aixi com president del Consell d’Estat des de 1965, i vicepresident del consell del Regne. Sense entrar a fer més valoracions, és un polític tortosí valorat per una part important dels nostres conciutadans. Encara avui ciutats com Madrid o Castelló tenen carrers dedicats al seu nom sense que això suposi cap polèmica. El mes curiós d’aquesta situació és que la competència per canviar el nom d’un institut d’ensenyament no és de l’Ajuntament, sinó de la Generalitat de Catalunya, però en canvi no s’adreça cap sol·licitud al govern tripartit de la Generalitat. Es crea, per tant, polèmica en un ajuntament sense ser-ne competent.

10. També es reclama canviar el nom del barri “13 de gener”, tot i que aquest canvi l’Ajuntament ja el va aprovar a l’any 1981. La realitat és que malgrat es va aprovar fa 29 anys, avui pràcticament ja no ho recordava ningú (efectivament tots plegats tenim mala memòria històrica), i com es pot suposar tampoc no ha estat objecte de molta preocupació a la ciutat si en tres dècades no s’ha executat l’acord. En qualsevol cas, assabentat d’aquell acord, el meu compromís es fer-lo complir sense cap mena de dubte.

11. Tots aquests fets, com pots entendre, i convençut que aquesta no sigui la intenció inicial de la majoria del proposants, ni dels que amb bona voluntat us afegiu a aquesta campanya, considero que aquesta és una qüestió de discussió conjuntural en clau molt electoral i que vol ser aprofitada políticament per aquells que quan varen governar la ciutat, suposo que també interpretant la voluntat majoritària del municipi, no varen adoptar cap iniciativa i ara ho fan simplement per intentar acusar a CiU d’allò que no és.

12. Finalment, com hauràs comprovat, estem davant d’un tema amb moltes connotacions locals, malgrat que agraeixo el teu interès per les qüestions de la nostra ciutat. Però el nostre grup entén que la moció no pot rebre el nostre suport, sense que això suposi que no s’hagi de fer res en relació al esmentat monument.

Ferran Bel i Accensi
Alcalde de Tortosa

Friday, March 30, 2007

 

Un equip per Tortosa


Fa pocs dies vam presentar les persones que configuren la nostra proposta electoral per a Tortosa. En aquell moment jo els vaig definir com un “equip d’activistes socials”, persones que, al llarg de la seva vida, han demostrat capacitat de treballar pels altres, fora de l’activitat política, i capacitat de gestió en el terreny professional o en l’àmbit de les entitats i associacions. També vaig demanar que s’analitzi el perfil de totes les persones que formen la nostra candidatura i que es compari amb la resta de les que concorren a les properes eleccions municipals a Tortosa. I que es valori quina és la millor proposta.

Aquest equip de persones s’ha configurat amb un treball que ha durat bastants mesos, després que jo, personalment, amb els responsables d’UDC, mantinguéssim unes llargues converses amb cada candidat. De fet, amb els onze primers de la llista, així com amb els candidats als pobles del municipi, hem compartit moltes hores de feina per poder-los explicar quin és el nostre projecte per Tortosa, com el podem assolir i què esperem que ens aporti cadascun d’ells. Un equip no es pot fer d’un dia per l’altre i s’ha de treballar molt per assolir-lo. Crec que si no es fa així, molt possiblement, mai serà un equip de treball cohesionat ni amb els objectius prou clars.

En tot cas, només vull deixar constància de quina manera hem conformat la nostra proposta per Tortosa. Òbviament, això no vol dir que les altres formacions no ho hagin fet així, ja que si fos cert la gran perjudicada seria la nostra ciutat.

Wednesday, March 28, 2007

 

Les enquestes al Temple es faran el 2 i 3 d'abril

A causa de la pluja d'aquests dies, hem decidit ajornar les enquestes ciutadanes al barri del Temple, que s'havien de fer dilluns i dimarts d'aquesta setmana. Així, doncs, l'estand i els enquestadors estaran al Temple el proper dilluns 2 i dimarts 3 d'abril.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?