Divendres, 27 de maig de 2011 | 12:51
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Eleccions a la tardor. Rubalcaba, candidat

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
FRANCESC MORENO
Eleccions a la tardor. Rubalcaba, candidat
Francesc Moreno
26/05/2011 12:49
Si fa ja uns quants mesos afirmava la meva convicció que José Luis Rodríguez Zapatero no repetiria com a candidat del PSOE a la Presidència espanyola, avui no tinc cap dubte que a la tardor hi haurà eleccions generals. El coherent és que els pressupostos generals del 2012 siguin elaborats per qui els electors decideixin que ha de governar el país els propers anys, ja sigui Mariano Rajoy o el nou candidat /a del PSOE. I així serà. Zapatero ha demostrat que pot equivocar-se però també que no té el menor desig d'aferrar-se al poder. El que el Comitè Federal del PSOE ha de decidir aquest dissabte és el millor procediment perquè el partit - factor imprescindible per a l'estabilitat del país- arribi a les eleccions en les millors condicions possibles.

Atès que el calendari és ajustat, dubto que un Congrés sigui la millor solució. És clar que donaria més força al seu candidat / a que unes eleccions primàries, però deixaria el país en una situació d'interinitat que agreujaria els dubtes dels mercats sobre l'economia espanyola. El coherent és combinar les primàries amb una conferència política que fixi el seu programa electoral. Mentrestant, en els dos mesos hàbils que queden, el Govern de Zapatero ha de completar les reformes pendents i mantenir la confiança dels mercats. Després de les eleccions serà el moment del Congrés Federal i dels congressos regionals i del PSC.

D'altra banda, no dubto del potencial polític de Carme Chacón, però crec que no és la millor candidata del PSOE en les circumstàncies actuals. Els ciutadans demanen un líder que els doni confiança i seguretat. Necessiten un valor segur i contrastat. El PSOE ha de recuperar posicions a tota Espanya, però sobretot a Madrid i València. I per a aquests menesters el millor candidat és Alfredo Pérez Rubalcaba. No garanteix el triomf, però evitarà una debacle no només dolenta per al socialisme sinó per a tot el país. Chacón és jove i pot esperar si Rubalcaba guanya les eleccions. I si les perd, pot guanyar el Congrés i tenir quatre anys per consolidar la seva alternativa.

El PSOE té dissabte un Comitè Federal complicat, on hauria de prevaler el seny i el consens per sobre de les legitimes ambicions personals.

Francesc Moreno. Director de El Debat
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1