Notícia

Rp-pla_mercat_de_vilafranca_20110507
Fletxa_component
07/05/2011
ICV-EUiA proposa un pla per posar en valor el Mercat de Vilafranca

Volen especialitzar el Mercat de Vilafranca dels dissabtes com a referència catalana dels productes alimentaris ecològics i de proximitat, en especial dels productes de les denominacions d’origen del Penedès. Els aliments de proximitat, de producció ecològica, de producció integrada i amb denominacions d’origen del territori penedesenc tindrien prioritat a l’hora d’assignar noves parades als mercats municipals de Vilafranca, amb un espai específic clarament senyalitzat.

 

Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida (ICV-EUiA) proposa un pla per reforçar el Mercat de Vilafranca dels dissabtes, un dels més antics de Catalunya. Així aposten per posar-lo en valor, especialitzant-lo com a referència catalana dels productes alimentaris ecològics i de proximitat, en especial dels productes de les denominacions d'origen del Penedès.

El candidat a l'alcaldia, Bernat Villarroya, comenta que "cal dinamitzar i diversificar l'oferta d'un mercat que és un dels reclams d'atenció de Vilafranca, un dels seus símbol d'identitat i també un espai d'intercanvi i de formació cívica", i afegeix "volem convertir el Mercat de Vilafranca en un veritable punt d'atracció turístic i en una porta més d'entrada a l'enoturisme".

Per a aconseguir aquests objectius, l'agrupació d'Iniciativa Verds planteja diverses propostes prioritàries com, impulsar una millora de la senyalització de les parades del Mercat, harmònica i de qualitat,  i zonificar-lo per productes. Des d'Iniciativa defensen la necessitat de senyalitzar de forma visible el nom de la parada, amb una retolació que tingui una imatge comercial comuna per a tot el mercat, i on s'indiqui el preu i la traçabilitat del producte (origen geogràfic, varietat, mètodes de cultiu, etc).

Des de Iniciativa consideren fonamental modernitzar i potenciar la imatge dels mercats de Vilafranca com a comerços de qualitat i de proximitat. Per això creuen que els mercats han d'avançar en matèria de sostenibilitat i, pel que fa als productes d'alimentació, s'ha d'apostar per una nova cultura alimentària fonamentada en els hàbits saludables i en la informació a les persones consumidores.

En relació a la distribució dels diferents tipus de parades dels mercats (mixt comercial), proposen que els aliments de producció ecològica, de producció integrada, i amb denominacions d'origen del Penedès, tinguin un percentatge mínim garantit.

Per altra banda, en relació a la reducció dels residus que genera l'activitat del mercat i a la campanya  Vilafranca lliure de bosses de plàstic, proposen regular la supressió de les bosses de plàstic de nansa d'un sol ús, i promoure així que utilitzin bosses compostables. La candidata Aida Girona comenta que "el millor és utilitzar el carro de la compra, el cabàs o la bossa - clauer, ja que així no es genera cap residu" però admet que, quan no s'ha previst la compra en el moment de sortir de casa, o bé per transportar determinats productes, és adient que les parades disposin de bosses compostables en comptes de bosses de plàstic.   

Com explica el candidat Raimon Rovira, des d'Iniciativa proposen que totes aquestes propostes també siguin extensives als mercats municipals sedentaris com el de Sant Salvador, el de la Pelegrina o el de la Carn, i als altres mercats no sedentaris (mercat de la verdura, mercat dels dimarts a l'Espirall, mercat dels dijous a Sant Julià).

En relació a promoure els productes de proximitat i sobretot en clau de "porta turística", des d'Iniciativa també plantegen la recuperació del mercat de productes autòctons i cultivats tradicionalment a la nostra comarca, com els melons i els alls, entre d'altres.

En aquesta línia de treball, a les parades que Iniciativa muntat al mercat per informar sobre el seu programa electoral, s'estan repartint cireres primerenques del Penedès, com a representació dels productes de proximitat i de qualitat de la comarca.

Vilafranca del Penedès, 7 de maig de 2011
DV 03/06/2011 | 12:00
Fons_fixed_publications
Car_tula_del_programa
  • Mesveure