Actualitzat el 24/05/2011 a les 00:01h

Quan és d’hora pel sexe?

Hi ha un límit per l’edat d’inici de les relacions sexuals en parella? Les enquestes ens diuen que els i les joves s’inicien cada vegada més d’hora a tenir relacions sexuals. I si comencen abans… vol dir això que maduren abans? Probablement no.

Els i les adolescents es troben en un moment força complicat de la seva vida. L’adolescència és una etapa de canvis (psicològics i físics) i d’adaptació a noves responsabilitats, de descobriment de coses noves, de grans alegries i, també, de grans  decepcions. Fa força temps, l’adolescent tenia la pressió de mantenir la seva virginitat intacta fins a arribar al matrimoni o fins a tenir una parella estable (incloc la cursiva per la paraula virginitat ja que té un significat que no crec que s’adapti bé al que realment intenta definir, però tots ens entenem si utilitzo aquesta paraula, oi?). Avui en dia, l’adolescent, a part de les pressions habituals que rep per estar en aquest tram de la seva vida, rep una pressió nova des de fa relativament poc temps: perdre la virginitat o iniciar la seva sexualitat en parella el més aviat millor (i no estic parlant, necessàriament de parella estable).

I jo em demano si això és bo. I trobo la resposta ben aviat. No. I que consti que no ho dic en to carrincló. El que no és bo és que un adolescent vulgui iniciar-se en el joc sexual en parella per no quedar enrere, en comparació amb els altres. No és bo que la sexualitat es converteixi en una competició. Si es converteix en això, perd tot el significat natural que té.

La curiositat, els descobriments i l’experimentació són els temes estrella de l’adolescència i, evidentment, si parlem de la sexualitat durant aquesta època, aquestes paraules encara es converteixen en més protagonistes.  I això és el que hauria de ser, no creieu? Un tema ple de coses per descobrir, ple de curiositats i d’experimentació sana. No de competició.

No hi ha una edat predefinida per iniciar-se en les relacions sexuals en parella però el que està clar és que, en general, l’adolescència és el moment en que es redescobreix la pròpia sexualitat i això fa que gran part dels adolescents comencin la seva experimentació en aquesta etapa. I aquesta experimentació és natural i sana (i si aprenguéssim a educar als infants i adolescents en un context d’educació per la salut, responsabilitat, plaer, autoestima i habilitats socials possiblement aquesta experimentació inclouria més mesures de prevenció sense deixar de ser emocionant).

La sexualitat perd el seu significat si la convertim en un concurs per veure qui comença abans. Si cada vegada es redueix més i més la mitjana d’edat... quan es pararà tot això? Una persona amb 14 anys està preparada per viure la sexualitat en parella (sigui estable o no)? I amb 13? I amb 12...? Si cada vegada anem baixant més, ens podem plantejar si hi ha un límit per a l’edat d’inici de les relacions sexuals en parella?

Navega per les etiquetes

sexualitat

COMENTARIS

+1
-0
Fins a on arribarem?
Malkav, 26/05/2011 a les 11:02
Interessant i punxagut tema. Encara fa respecte parlar de sexualitat, i més si es tracta de l'etapa de l'adolescència, per allò d'intentar "sobreprotegir a la gent jove", i paradoxalment el que s'aconsegueix és que cada cop vegis o coneguis de gent cada cop més jove que s'inicia en el sexe desconeixent el que és la sexualitat, i desconeixent-se.
Sol·lució? Tan de bo la tingués! Actualment, i cada cop més, els joves es perden amb la quantitat d'estímuls externs que reben i els pressionen perquè siguin sexuals. Fins a on arribarem?
+1
-0
No té nom
Preocupada, 25/05/2011 a les 10:39
El que està passant amb el jovent d'avui en dia no té nom!!!
Cada vegada comencen més d'hora a tenir relacions sexuals!!! jo als 14 anys encara jugava a nines pràcticament i ells juguen a d'altres coses que encara no els hi pertoca!!! Crec que és horrorós!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Elena Crespi
Vaig néixer a Vic l’any 1981, tot i que sóc pescallunes, ja que sempre he viscut a Torelló. Sóc llicenciada en Psicologia per la UB i mentre estudiava la carrera em van interessar tots aquells temes que estiguessin relacionats amb la salut sexual, el món de la parella i les relacions interpersonals. Precisament per això vaig estudiar el Màster de Teràpia sexual i de parella de la UB, el Postgrau en Salut sexual de la UdL i llavors vaig seguir la meva formació amb el Postgrau de teràpia de parella, el Postgrau de teràpia breu estratègica i el Postgrau de psicoteràpia integradora de la UdG.
L’objectiu de la meva professió: no serà la primera ni l’última vegada que ho dic, em vaig decantar per treballar dins del món de la sexualitat i la parella perquè sovint són temes que ens aporten més patiment i malestar que benestar i plaer. Per tant, si puc posar un granet de sorra per fer que algú visqui la seva sexualitat i la seva relació de parella amb més felicitat... em donaré per satisfeta.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: