• 09jul
    Categories: CiuBadia Comments: 0

    Les reduïdes dimensions del nostre municipi són el principal factor que dificulta el creixement i desenvolupament de Badia del Vallès, no només a nivell econòmic sinó també el relatiu a acció territorial i fins i tot a l’àmbit social i cultural. Pel que fa a aquest darrer aspecte, la manca d’espais disponibles ha provocat que, a efectes pràctics, pocs edificis puguin estar destinats a equipaments. Això, unit a l’increment i ampliació del teixit associatiu del municipi, ha augmentat en els darrers anys, la petició per part de diversos col·lectius, associacions i entitats d’un espai on reunir-se i dur a terme les seves activitats.

     Bàsicament els espais que actualment poden donar resposta a aquesta necessitat són el casal de joves, l’Auditori municipal, l’hotel de les entitats, i els edificis Machado i Empordà. D’una banda, pel seu caràcter i disseny, l’Auditori només dóna resposta a aquelles activitats que tenen el format clàssic observador-espectador, però és inadequat per donar resposta a totes les altres propostes que impliquin més obertura i participació de cara als assistents i un trencament de la línia objecte-subjecte.

     L’Hotel de les entitats, que podria ser una de les solucions per millorar l’actual problema de gestió dels espais públics, està gestionat directament des de la Generalitat, i això provoca que, des de la llunyania, no es pugui extreure el màxim rendiment dels seus espais. Per posar només un exemple, aquests no poden ser utilitzats ni per un ciutadà particular no vinculat al món associatiu, ni pels diferents partits polítics fora del període de campanya electoral.

     Els edificis Machado i Empordà, malgrat poder ser utilitzats per qui així ho sol·liciti de forma teòrica, a la pràctica l’utilització que fan les entitats allà ubicades dificulten notablement la possibilitat d’encabir dins d’aquestes instal·lacions les activitats pròpies d’altres col·lectius.

     Tenint en compte aquesta problemàtica, des de Convergència vam impulsar una proposta per a optimitzar tots aquests equipaments en forma de moció al darrer ple municipal. L’objectiu és, lògicament, regular l’ús dels esmentats edificis, i procurar oferir una resposta a la creixent demanda d’espais públics solicitada per cada cop més entitats i col·lectius badiencs.

    A la moció, explicitàvem que atès l’interès que considerem té pel municipi afavorir i facilitar la tasca realitzada des de la diversitat d’entitats; atès que les possibilitats de construir nous edificis de serveis a curt termini és gairebé inexistent; i atès que des de Convergència considerem que la gestió municipal dels espais públics sempre donarà millor resposta (per més propera) a les diferents necessitats del municipi; des del grup de CiU proposàvem al ple l’adopció dels següents ACORDS:

     Primer.- Demanar a la Generalitat el traspàs de les competències necessàries a l’Ajuntament per tal de gestionar el denominat Hotel de les Entitats (Centre Cívic) directament des del Territori, i els recursos económics necessaris pel cobriment dels costos de personal i de manteniment de l’equipament per poder dur a terme l’esmentada gestió.

    Segon.- que des de l’Ajuntament s’iniciï, en primer lloc, un d’anàlisi de les necessitats dels diferents col·lectius que han sol·licitat darrerament un espai municipal per a poder realitzar les seves activitats, així com un inventari dels locals municipals que puguin resultar adients per dur a terme activitats culturals i/o socials; i en segon lloc, un treball seriós i immediat de pedagogia dels espais públics amb les entitats que actualment utilitzen equipaments municipals amb l’objectiu d’elaborar un calendari d’ús el més aviat possible, amb un repartiment equitatiu de dies i hores dels diferents espais d’aquests edificis amb els diversos col·lectius; i així treure el màxim rendiment dels pocs espais municipals que té Badia del Vallès, i compatibilitzar les activitats que enguany s’estan realitzant amb les aportacions, feina i tasques d’altres col·lectius.

     Tercer.- Que aquest treball de debat sobre la utilització de locals municipals per part de les entitats del territori es portarà a terme en el marc del consell municipal de cultura, i serà aquest consell el que establirà els criteris de priorització i repartiment equitatiu dels espais municipals. D’aquesta manera afavorim la participació i dinamització de la vida associativa del nostre municipi, afavorint la feina feta des de diversos col·lectius que, que moltes vegades per manca d’ús d’un espai públic, no poden donar a conèixer a la resta de la població. 

     La nostra moció va ser aprovada, lògicament, amb el nostre vot favorable, i també amb el suport de PSC, ICV-EUiA i PP. I ara el següent pas serà, a partir de setembre, iniciar l’estudi de l’ús actual que s’està fent d’aquests equipaments, i preveure un calendari amb l’objectiu de que la majoria de col·lectius que hagin demanat un espai on reunir-se i celebrar les seves activitats puguin, efectivament, disposar d’ell.

    Des de Convergència estem molt satisfets d’haver pogut obtenir els suports necessaris per aprovar aquesta proposta que, considerem, serà molt important per potenciar la vida associativa i col·lectiva del municipi.

Deixa el teu comentari

Atenció: La moderació de comentaris està habilitada i pot retardar el teu comentari. No hi ha necessitat de tornar a enviar el seu comentari.