dimarts 3 de maig de 2011

Alcaldes de set municipis del sud de Catalunya creen un grup de pressió per defensar la producció energètica

dimarts 3 de maig de 2011 0
La mesa està constituïda pels batlles d'Ascó i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, on s'ubiquen les tres centrals nuclears en funcionament a Catalunya així com una tèrmica de cicle combinat; Vilalba dels Arcs, amb dues centrals eòliques i una fotovoltaica; La Fatarella, amb una eòlica; Riba-roja d'Ebre, amb una central hidràulica; Móra la Nova, amb una fotovoltaica; i Tivissa, amb projectes eòlics sobre la taula.

"Som set pobles on es concentra el 70% de l'energia produïda a Catalunya", ha resumit l'alcalde de Móra la Nova, Joan Manuel Sabanza, qui ha destacat que la mesa neix per defensar els interessos comuns dels diferents alcaldes pertanyents a diferents formacions polítiques: CiU, majoritàriament, però també PSC i ERC de l'eix que va des de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant fins a Riba-roja, espai que concentra aquesta capacitat de generació elèctrica, donant suport a les diferents instal·lacions projectades, especialment en el camp eòlic.

L'objectiu, ha explicat el mateix Sabanza, és "posar diferents projectes en comú" per convertir la producció energètica en una sortida a la crisi econòmica atraient "inversions, que creïn riquesa i llocs de treball". "S'ha presentat com una desgràcia el fet de tenir plantes de producció d'energia elèctrica i això no ha estat així i aquesta postura no ha servit per desenvolupar el territori. Pretenem que això que es presentava com un mal, que sigui una oportunitat de futur, que passa per continuar el tema energètic".

Els alcaldes, a més, reclamen que aquest grup serveixi perquè els municipis productors d'energia, "que han contribuït a desenvolupar la resta del país", puguin gaudir d'una part dels beneficis d'aquesta activitat, "que fins ara han marxat, principalment, perquè es difonia una imatge negativa". "Volem que qualsevol empresa energètica que s'instal·li al país li vingui al cap l'eix i les que necessitin molta energia que s'instal·lin aquí".

Activitat 'no deslocalitzable'

Consideren que aquesta elevada concentració que ha convertit la Ribera d'Ebre en pràcticament monocultiu energètic, lluny de ser un problema, pot reportar avantatges competitius per a la zona. "Tenim un nivell de serveis, equipament, infraestructures i de benestar superiors a la mitjana de Catalunya. No som una zona de desgraciats, pobrets i miserables, la percepció de la zona de la queixa i del no. Volem canviar aquesta imatge: produïm energia i ho fem bé, toquem tots els pals i els centres de producció d'energia no són deslocalitzables", ha elaborat l'alcalde morenc, partidari d'aprofundir en "l'especialització" energètica de la zona per superar la crisi.

L'aparició en escena d'aquest lobby, apunta, "no té res a veure" amb la decisió pendent sobre l'emplaçament del cementiri nuclear, pel qual competeix Ascó, o l'existència de nous projectes energètics a la zona. Malgrat això, Sabanza ha situat que entre els principals objectius poder influir en les decisions de les diferents administracions superiors competents en matèria energètica i convertir-se en interlocutors.

De fet, la mesa ja ha contactat amb el Ministeri d'Indústria i s'ha reunit amb representants del Govern i de diferents empreses per plantejar les seves intencions. "Volem tenir veu en la planificació energètica del país. Hem parlat ja amb la Generalitat per poder incidir en la revisió el Pla de l'Energia de Catalunya".

Els alcaldes, a més, confien que el nou grup de pressió serveixi per potenciar la recerca i la formació al voltant de l'activitat energètica al territori. "Som un exemple de mix energètic. Si ha d'haver en algun lloc un centre de recerca energètic hauria de ser aquí. També volem atreure centres de formació especialitzats", ha tancat Sabanza.
 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates