Dimecres, 25 de maig de 2011 | 12:54
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Catalunya, paradís de la manca de representació de les institucions

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
FRANCESC MORENO
Catalunya, paradís de la manca de representació de les institucions
Francesc Moreno
24/05/2011 23:09
Catalunya porta anys tenint índexs d'abstenció molt per sobre de la mitjana espanyola en tot tipus d'eleccions, però especialment en les autonòmiques i les municipals. Aquest fenomen es veu agreujat pel fet que els partits amb més implantació, CiU i PSC, obtenen cada vegada menys vots. En les últimes municipals, CiU ha obtingut 778.000 vots d'un cens de 5.307.000 electors, el PSC, 720.000. En conjunt han votat un total de 2.919.000 persones.

Si a aquesta baixa participació i pèrdua de representativitat dels partits majoritaris unim la tendència a formar governs minoritaris tenim com a conseqüència que les nostres institucions representen a molt pocs. L'Ajuntament de Barcelona pot acabar sent governat en solitari per una federació a la qual han votat 1,5 de cada 10 ciutadans. De la mateixa manera, la Generalitat està governada en solitari per una força política a la qual van votar al voltant de 1,9 de cada 10 persones amb dret a vot. Si comparem, per exemple, aquests casos amb els de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón i Esperanza Aguirre representen més de tres madrilenys amb dret a vot. No és molt però és pràcticament el doble que a Catalunya.

Ja sé que el problema no és nou, però s'agreuja cada dia. Una de les reivindicacions del moviment del 15 de maig ha estat una nova llei electoral. A Catalunya no hi ha excuses, perquè ni tan sols tenim una llei electoral pròpia. I en aquest cas no es pot acudir a donar les culpes al malvat Madrid.

L'analista de 'La Vanguardia' Carles Castro explica en el seu llibre 'Retrat electoral de Catalunya' que en el territori català hi ha una minoria determinant que resta fidel a un partit i que a més abstenció més poder obté. Els altres partits col·laboren a què això sigui possible. Fins quan?
Martín Curletto
25/05/2011
No tenim una llei electoral, però cal recordar que esta al parlament una ILP per una nova llei electoral a Catalulnya presentada per Ciutadans pel Canvi en l'anterior legislatura i que ha cd continuyar en aquesta. Ara tot depend dels diputats.
wgm
25/05/2011
La societat està anestesiada. I es per aixó que les manifestacions i acampades, els han agafat per sorpresa i han intnentan sileciarles ales noticies o confondre als ciutadans.
antonio
25/05/2011
la derecha, a traves de sus medios de comunicacion ya procura desacreditar a los politicos para que no vayamos a votar: total, vote lo que vote, van a hacer lo que les de la gana (esa es reflexion de mucha gente para no ir). El voto de la dercha es mucho mas fiel; no piensan y siguen al lidre (influencia religiosa, seguir al profeta), la izquierda a veces nos cabreamos con los nuestros que gobiernan y no les votamos
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1