Actualitzat el 17/05/2011 a les 00:02h

Bon vent?

El Sant Jordi d'aquest any ens ha demostrat, a molts  escriptors, fins a quin punt el vell sistema de venda de llibres –editorial, distribuïdora, llibreria- està trontollant i de com la crisi omnipresent l'està empenyent cap a la vora del precipici.

Prenem per cas les grans cadenes tipus FNAC (que és on la majoria dels lectors catalans compra llibres actualment): ara només demanen entre 2 i 5 exemplars de cada títol per botiga (a menys que el títol ja sigui un best-seller) amb el resultat que la majoria de títols nous hi estan amagats als prestatges. Pel que fa a les llibreries tradicionals, com que estan en crisi –en part, a causa de la competència amb les grans superfícies- molts llibreters avui en dia són força cautelosos a l'hora de fer les comandes. Si afegim a això el fet que les editorials tendeixen a fer tiratges més petits per reduir despeses, no és de sorprendre que els lectors ens queixen cada cop més del fet que ho tenen difícil, trobar els nostres llibres enlloc.

I quan provem de fer presentacions allà on arribarem a més gent, que no és pas a les llibreries sinó en centres cívics, casals, bars... passa que sovint els llibreters no poden col·laborar-hi, per qüestions del desplaçament o dels horaris o bé les distribuïdores no veuen clar que han de treballar fora de l'àmbit estricte de les llibreries, de manera que ha passat més d'un cop que els organitzadors d'aquestes presentacions a locals populars, han d'anar abans a diverses llibreries per buscar exemplars i pagar-los de la pròpia butxaca amb l'esperança que els vendran encabat l'acte. Així, a menys que les coses es flexibilitzin aviat, tant les distribuïdores com les llibreries, sobretot les primeres, es trobaran abocades a l'extinció gradual –bastants ja s'han extingit del tot- mentre que tant els escriptors com els lectors anem descobrint, cada cop més, que la millor manera de posar-nos en contacte els uns amb els altres és a través de la xarxa. I no és que volem que sigui així, no...

Navega per les etiquetes

literatura

COMENTARIS

+0
-0
...
Anònim, 17/05/2011 a les 11:17
+0
-0
...
Anònim, 17/05/2011 a les 11:12
Molt difícil trobar llibres digitals en català i en alemany. No se que passa, però la indústria editorial esta fent molt tard. Compro els videojocs a Steam, els programes a l'Appstore, i els objectes a Amazon, no entenc per que he d'anar encara a una llibreria si vull comprar un llibre. Si les editorials no espavilen, algú ho farà per elles.
+0
-0
Felicitar
Anònim, 17/05/2011 a les 11:01
al sr.Tree de veure´l en aquesta web.Potser sí que la recomanació del comentari primer sigui encertat.La manera de viure els escriptors i els creadors en general és incerta.Al menys per als volums d´aquests en aquesta indústria.
+1
-2
Probi
Anònim, 17/05/2011 a les 05:07
Si li es posible regali algún dels seus primers llibres en format digital. Potser li sortiria rentable en termes de popularitat.

Un llibre a 10€ el llegiràn 10.000 persones un de gratuit 1.000.000.

Per altra banda; sempre passa que els qui primer s'adapten poden capturar un nitxo de seguidors... els que cambien per la via dels fets s'han de barallar per les engrunes. I no es pensi que hi ha un futur no digital al 99%.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Matthew Tree
Va néixer a Londres al final de 1958, es va ensenyar el català el 1979 i va començar a escriure en aquest idioma el 1990. Ha publicat dues novel·les, un recull de contes, una autobiografia, una diatriba contra la feina i un assaig sobre el racisme, entre d'altres coses. El seu últim llibre és un recopilatori de textos sobre Catalunya, publicats en anglès, i inèdits fins ara en català: Com explicar aquest páis als estrangers (2011).


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: