Actualitzat el 25/05/2011 a les 00:01h

Ells són aquí entre nosaltres

És evident que ni la tàctica d’ignorar-lo, ni la d’apropiar-se part del seu discurs han tingut èxit. L’extrema dreta xenòfoba existeix a tot Europa, i aquí incipient, treu la poteta. Segurament és cert que la memòria recent de la dictadura i un Partit Popular ocupant-li l’espai havien fet que l’extrema dreta fos aquí, fins ara, una relíquia retro del franquisme. Som lluny, encara, dels resultats que els xenòfobs treuen en països de llarga tradició progressista com Suècia, Holanda o Dinamarca, però per això hi som a temps i ens n’hem de preocupar.
 
També penso que, a voltes, els mitjans donen sensacions i imatges desenfocades i sobredimensionades. La principal opció xenòfoba sols ha tret 67 regidors a tot Catalunya de més de 9.000 regidors. A Vic aquesta colla de la pessigolla  ha pujat 150 vots i un regidor, la CUP 450 i CiU 114, però aquests no augmenten regidors. El vot independentista i catalanista en global és el que més creix, sumant-hi també SI. Però tots els focus mediàtics es concentren en l’ínclit  personatge racista.

Cal mirar-s’ho d’aprop: a tot Europa l’extrema dreta menja de votants excomunistes i aquí donem per suposat que els 300 que perd Iniciativa a Vic van a parar a la CUP automàticament. A part falta veure a on han anat els 1.100 vots que perd el PSC vigatà. Probablement hi ha hagut molt més ball i infidelitat de vots dels que ens pensem.
 
Amb tot això no vull pas restar importància al fenomen
. És cert que ha Vic tenim un problema greu. Enlloc més del país han quedat segona força amb més del 20% dels vots. M’he passat els darrers quatre anys, i sobretot des de la crisis del padró, dient que l’augment de l’extrema dreta a Vic tenia també molt a veure amb l’enfonsada dels partits de l’espai central, en concret del PSC, d’Esquerra i, en menys mesura, també de CiU. Que el què és produïa era una polarització de vots en els extrems. En aquestes eleccions la tendència ha continuat afegint-hi el retrocés d’IC. La polarització s’hi suma un estancament i enfonsada de les opcions polítiques més tradicionals.  

No tinc pas la resposta clara, ja m’agradaria, de com treballar contra el racisme polític i social. Segurament no hi ha una resposta, sinó una pluralitat de coses a fer. Però continuo pensant que no passa ni per l’enfrontament directe que els fa més grans i importants del que són, ni copiar-els-hi les idees. Passa per continuar treballant sense massa soroll en positiu i sobretot per recuperar la política.

Que els partits tornin o comencin a donar respostes a favor dels ciutadans davant la crisis que ens cau al damunt. Que els ciutadans hi tornem a confiar plenament. S’ho preguntava el cantautor: “Ells són aquí entre nosaltres, però nosaltres on som”.

Navega per les etiquetes

xenofòbiaeleccions municipalsPxCracisme

Referències a Internet

PxC

COMENTARIS

+2
-0
I nosaltres,què fem?
Pilar, 26/05/2011 a les 17:20
"...però tots els focus mediàtics es concentren en l'ínclit personatges racista." Tens tota la raó. Si des del començament se l'hagués ignorat en lloc d'estar tots pendents de cada moviment, penso que avui no seria on és.
Llegeixo això que diu la Tura de la Llei de partits,ara s'hauria de treballar en aquest sentit, amb rigor i SILENCI!!
+1
-3
no us canseu
Anònim, 26/05/2011 a les 16:01
Aquests senyors dels sindicats sels veu el pel,fins ara prenen el sol, ara veuen que se acaba la menja. No han sapigut tirar endevant el carro valdria més cambiar d'aires i que veijin que la gent no tira pro ells mentres els traballodors paguin la cuota aniran fent , per la seva culpa tancaran les pocas empresses que quedin .
HA TREBALLA S'HA DIT .TOTS ESTANT MOLT GRASSONETS.
No us podeu caixar que ús heu passat uns anys molt bons a pencar hi falta gent
+4
-0
Bona visió de Poch
Anònim, 26/05/2011 a les 10:44
Si fa quatre anys, quan encara la crisi financera, econòmica i social es presentava incipient, el discurs racista polític i social ja havia calat, ara amb la situació actual semblava que podria fer un forat molt més gros. Finalment, si bé s'ha mantingut (fet preocupant, tal com apunta l'articulista), no ha traspassat un determinat llindar de vots, i en contra ha augmentat el vot d'altres forces polítiques que aposten per a la cohesió social de la ciutat. Calen doncs, polítiques de proximitat i sobretot cal recuperar la confinaça dels ciutadans cap a les institucions polítiques i públiques. Començar per a una major transperència d'aquestes podria ser un bon pas.
+1
-0
Sincerament
Jordi , 25/05/2011 a les 19:31
Primer de tot Cesc el que s'ha de fer és posar les coses al seu lloc. Sí una persona és incívica, delinqüent, gamberra,... se la de castigar sigui del color que sigui. Els sindicats heu caigut moltes vegades en la trampa de defensar la persona de fora sense buscar la veritat. Les persones de fora són persones igual que les d'aquí. Hi ha bones persones i males persones de tots colors. I vosaltres heu cregut que per ser de fora tots eren tots bons i algunes males persones us l'han fotut. A vosaltres us toca defensar els treballadors, els bons treballadors i no els que s'aprofiten del sistema, sistema que paguem tots els que treballem. Deixeu de parlar d'imigrants i parleu de persones. Una persona incivica, multa. Un bon treballador, ha defensar-lo. I digas a les associacions d'imigrants que comencin a reaccionar, pq sembla que aquest tema no va amb ells i no surten a defensar els seus compatriotes, a desmentir les mentides de l'Anglada, a defensar la seva dignitat. Algú fa anys que deia una cosa així: Mentres les esquerres fan dinars i cercaviles, les dretes fan discursos. Posem-nos les piles tots plegats.
+0
-1
Tots hi tenim una part de culpa, els sindicats també.
Anònim, 25/05/2011 a les 17:40
Anglada existeix, perquè des d'un principi el tema de la inmigració no es va tractar d'una manera adequada des d'un principi. Eren èpoques de vaques grasses i es feia la vista grossa de la manera com es contractava aquesta gent i en quines condicions, la qüestió és que determinats empresaris s'enriquissin.A més a més la població inmigrant va quedar concentrada a la zona sud de la ciutat i per tan no molestava a l'altre Vic. El problema va sorgir quan aquesta gent, amb tot el seu dret, es van començar a expandir per altres zones de la ciutat. Després això no va agradar no va agradar tan a les ments ben pensants vigatanes i van posar el crit al cel. A més a més els sindicats també hi deveu tenir una part de culpa en aquest problema.
+0
-3
penqueu!
Anònim, 25/05/2011 a les 16:40
Com sempre la ugt ajudant primer als immigrants...
+1
-1
ei
Anònim, 25/05/2011 a les 09:21
Potser caldria exigir un "carnet de votant".

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: