Portada » Blog_esfer@, Opinió

L’impost de successions: una reforma necessària

admin | 21 gener 2010 – 0:1410 comentaris

Sergi de los Rios (ERC)
Regidor a l’Ajuntament de Tarragona

Una de les millors notícies del passat debat de pressupostos del Parlament de Catalunya va ser la reforma de l’impost de successions. Feia temps que a Catalunya existia un clam popular majoritari que considerava aquest impost un tribut injust en l’estructura existent. Tots coneixem casos de persones normals i corrents que s’han hagut d’endeutar per poder-lo pagar. I no es tracta pas de gent amb grans fortunes, sinó persones que pertanyen a les classes mitjanes i populars del país. És per aquest motiu que des d’ERC sempre hem cregut oportú que calia reformar de manera ambiciosa per tal de poder acabar amb aquest abús cap a la majoria de la població. Els nostres companys de govern, però, no ho van veure en bons ulls d’inici. Fins i tot tant el PSC com ICV ban apostar en un principi per no reformar-lo en aquesta legislatura, mentre que CIU i PP volien fer extensiva la reforma a les classes més privilegiades, fet que des d’ERC no compartíem ni compartim en cap cas.Finalment vam aconseguir des d’ERC que el PSC acceptés la nostra proposta amb un acord que ja serà d’aplicació aquest 2010. ICV, que basava la seva negativa argumentat que la reforma beneficiava les grans fortunes, mentre que realment el benefici era per a la immensa majoria de la població catalana, ha acabat reconeixent que es tractava d’una bona proposta i s’ha sumat a l’acord. D’aquesta manera, l’acord en què s’ha arribat és molt semblant a la proposta que…

Llegir text complet

10 comentaris »

  • Indignada escrigué:

    El resultado final: UNA REFORMA DESCAFEINADA. Y no hablemos de los PLAZOS. Dice Vd. que había que acabar con este abuso, entonces ¿por qué a plazos? Admiten que se va a abusar todavía bastante hasta julio de 2010 y un poquito menos, pero también abuso hasta julio de 2011. DEJEN YA DE ABUSAR Y DE TOMADURAS DE PELO!

  • Francesc escrigué:

    PROPOSTA DESAFINADA
    La moficació “potent” em sembla mes aviat com si tractessim d’afinar les cordes d’un piano i només ho fessim sobre les dues o tres primeres octaves i a terminis… ¿diriem que el piano ja esta afinat? DE CAP MANERA !!!!!

  • Joan escrigué:

    Com s’explica que un regidor de la ciutat de Tarragona es negui a posar el nom de Tarragona allà on sigui?
    Aquest home no es mereix ser regidor nostre
    Si més no, meu no ho és ni ho serà.
    I a casa meva ningú no el votarà

  • jesus escrigué:

    Caldria recordar a aquests càrrecs d’ERC que tant contents estan d’haver-se conegut amb motiu de la fantàstica (segons ells) reforma de l’impost de successions, que la proposta d’ERC plantejava com a objectiu unes deduccions molt més petites de les que finalment s’han aprovat, tal com es pot veure a la pròpia pàgina web d’ERC: http://www.esquerra.cat/documents/objectiuvalidesaisd.pdf
    Per exemple, per al cònjuge proposava 100.000 euros de deducció de la base imposable i el PSC ha aprovat 500.000, mesura que encara és insuficient i que, a més, es portarà a terme amb una aplicació gradual en dos anys, però tot i així amb una primera fase aquesta deducció ja es de 125.000 euros, un 25% més del que ERC volia.
    Una vegada més, la valentia d’ERC per defensar al poble català ha brillat per la seva absència i ara se’ns volen adornar amb plomes alienes i apuntar-se els èxits que altres han fet possible, doncs si hagués estat per ERC ara tindríem una cinquena part del que s’ha aconseguit, tot i que, fins i tot això darrer es clarament insuficient.
    Els lectors poden veure a http://www.nosuccessions.org tota la informació real sobre l’impost de successions a Catalunya, Espanya y el món.

  • Osbalgi escrigué:

    A qui es vol enganyar? Aquesta reforma es un rentat de cara sense sabó. En pro feines li han tret les lleganyes. Es indignant i vergonyós de la manera que ens tracten de tontos i que ens prenen el pel. Ens volen fer creure que a Catalunya només pagaràn els rics i, això, es una falsedat, pagarem tots els de la classe mitja i treballadora iaixò del 94% exent es una abominable mentida. No tenen vergonya ni pebrots per un cara a cara

  • joan64 escrigué:

    Em sembla increïble l’audàcia de l’ignorància. Les classes més privilegiades eren basques o navarreses quan feia falta, madrilenyes ara, i dema passat de Liechtenstein si es necessari. Un consell, una mica de preocupació pel desastre de cadastre que teniu a la vostra ciutat (Altafulla, Cunit etc. etc.), que això si que preocupa a les classes mes populars i menys propaganda.

  • Josefina escrigué:

    No crec que sigui una de les millors notícies del debat de pressupostos del Parlament, de les setmanes que la notícia sutia en els diaris, els diferents acords possibles que hi havien que ara si ara no, i corrents aproven un acord amb ICV que va presionar per la super- retallada, per a tot això ens hem de felicitar? les coses importants que afecten als catalans i el nostra país es fan d’una altre manera.
    ja sabeu que la grans fortunes no esten en el país, marxan a navarra, madrid, valència on el tribut es paga de l’1 al 5% a diferència nostra del 32%, això es una vergonya que ens enganyin d’aquesta manera.

  • Anna escrigué:

    Igualment serem la comunitat on pagarem més, podem estar contents d’aquesta superreforma potent, a fons com deia el Conneller Castells, axiò és una presa de pèl Sr. de los Rios, a més es faren en 3 tramps i finalment no serà afectiva fins el juliol de 2011, tot plegat és vergonyós.

  • CIUDADANO escrigué:

    En Catalunya con la última reforma del Tripartito un hijo (grupo I o II) que herede 1.000.000 de euros pagará menos impuestos que un hermano o sobrino (grupo III) que hereda 250.000 euros o que un primo o sobrino-nieto (grupo IV) que hereda 150.000 euros. Y en otras comunidades españolas, por ejemplo en Madrid, con las bonificaciones que hay en el 99% de la cuota de sucesiones (sólo para grupos I y II, el resto sigue a la tarifa Estatal) la discriminación todavía es mucho mayor, abismal, así un hijo (grupo I o II) rico que herede 3.000.000 de euros, SÍ SÍ 3.000.000 DE EUROS, pagará menos impuestos que un hermano o sobrino (grupo III) pobres que heredan 150.000 euros o que un primo o sobrino-nieto (grupo IV) pobres que heredan 50.000 euros. ¡Es muy injusto! ¿Hay derecho a este maltrato?…

  • CIUDADANA escrigué:

    Con esta carta de la Vanguardia lo dice todo:

    La reciente reforma del Impuesto de sucesiones en Catalunya, al margen de otras consideraciones y de su injustificable complejidad, tiene un punto de humor negro que, si no fuera porque se trata de la vida de las personas y de sus sentimientos, daría pie a todo tipo de especulaciones. Imagínense ustedes la macabra picaresca a que puede dar lugar el que las mejoras que introduce la reforma se implantan a medida que pasa el tiempo, propiciando con ello que se intente alargar y jugar con la fecha de defunción.

    Así, por ejemplo, si un hijo tiene previsto heredar de su padre un valor total de 400.000 €, – suma de un piso, no residencia habitual, y de unos ahorros-, se encontrará que, según el año, el mes, el día, la hora e incluso el minuto, en que fallezca el padre, el coste de la herencia será más caro.

    Veamos cuál es este coste según la fecha de defunción del padre:

    - Si fallece antes del 1/07/2010, pagará……………. …….38.273 €
    - Si fallece entre el 1/07/2010 y el 30/06/2011, pagará….15.662 €
    - Si fallece del 1/07/2011 en adelante, pagará …………….4.875 €

    Y esto nos lleva al absurdo de que, un sólo minuto, pode costarle al hijo heredero:
    22.611 €…. si el padre fallece un minuto antes del día 1/07/2010, y 10.787 €…. si el padre fallece un minuto antes del día 1/07/2011.

    Francamente a mí, todo esto, me parece un despropósito, a la vez que una tremenda injusticia. Claro, que siempre existe la posibilidad de que Mister Bean declare ilícito morirse antes de julio de 2011.