Des de Badalona, visca la República de Catalunya!

Jo, durant la meva intervenció

Un centenar de persones van la conferència de l’exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació a la fàbrica de l’Anís del Mono

“Estem en un moment de construcció nacional [...] i passar de ser quatre a un milió, no s’aconsegueix ni en dos dies, ni repetint trenta mil vegades que volem la independència”. Aquestes són algunes de les paraules amb les què l’exconseller Joan Manuel Tresserras s’expressava a la conferència “La Construcció de l’Esquerra Nacional” ahir al vespre, a la fàbrica de l’Anís del Mono.

Tresserras, en una ponència pausada, i molt didàctica, va desenvolupar els eixos que sostenten la construcció de la nostra Nació des de diferents angles i amb una retrospectiva històrica, que hem de recordar, però a la vegada obviar si el que volem és aconseguir una Nació del segle XXI. “No podem construïr la nostra Nació amb els plantejaments del catalanisme dels segles XVIII, XIX o XX. Avui, en el món globalitzat que estem, sinó ens fem nosaltres la Nació, ningú no la farà per nosaltres”.

L’exconseller també va advertir als assistents que el camí de la construcció de la Nació catalana, tampoc s’havia d’emmirallar ni en Flandes ni en Escòcia. “Hem d’entendre que hem de ser nosaltres mateixos”. El context de cada nació que aspira a tenir un estat, és en aquest sentit molt diferent. “Si Espanya hagués estat tolerant amb la llengua i la nostra cultura, segurament ara mateix, l’independentisme ressistent seria minoritari”.

Des d’un punt de vista de context actual, també va dibuixar amb encert el paisatge políticoeconòmic en el què vivim: “tenim dos grans partits, que busquen ocupar les estructures de poder i així totes les àrees d’influència. L’un no és socialista, i l’altre tampoc ho és conseqüentment catalanista. De fet, aquest darrer va guanyar les eleccions amb un lema ‘una Catalunya millor’ que no és el més precís de la història del catalanisme. I va guanyar les eleccions amb una sola idea: el concert econòmic, del que es reien quan es va plantejar aquesta qüestió a principis dels noranta”.

En clau més municipal, Tresserras va puntualitzar que “la finalitat de tot, l’important de tot, no és que el partit, l’instrument organitzatiu guanyi, sinó que ho faci el país, que és l’objectiu”. D’aquesta manera va engrescar als assistents a construïr el projecte des de Badalona, i en concret des de la candidatura que es presenta “Fem-ho Plegats”, liderada per en Miquel Estruch. “És molt important que construïm el nostre propi independentisme d’esquerres badaloní i que el connectem amb un projecte nacional”. “Estem en un procés encara de construcció nacional, d’acumulació de força i suport civil, el que passa és que anem molt a poc a poc, però este creixent”. L’exconseller, que conjuntament amb Joan Ridao, clou la llista d’Esquerra Rubí, va rebre una fora ovació del públic a l’acabar.

Al seu torn, el candidat a l’alcaldia, Miquel Estruch, va fer una breu ponència, en la que va destacar la cohesió com un dels eixos per aconseguir els nostres somnis, i va aprofitar per reclamar que entre tots féssim de Badalona “un laboratori de proves positiu, ben al contrari del que està fent el PP”. “Fem que badalona sigui exemple d’aquest procés de construcció nacional”.

Us recomano que escolteu la conferència d’en Joan Manuel, val molt la pena. La podeu descarregar des d’aquest enllaç!