Redacció osona.com | Actualitzat el 26/05/2011 a les 11:29h

Cap partit sobiranista de Vic serà a l'homenatge a les víctimes d'ETA

L’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes ha organitzat un acte aquest diumenge, coincidint amb l’aniversari de l’atemptat a la caserna de la guàrdia civil. Estarà presidit pel conseller Felip Puig i hi haurà alts càrrecs policials i membres de totes les forces polítiques nacionals. L’Ajuntament i les seccions locals de CiU, ERC, CUP, Reagrupament i Solidaritat no hi aniran.

El solar de la caserna de la Guàrdia Civil, aquest matí. Foto: Adrià Costa

L’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT) ha convocat per al proper diumenge, dia 29 de maig, un homenatge a les víctimes de l’atemptat d’ETA que va tenir lloc a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic. La commemoració, que coincideix amb el vintè aniversari de l’atemptat, es farà a dos quarts de 12 del migida al mateix solar on hi havia la caserna, al passeig de la Generalitat cantonada Andreu Febrer.

L’acte estarà presidit pel conseller d’Interior Felip Puig. Hi assistiran representants de tots els partits polítics d’àmbit nacional (excepte, de moment, ERC, que no ho ha confirmat), de la Dirección General de Atención de Víctimas del Terrorismo del Ministerio del Interior, i alts càrrecs dels cossos de la Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Urbana. Encara falten concretar alguns altres representants polítics d’ens com la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal o la Delegació del Govern.

L’acte consistirà en uns breus parlaments, a càrrec de Felip Puig i del president de l’ACVOT, José Vargas. Tot seguit hi haurà una ofrena floral, amb clavells que es posaran a la reixa, i el cant de l’himne de les víctimes terroristes, “El cant dels cors”, creat per una de les víctimes de l’atempat d’Hipercor.


ACVOT divideix el malmès consistori vigatà

L’homenatge arriba en un moment força inoportú, tot just després de les eleccions municipals. Les formacions de l’actual equip de govern (CiU, PSC i ERC) estan en ple debat i període de reflexió per tal de valorar i prendre mesures després dels mals resultats obtinguts.

A més, tal com ja va anunciar l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal fa gairebé dos mesos, l’Ajuntament no s’adherirà a l’homenatge, degut a les dures acusacions d’ACVOT contra l’exalcalde Pere Girbau (CiU), per unes declaracions que efectuava en el reportatge sobre l’atemptat dirigit per Albert Om. "L'Ajuntament no pot participar en uns actes d'homenatge amb una organització que llença unes acusacions tan dures contra un exalcalde de Vic", explicaven fonts municipals en aquell moment.

En declaracions a Osona.com, un portaveu municipal ha ratificat aquest dimecres la postura i ha assegurat que oficialment l’Ajuntament no assistirà a l’homenatge.  A més, l’alcalde es troba de vacances a fora del país i no tornarà a la ciutat fins la setmana que ve.

La decisió de l'Ajuntament, escenificada per l'alcalde de CiU, ha obtingut el suport de totes les forces sobiranistes del consistori. Ja fa uns mesos que Reagrupament Vic es va adherir al veto del consistori. La secció local d'ERC i Solidaritat també han dit que no hi assistiran, per les mateixes raons que esgrimeix l'Ajuntament. Iban Lapeira, nou regidor de Solidaritat, va més enllà: "No volem que s'utilitzin les víctimes del terrorisme. Al seu moment, la ciutat ja va fer el que havia de fer". La CUP tampoc participarà a l'homenatge, ja que "no ho va ni incloure a l'ordre del dia" de la reunió de la secció local, el passat dilluns, segons un portaveu de la formació.

Pel que fa als altres membres del consistori, no nacionalistes, sí que hi assistiran, en representació del seu partit. Així, ja han anunciat que participaran a l’homenatge els regidors de PxC i representants del PSC i ICV-EUiA. En aquests dos darrers casos, però, no hi seran presents els dos portaveus al consistori, Josep Burgaya i Xavier Tornafoch, per motius familiars.


Galeries de fotos:
- Acte d'homenatge a les víctimes (2009)
- Acte 15è aniversari de l'atemptat (2006)
- Atemptat a la caserna de Vic (1991)

La reixa del solar de la caserna de la Guàrdia Civil, aquest matí. Foto: Adrià Costa

Navega per les etiquetes

ETAatemptatACVOT

Referències a Internet

ACVOT

COMENTARIS

+37
-36
L' ajuntament s' equivoca
Vigatà 2000, 25/05/2011 a les 21:22
Una vegada més l' Ajuntament de Vic no està a l' alçada de les circunstàncies . El record i respecte a per les victimes -tots ells ciutatans de Vic- ha d' estar per damunt de picabaralles polítiques. Crec que existeix una obligació ética d' assistir a l' homenatge per part de l' ajuntament en record dels seus ciutatans morts en atemptat.
+17
-31
VISCA LA GUARDIA CIVIL
PERE, 25/05/2011 a les 22:25
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+23
-21
a mi també em fa vergonya
david, 26/05/2011 a les 00:09
em fa vergonyar passar per allà. em va fer vergonya veure el reportatge de l'om, excel·lent per altra banda, i adonar-me com ja no recordava el que allà hi va passar. em va fer vergonya adonar-me que jo mateix vaig escriure a l'ajuntament un any abans per denunciar l'homenatge ridícul que van fer-hi, amb el cartellet, i ja ni ho recordava. em va fer vergonya sentir les paraules de l'alcalde de vic d'aleshores, pere girbau, preguntant-se perquè havien d'atemptar a vic si érem catalans... o sigui que hi ha un públic objectiu i un altre que no pels terroristes.. en fi.. vergonya de ser vigatà
en memòria de les víctimes... per tots ells... us tenim ben presents.
+18
-32
indignant
que fort, 26/05/2011 a les 01:45
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+11
-6
Vergonya
Anònim/a, 26/05/2011 a les 09:20
que fort, 26/05/2011 a les 01:45

Per vergonya, el teu nivell educatiu...



+18
-16
No confoneu
Anònim, 26/05/2011 a les 09:27
Aquell atemptat va confondre a tothom, ningú s'esperava que ETA es pogués ficar amb Catalunya, tenin tans problemes en comú. A en Girbau no li va agradar gens, però la culpa la va tenir el Govern Central que els provoca constantment sense escoltar-se'ls.Abans de tot sóm víctimes del govern, no de ETA.

Els catalans també sóm víctimes del Govern que no ens deixa
+18
-4
Per l'indignat
Anònim, 26/05/2011 a les 11:01
Perdona però has d'anar foten trets al cap ets el primer terrorista...
+7
-0
Humanitat
Miquel Saborit i Serrallonga, 26/05/2011 a les 11:53
Jo ja vaig fer quan calia, l'endemà de l'exposió vaig anar a donar sang. Sense dubtar-ho. Potser encara hi corre sang meva i per lo tant catalana en les venes d'algun guardia civil. Éra una questió humana i no nacional. És per aixó que ara que veig a venir els voltors no en vull saber res.
+4
-4
Felicitats a l'Ajuntament de Vic
Catalunya lliure, 26/05/2011 a les 12:19
L'Ajuntament de Vic fa molt bé. No es pot permetre fer el joc als partits nacionalistes espanyols que hi ha al darrere d'aquest acte, que són els que aniran a fer el mec. És vergonyós que l'espanyolisme instrumentalitzi les víctimes d'atemptats per interessos de la seva ideologia totalitària. Anant-hi, quedaran ben retratats.
+9
-2
VERGONYA !!!
EVA, 26/05/2011 a les 12:47
Sento vergonya de tenir aquests politics que em representen.Es queixen i clamen al cel amb l´Anglada, i ells són pitxors, molt pitxors.... Els hi costa molt anar a l´homenatge de les victimes, molts d´ells nens i nenes que vivien a Vic? VERGONYA !!!!!!!!!!
+4
-7
Visca la PAU!
Anònim, 26/05/2011 a les 13:42
Amb tot el respecte per les victimes, jo no hi aniré:

- La guardia civil son forçes d'ocupació espanyoles, no per aixó s'els hi ha de fer cap mal, pero també penso que ells fora de Catalunya tots estariem més bé.

- Felicito l'alcalde de Vic i tots els partits sobiranistes pq tampoc hi van, o es que ningú ho recorda el mal que sempre han fet al nostre país? qui va afusellar el president Companys? qui eren els que ens pegaven a l'epoca de la transició? qui tortura a la gent que som independentistes?

- Per altre banda, (ACVOT) està manipulada per el pp i tota la tropa feixista que no volen que el poble Català sigui lliure.

- La guardia civil ho té clar:" TODO POR LA PATRIA" i el poble que calli, orden i mando!

-Les forçes d'ocupació espanyoles han de marxar o aceptar que la majoria volem una Catalunya lliure i amb pau, sense trets de cap banda, tots som persones, i si haguès una democracia real, per començar podriem votar si volem rei, o fins hi tot si volem formar part d'espanya.

Visca la PAU! I VISCA CATALUNYA LLIURE!

+2
-1
Catalunya Profunda
Anònim, 26/05/2011 a les 13:51
Contra ETA...metralleta.
El dia que tots vagin a una igual desapareix aquesta "gentusssa", pero els politics estan massa ocupats pensant en posar mes fronteres.
+4
-0
Vergonya i tristesa
Xavier, 26/05/2011 a les 15:10
Jo també trobo vergonyós el que esta passant amb aquest tema.
Vull dir que a banda dels sentiments que puguin tenir els familiars de les víctimes d'aquell fatidic dia, la resta tot son retorçaments mentals. Que consti que en aquest últim grup també m'hi incloc jo. Vergonya em fa el veure com un fet que ja havia quedat oblidat i enterrat per tal de donar la pau i el repós necessari per tots els difunts, ha resorgit de les tombes gràcies a una opereta mediatico-televisiva. El Sr. Om ha utilitzat aquest mitjà per apujar-se l'autoestima i fer veure a l'audiència que sap fer alguna cosa millor que no pas programes de sèrie rosa. I ho ha fet amb un tema que ha senzibilitzat a moltes persones, unes a favor i altres en contra, que per això som humans. No oblideu que el que ens ensenyen per televisió i el que ens expliquen els diaris no és tota la veritat, siguem intel·ligents i pensem per nosaltres mateixos, no ens deixem arrossegar per la riuada.
Ara, cada vegada que passo pel davant d'aquella tanca plena de empolsinades flors de plàstic, m'entristeixo pensant en les glóries i medalles que alguns es posaran gràcies a una persona que no ha tingut vergonya de destapar foses on hi regnava la pau i la tranquilitat.
+5
-3
PDD
Anònim, 26/05/2011 a les 15:50
es lu que hi ha, ojo por ojo diente por diente, trobo trist com gent pot esta afabor de eta, es lu mes llestimos,tots els que aneu a favor deta, us desitjo lo pitjor, poder no se escriure pro se el que dic, AJUNTAMENTS PRO ETARRAS AL SEGLE 21, QUE FORT
+5
-1
ENKESTA
Anònim, 26/05/2011 a les 15:52
shi ha algu que estigi a favor dels atemptats terroristes de eta i de les victimes civils que voti en negatiu el meu missatge, aquet que estic escribin, avera quins son els resultats, si aixi es, sou uns indesitjables i uns inhumans retresats mentals
+2
-3
altres homenatges
Anònim, 26/05/2011 a les 22:14
També volem homenatges a les victimes del terrorisme d'estat i del capitalisme.

+4
-2
QUINA VERGONYA!!!
un, 26/05/2011 a les 22:37
Doncs això, que QUINA VERGONYA!!!

I després us estranya que la gent voti l'Anglada. I quin fàstic em fa tenir en comú alguna cosa amb molts de vosaltres, encara que nomès sigui el fet de ser vigatà.
+3
-0
homenatge
Anònim, 27/05/2011 a les 11:04
Sabeu què us dic? que els homenatges serveixen de poca cosa 20 anys després. Només serveixen per aixecar crostes i reobrir ferides mal curades... per res més. Només crearà enfrontaments i discusions.
El què s'havia de fer ja es va fer en el seu moment, i és ajudar quan la gent realment ho necessitava. Fer costat a les víctimes durant la tragèdia i els anys següents, que els hem ajudat amb tot el què hem pogut. Ningú podrà retreure a la gent de Vic, que no es va fer el què s'havia de fer.
Hi ha qui considerarà que és millor una manifestació, però en el seu moment (no sé perquè) no es va fer. Ara cal?
+1
-1
totalment d'acord
Anònim, 27/05/2011 a les 12:06
Totalment d'acord amb l'anònim homenatge.

La gent de Vic hem estat sempre al costat de les víctimes, més que res perquè les víctimes sóm tots, els que ho vam patir amb primera persona, els veïns dels que ho van patir en primera persona, etc. Després de 20 anys venen els de sempre, els que volen rèdit polític del patiment dels altres, els que volen enfrontament i manifestacions i contramanifestacions. L'associació polititzada de víctimes del terrorisme l'únic que busca és el de sempre, polititzar als que pateixen i han patit, n'hi ha que s'hi abonen de bon grat i n'hi ha que encara que no hovulguin es troben polititzades i utilitzades.

Jo em manifesto a favor de les víctimes i contra l'associació polititzada de víctimes.
+1
-0
homenatge
vigatana, 27/05/2011 a les 15:15
El ayuntament ha de ser present al homenatge a las victimas pues representa a tots el vigatans i es la feina de un alcalde li agradi o nó.
+1
-0
Impresentables !!
Josep_7491, 27/05/2011 a les 16:31
No sòc de cap partit. Sí soc independentista, separatista o digueu-ne com vulgueu, i considero que tots aquests que diuen públicament que no hi assistiran son uns impresentables i antidemòcrates, que, sota cap concepte, voldria mai com a companys de viatge.
Gràcies Ajuntament i seccions locals de CiU, ERC, CUP, Reagrupament i Solidaritat, per ensenyar-me la vostre veritable cara. No em fa por la lluita armada entre adults, ja que, a vegades, no hi ha altre camí. Peró rebutjo totalment l'assasinat d'infants i la traidoria.
Si el que va fer ETA aquí és l'orgull dels bascs, val mes que es quedin a casa seva i no posin mai el peu aquí.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Resultats
Eleccions Municipals 2011
Enquesta
Per què creus que ha pujat la PxC?
      Vots emesos: 32
Edicions locals
Arxiu històric
Humor
Vés a: Patacada al Merma

Patacada al Merma

Nova entrega d'humor d'en Mandanga (imatge ampliada a dins de la notícia).



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: