Actualitzat el 27/05/2011 a les 00:01h

El seny heroic de Ferran Latorre

Divendres passat, l'expedició de la basca Edurne Pasaban a l'Everest avortava l'atac al cim. Xerpes amb problemes, un vent que no s'aturava i un equip anímicament ressentit, van decidir l'equip a tornar del camp 4 al camp 2 i després al camp base. Si seguiu el twitter del vigatà Ferran Latorre, veureu que, un cop allà, van estar molt pendents del rescat d'una persona d'una altra expedició, Manolo González, que baixava del Lothse i que sembla que es va fracturar una cama. I és que primer van les persones, siguin de l'equip que siguin.
 
Osona estava pendent de l'ascensió de Latorre,
encara que ell, pel que m'ha semblat entendre llegint el twitter, no formés part de la cordada que atacava el cim. Però si la seva expedició tocava el sostre del món, segur que a en Ferran se l'hauria rebut com un heroi quan tornés a Vic. Ara, en canvi, potser no serà així... i jo penso que precisament, més que mai, sí que hauria de ser així.
 
Edurne Pasaban, al twitter, és més parca de paraules; Latorre, en canvi, enllaça els seus titulars amb llargues explicacions on es pot seguir força al detall el que estava passant. També es pot seguir el que passa pel cap dels expedicionaris en general, i pel del vigatà en particular: primer són el seny i el sentit comú, diu.
 
Potser sembla de lògica que digui això des de menys de mil metres sobre el nivell del mar però, a alta muntanya, de vegades el sentit comú és el menys comú dels sentits. La febre del cim, com ja glossava fa anys l'alpinista Jon Krakauer, atrau irremissiblement les ments i els cors dels que s'han proposat atrapar-la. Les grans heroïcitats sempre s'acompanyen de gosadies i temeritats i, en el cas de l'alta muntanya, però, i sobretot en el cas de l'Himàlaia, l'heroïcitat és precisament la capacitat de saber aturar a temps un gran somni que ha costat molts mesos de preparació. Segur que en la ment de Latorre, quan prenia una de les decisions més tristes de la seva vida, hi havia, a banda de tantes altres desgràcies individuals, la de l'Everest com a tomba col·lectiva de tants expedicionaris alhora el 1996, els que va veure morir Krakauer sense poder fer-hi res. Perquè mana la muntanya i, quan ella diu prou, és prou.
 
Enhorabona, doncs, pel seu seny heroic, a Ferran Latorre. Que, quan torni, se li facin els honors que mereix tal decisió, perquè no és fàcil. Tu sí que has fet el cim, Ferran.

Navega per les etiquetes

Ferran Latorrealpinisme

COMENTARIS

+1
-0
el circ de l'Everest
Anònim, 27/05/2011 a les 17:26
No puc estar d'acord amb l'opinió de rebre a Ferran Latorre com un heroi, que ho és per la bona feina feta durant la seva carrera com alpinista però no se'l honorar com a tal després de participar en una papanatada mediàtica com la que acaben de perpetrar contra el bon nom de l'alpinisme. Aquesta vegada les autoritats del món de la muntanya s'han mostrats crítics amb l'expedició, podent llegir en premsa especialitzada que és tant estúpid intentar fer l'Everest sense oxígen com sense anorak. Les condicions són les que són i l'escalador s'ha d'adaptar i prevenir al màxim els perills. Ferran Latorre, gran muntanyenc, insisteixo, té experiència en expedicions de la Sra. Edurne, assolint fites molt complexes amb tots els mitjans del món, però recomanaria rebre'l com a heroi en una altra ocasió, que de ven seguir en tindrem oportunitat. Ànims, Ferran, i endavant.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Blanca Busquets
Treballa a Catalunya Ràdio des de fa vint-i-cinc anys on ha fet de tot i molt i se sent com a casa. La ràdio l'apassiona, però confessa que la seva vida són les lletres: ja té cinc novel·les publicades, Presó de Neu (2003), El Jersei (2006) Tren a Puigcerdà (2007), Vés a saber on és el cel (2009) i acaba de publicar La nevada del cucut.
Altres articles d'aquest autor


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: