Diumenge, 22 de maig de 2011 | 12:20
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Diumenge es trien alcaldes, encara que no ho sembli

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
FRANCESC MORENO
Diumenge es trien alcaldes, encara que no ho sembli
Francesc Moreno
20/05/2011 14:18
Ja va dir Winston Churchill que la democràcia és el pitjor dels sistemes polítics amb excepció de tots els altres. La democràcia es materialitza a les urnes i l'alternativa a les urnes és la dictadura. Per aquesta raó, l'acte de votar -que és l'expressió de la democràcia- ha de respectar-se i exercir-se en llibertat.

El moviment 15 de maig ha relegat la campanya electoral a un segon plànol. Però les urnes són l'única garantia que les protestes puguin exercir-se amb llibertat i sense por. Per això, aquest dijous, abans de conèixer la resolució de la Junta Electoral Central, advertia que hi ha interessos polítics que les protestes acabin a pals. Govern i 'indignats' han de tractar d'evitar-ho: el Govern sent flexible i els 'indignats', amb prudència i respectant l'exercici pacífic i lliure del vot.

Els experts fan càbales sobre quines forces polítiques poden beneficiar-se a curt termini de les acampades. Hi ha unanimitat - encara que des del PP s'acusa Alfredo Pérez Rubalcaba de ser l'instigador de la revolta- sobre la idea que el PSOE no es beneficiarà electoralment a nivell estatal, ja que la protesta afecta els seus votants potencials, descontents per les concessions realitzades el maig de 2010 als mercats i a Alemanya i els Estats Units. El PP, en canvi, gairebé no es veurà afectat aquest diumenge, ja que els seus votants no estan protestant a les places. És cert que un possible ascens d'IU podria evitar alguna majoria absoluta del PP, però es tractaria de casos comptats. Una altra cosa és que la mobilització retorni els joves a la política, el que a mitjà termini és imprescindible perquè l'esquerra es renovi. Sigui com sigui, el que està clar és que un final abrupte de les protestes amb enfrontaments entre policia i manifestants seria letal per als socialistes.

A Catalunya la situació és lleugerament diferent. Per primera vegada en molt de temps, el debat social s'ha imposat al debat sobiranista. I això no beneficia ni CiU ni Unitat per Barcelona. A la capital catalana, la imatge social de Jordi Hereu i la seva independència de l'aparell socialista pot beneficiar-li. A més les protestes han fet revifar la nostàlgia de votants socialistes que semblen més disposats a mobilitzar-se i a votar. De fet, els actes electorals d'Hereu estan sent els més concorreguts des del 1995. Tot sembla indicar, doncs, que el diumenge hi haurà ‘foto finish’ i que fins el recompte de l'últim vot no sabrem qui governarà la ciutat comtal els propers quatre anys.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1