ICV > Vegueria de Barce... > Vallès Occidental > Terrassa > articles > És progrés si és ...

Article

Fletxa_component
09/03/2011
És progrés si és per a tothom

Manel Pérez

Portaveu del Grup Municipal d'ICV-EUiA a Terrassa

Visquem Terrassa

Aquest mandat ha estat marcat per l'impacte social de la crisi. Els  propers anys també ho seran i, malauradament, no hi haurà ni solucions fàcils, ni immediates. Hem parlat i reflexionat molt, s'han posat de manifest les dificultats municipals en donar respostes per manca de recursos suficients i competències de l'Ajuntament però, sobretot, hem actuat. L'acció del govern municipal s'ha adaptat a la nova situació de crisi.

 La gent d'ICV-EUiA hem impulsat i compartit la idea bàsica de situar la lluita contra la crisi, i l'aposta per un nou model socialment inclusiu i ambientalment sostenible, com a eix central de les prioritats politiques a Terrassa. Hem demostrat amb fets que en temps de crisi prenen encara més rellevància les politiques socials i l'economia social. Hem estat pioners a l'hora d'emprendre mesures dirigides a la creació directa d'ocupació, suport actiu al teixit empresarial, l'emprenedoria, a la  formació i qualificació professional de les persones, a la dinamització comercial i turística de la ciutat. El consens, cooperació i lideratge institucional han permès intensificar l'aposta per la transformació del model productiu que reforça una economia diversificada i intensiva en coneixement i sostenibilitat social. En aquesta lògica s'inscriu el projecte catalitzador i aglutinador més rellevant d'aquest mandat: el Parc Científic i Tecnològic Orbital 40.

 És cert que s'han realitzat obres importants per a la ciutat: la definitiva remodelació de la Rambla, amb una aposta per la mobilitat on el vianant i el transport públic són la prioritat, la continuació del Parc de Vallparadis fins al barri de Can Jofresa, la construcció, remodelació i ampliació de casals i centres cívics, els equipaments per la gent gran, nous espais culturals, etc...

 És un simple llistat i no exhaustiu. Voldríem, però, situar l'accent en l'aposta que el govern de la ciutat ha fet per l'educació i la formació - s'ha millorat i augmentar l'oferta educativa de 0 a 3 anys, una planificació escolar amb una posada en funcionament de més escoles i instituts, una aposta clara per la millora, revalorització i dignificació de la Formació Professional-, s'han creat eines i mecanismes per facilitar la integració i millorar la convivència de les persones nouvingudes -Pla Estratègic de la Ciutadania-, el futur Pla local d'inclusió social un marc estratègic d'actuacions i iniciatives adreçades a prevenir i actuar sobre factors d'exclusió social, un Pla de Participació ciutadana, reflexions i estratègies per la dinamització comercial de la ciutat, un Pla per als usos i la gestió del temps, que busca promoure una organització social del temps que millori la qualitat de vida dels terrassencs i terrassenques.

 No baixarem la guàrdia. Seguirem enfortint les politiques d'inclusió i l'economia social. És l'expressió d'una voluntat política irrenunciable en un període dur, on el sector públic ha de tenir un paper primordial. L'excusa de la crisi no ha de servir per imposar retallades socials. Retallades que perjudiquen a la majoria de la gent, aturats/des, joves, pensionistes (reformes laborals i de les pensions, reduccions salarials, retallades en educació, en sanitat, a persones depenents..). Els governs de CiU a Catalunya i el del PSOE a Madrid, situen els sacrificis en els de sempre. On estan els sacrificis dels grans bancs, de les companyies elèctriques o telefòniques, dels especuladors en borsa, que són els responsables de la crisi?. Es tracta de sortir de la crisi, no de sortir en crisi, no amb més desigualtats. Es tracta de recuperar la política, de recuperar la iniciativa de la política davant de l'economia i les regles dels mercats. Es tracta de superar la resignació, omplint de valor tot el que és públic, col·lectiu. És tracta de que el progrés sigui per a tothom i on el futur no vulgui dir pobresa.

 Des d'ICV-EUiA estem orgullosos d'aportar noves i moltes energies a la construcció d'una ciutat més inclusiva, ecològica i solidària. Orgullosos també de no intercanviar mai els nostres valors per cap tipus d'acomodament a decisions que no compartim. ICV-EUiA, des del govern i a peu de carrer, és i serà un instrument polític útil, de garantia de drets, de lluita i d'esperança.

 Manel Pérez

Portaveu del Grup Municipal d'Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa

DL 23/05/2011 | 09:25
Fons_fixed_publications
Portad_revista
  • Mesveure