Registrar-se
Recorda contrasenya

Societat. dimarts, 26 d'abril de 2011, 18:00

Restauraran el brau d'Osborne d'Algaida amb el suport del Círculo Balear

L'entitat espanyolista col·laborarà amb associacions protaurines per repintar el brau de negre, aquest dissabte · El Círculo vol que la legislació illenca el protegeixi com a 'Patrimoni Històric Artístic'

El brau publicitari que l'empresa espanyola Osborne té a Son Munar (Algaida, Mallorca), que fa dues setmanes va aparèixer pintat amb els colors de l'arc de Sant Martí, serà restaurat aquest proper dissabte 30 d'abril, a les 12 del migdia. Hi participaran la Federación de Peñas Taurinas de Baleares i altres organitzacions protaurines, amb la col·laboració de l'entitat espanyolista Círculo Balear, segons ha assegurat en un comunicat. Aquesta darrera entén que els braus publicitaris de l'empresa Osborne "formen part del patrimoni cultural baleaer i són un atractiu turístic a protegir". L'acció fou una més del centenar d'atacs que ha rebut aquest brau, símbol tant de l'empresa com de la identitat espanyola, des de pintades fins a mutilacions diverses. De fet aquest mateix brau d'Osborne ja va ser enderrocat l'estiu de 2004. Per tot plegat l'entitat espanyolista creu que les autoritats illenques l'han de protegir "de les constants agressions de les minories radicals catalanistes" declarant-lo "Patrimoni Històric Artístic".

 

Círculo Balear creu que si se la classifiqués jurídicament com a monument, sumat a la declaració patrimonial, se li donaria una protecció específica "com han fet altres comunitats autònomes", com és el cas de Navarra (via llei foral) o Andalusia (que l'ha catalogat de "bé cultural"). Per l'entitat, protegir el brau seria "una mostra de la riquesa cultural de les Balears". L'any 1997 el Tribunal Suprem va declarar aquests braus publicitaris "part del patrimoni cultural i artístic dels espanyols".

 

Per la seva banda Osborne afirma que la figura del brau només és una icona de l'empresa espanyola, i rebutja les "connotacions polítiques" -bàsicament d'icona de l'espanyolisme- que se li han atribuït. L'empresa afirma així mateix que "fins a un 97%" dels catalans del Principat de Catalunya, on forces braus han estat atacats, volen que la figura continuï al Bruc (on ha estat atacat i tombat en diverses ocasions), tot i que no especifica d'on treu les dades. També assegura haver rebut "desenes de correus i trucades" demanant la restauració de la figura.

 

Círculo Balear és conegut pel seu anticatalanisme i espanyolisme acèrrim. Edita el digital Baleares Liberal, part d'un diari espanyol de tendència similar anomenat "España Liberal", que va assegurar que Racó Català instava a la kale borroka a les noves tecnologies, i afirmen que l'OCB n'és la seva sucursal illenca. En altres ocasions s'han aferrat a comentaris descontextualitzats dels fòrums de Racó Català per assegurar "demostren les sospites respecte a la vinculació de grups radicals de l'independentisme català amb ETA". El Círculo també ha participat en diversos sonats fracassos de concentracions anticatalanistes, la que va impulsar la Plataforma No Hablamos Catalán, a Aragó, i les dues que va impulsar l'entitat a Palma contra la llengua catalana [primera i segona].

Envia Corregeix

887 lectures   13 comentaris

les notícies més...