Dimarts, 17 de maig de 2011 | 13:30
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Anàlisi semàntica dels programes electorals d'Hereu i Trias

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
José Rodríguez
Anàlisi semàntica dels programes electorals d'Hereu i Trias
José Rodríguez
16/05/2011 19:31
L'eina Wordle és útil per buidar el contingut de grans quantitats de text i trobar els eixos subjacents que hi ha darrere. És una manera de simplificar molt un contingut, per tant cal entendre que és una eina de deconstrucció del discurs, no una anàlisi profunda i crítica. Però encara així, la gràcia que permet és comparar els missatges subjacents, trobar les idees base que hi ha darrere de tot discurs. I per tant podem comparar els "subconscients" que hi ha darrere de discursos de polítics i programes electorals, per exemple. Ja em va servir per comparar els programes de les autonòmiques i el dels manifestos de les primàries de el PSC de Barcelona i crec que va ser bastant útil.

En el cas del programa electoral del PSC de Barcelona i Jordi Hereu i el de CiU i Xavier Trias (no el busquin a la web, jo he hagut de plorar per aconseguir-ho per mail) és realment interessant.

El buidatge respectiu són els següents:

- Per al PSC de Barcelona i Jordi Hereu:




- Per CiU i Xavier Trias:

Coincidències de partida en els tres primers termes, encara que no tantes

¿Sorprenent que hi hagi coincidències en les TOP3 paraules més utilitzades? Barcelona, barris i ciutat per al PSC i Barcelona, ciutat i barris per CiU. La diferència, de matís, potser sigui important, que el concepte "Barcelona" sigui el primer és el més normal, però que estigui davant barris a ciutat o a l'inrevés encara que sigui per un % petit de paraules és rellevant. Anteposa el concepte de per on començar la ciutat, si "des d'a dalt" o "des dels barris". En aquest cas el PSC anteposa més pes al concepte barris que al de ciutat, de fet no és només que la paraula "barri" ocupa més que "ciutat" sinó que "barris" també apareix entre les paraules més citades i el de CiU a l'inrevés. Matisos, però no deixen de ser importants.
Més enllà d'això no és sorprenent que en les tres paraules principals hi hagi aquestes coincidències, solament cal recordar que el manifest dels 100 punts clau del programa de Xavier Trias hi ha terribles coincidències amb l'acció del govern i amb coses ja realitzades. En aquest cas Xavier Trias bàsicament al seu programa ofereix "una versió millorada" del que ja ha fet Jordi Hereu, (el de millorada ve perquè ell diu que farà el mateix que Hereu però "millor").


En la segona línia de paraules clau apareixen més diferències

Si analitzem el segon bloc de paraules més utilitzades comencem a veure diferències menys de matís (encara que el matís és molt important) i sí de fons.

Mentre a CiU apareix:

persones, Ajuntament, equipaments, serveis, socials, districte, empreses

Al PSC apareixen:

Impulsarem, serveis, qualitat, públic, espai, econòmica, persones


Tots som persones

Normal que "persones" aparegui a CiU, és el seu lema "l'alcalde de les persones", encara que també apareix en el cas del PSC. En el cas de CiU és veritat que "persones" té major pes que en el cas del PSC, però cal tenir en compte que en el cas del PSC "gent" també té pes específic.


Serveis públics de qualitat vs. Serveis socials i equipaments

En l'àmbit dels serveis és curiós el conjunt de paraules associats, mentre a CiU són "serveis, socials, equipaments" en el cas del PSC són "serveis, públic, qualitat". O sigui, el matís no és tan subtil ja, el PSC aposta pels serveis públics i de qualitat, mentre Trias associa els serveis als socials i els que es realitzen a equipaments. No és un constructo artificiós ja que en campanya Hereu ha defensat molt els serveis públics i els ha associat a la qualitat d'aquests (l'emblema poden ser les escoles Bressol públiques), mentre que Trias ha centrat molt en el tema de consorciar-los i donar-les una orientació de serveis socials de la seva anterior etapa a la Generalitat.

La idea que transpira, encara que en aquest cas és possible que la meva visió estigui condicionada per les meves simpaties polítiques, és que en el cas del programa del PSC s'opta per uns serveis públics de qualitat (hards... durs, d'aquests que posen un institut que costa però que és una bona inversió), mentres que al programa de CiU es creu en els serveis socials però sempre des d'una visió més subsidiària com una cobertura de segon ordre sobre altres aspectes.


Espais (cívics, polítics, socials) vs. Ajuntament i districtes

És curiós, en el conjunt de paraules rellevants per a CiU apareix la pròpia administració: Ajuntament, Districtes. En canvi es pot contraposar "Espai" i "espais" que apareix més al programa del PSC (també apareix al programa de CiU però bastant menys rellevant). És curiós perquè Trias s'omple la boca que pensa governar tenint en compte tot i el protagonisme de les persones (que sí, apareix amb molt pes al seu programa) però és curiós que l'estructura administrativa tingui tant pes al programa electoral. Ni Ajuntament, ni Districtes, apareixen al programa del PSC amb tant pes, el pes "de l'escenari polític" es trasllada als "espais". O sigui als espais socials, polítics, cívics que van més enllà de l'administració. Es pot interpretar com si Trias apostés per apropar l'administració a les persones (recordem el pes que té en el seu llistat de paraules clau), mentre que Hereu vol traslladar el protagonisme d'aquestes mateixes persones i la política als espais socials on ells estan. Uns obren les portes de l'ajuntament als ciutadans, uns altres surten d'ell als espais on estan els ciutadans.


Tots impulsaran, però uns més que altres

En el cas del PSC la paraula "Impulsarem" és la quarta més important (també "Potenciarem" és una de les paraules més utilitzades), en el cas de CiU no està en les 10 primeres. Això implica que al programa del PSC se és més proactiu, sobretot cap a la crisi, que és el seu punt principal del programa.

Reactivació Econòmica vs. Business Friendly


Més concretament la paraula "econòmica" vs. "empreses". Encara que una cosa no pot anar deslligada de l'altra (les empreses són generadores d'activitat econòmica, encara que no són els únics actors de l'economia, ni tampoc de la pròpia activitat empresarial), marca matisos. I com he dit, els matisos són importants. En els debats, propostes, i en el contingut del programa electoral de CiU apareix constantment a al·legats al Business-Friendly, o sigui, facilitar la tasca a les empreses (menys impostos, menys llicències, etc…). En canvi el programa electoral de reactivació econòmica del PSC de Barcelona, va més enllà. Per aquest motiu que el  "business-friendly" sigui la tesi (liberal o neoliberal) que proposa Xavier Trias, i la de no resignar-se i fer polítiques actives d'ocupació, ajudar al canvi de model productiu sigui la proposta de Jordi Hereu.


Algunes curiositats

Al programa del PSC apareix "nou, nous, nova" en el TOP-25 de paraules més utilitzades, suposadament el partit de govern és el que més utilitza el terme "nou", mentre l'aspirant i que planteja el canvi no cita aquest terme (ni tampoc el verb canviar) entre les paraules més utilitzades.

Els lemes no apareixen
, com he dit abans, el terme "canvi" o "novetat" no apareix al programa electoral de CiU, ni tampoc el complaent "m'agrada" ni cap de les seves derivades en el del PSC de Barcelona. El que indica que realment els programes expressen alguna cosa diferent als lemes de campanya. Que uns segurament han aparegut del treball de màrqueting i de màrqueting polític i els altres d'equips saberuts que redacten propostes amb profunditat. Segurament sigui important que els uns acompanyin als segons a l'hora de poder construir un relat més coherent en si mateix. A la pràctica, el programa de CiU no representa el del canvi i el del PSC no és tan continuista com el lema deixa entreveure.

La proximitat apareix al programa del PSC, l'alcalde "de les persones", o sigui Trias, no és proper, o no utilitza al seu programa termes que siguin equiparables.

En definitiva, encara que aquestes anàlisis semàntiques cal enxampar-los sempre amb pinces perquè la veritable anàlisi és el que es pot fer llegint els programes de forma crítica sí que ens mostren pinzellades que van més enllà del màrqueting i que són d'utilitat per entendre la profunditat dels missatges que hi ha darrere i sobretot del pensament de l'equip redactor dels programes i per tant del projecte que representa la candidatura.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1