mai 2011 27

Escolta el 4º programa EPL amb Ramon Viñas

El 27 de maig es va emetre el quart capítol de El Portell de les lletres: L’art rupestre a les Muntanyes de Prades a ràdio Montblanc, La Veu Jove de la Conca. En Ramon Viñas, com a director del Museu Comarcal de la Conca de Barberà i com a director del CIAR (Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre) va explicar-nos les expressions artístiques de la prehistòria.

-

Les Muntanyes de Prades són un dels centres mundials més importants de pintures rupestres que expressen les inquietuds, l’organització social i les creences de l’home prehistòric entre la darrera etapa del paleolític i l’edat de bronze. Per la seva qualitat i singularitat, la UNESCO va declarar-les Patrimoni Mundial. Al Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de Montblanc, a l’antiga presó, s’hi exposen una bona mostra d’aquest art prehistòric. Les manifestacions artístiques es feien en balmes i abrics i en poden trobar de diferents estils: n’hi ha de naturalista amb escenes diverses, d’esquemàtic i d’abstracte. Les principals troballes de les Muntanyes de Prades estan reproduïdes a mida natural al CIAR.

mai 2011 27

Aquest any l’edició del XXI Concurs de vins i caves, que cada any organitzen conjuntament el Consell Regulador de la Denominació d’Origen i l’Associació d’Embotelladors de vins i caves de la Conca de Barberà, s’ha celebrat al Restaurant Art de l’Espluga de Francolí.

-

Els noms dels premiats es faran públics en un sopar la primera setmana de juliol.
Durant el matí es va celebrar el tast professional per escollir els vins guanyadors del 21è concurs de vins de la DO Conca i després es va fer un dinar conjunt amb el jurat.
El comitè de tast ha estat integrat per 15 enòlegs i professionals del sector vitivinícola que van donar la puntuació als diferents vins presentats.
Tots els cellers han estat convidats a participar i només poden presentar un vi i cava per categoria. Hi ha tres panells de tast formats per cinc persones cada un. En funció del nombre de vins es configuren els panells de manera que cada grup tasta el mateix nombre de mostres. Els vins que s’han presentat procedeixen d’una vintena de cellers de la DO Conca i estan dividits en 10 categories (blanc jove, blanc fusta, rosat, negre jove, negre jove fusta, negre criança, negre reserva, cava brut, cava brut nature i cava rosat).
El concurs de Vins i Caves representa una cita important per als cellers que s’hi presenten. Es tracta d’un tast “a cegues”, és a dir, que en el moment del tast no es coneix el celler ni la marca d’on prové el vi. En el tast s’avalua en quantitat i qualitat les característiques visuals, olfactives i gustatives. Entre aquestes característiques hi ha l’estructura, l’harmonia, i la permanència en boca, etc

A principis de juliol es farà el sopar de germanor del sector on es donaran a conèixer els vins guanyadors i es repartiran els premis del concurs i el premi Jaume Ciurana a un dels cellers de la zona.

mai 2011 27

Continua l’èxit internacional dels vins de la Denominació d’Origen Conca de Barberà. El celler Vega-Aixalà, ubicat a Vilanova de Prades, ha guanyat una medalla d’or en el Concurs Internacional de vins de Brusel.les pel seu criança 2008.
El concurs organitzat a la capital belga s’ha erigit, en els darrers anys, com el més prestigiós i reputat, possiblement, d’entre tots els esdeveniments internacionals de caire semblant, cosa que referma la importància del premi.
El vi de Vega Aixalà va destacar d’entre els prop de 8.000 vins jutjats en el concurs al costat de firmes de gran prestigi de zones com ara el Priorat o la Ribera del Duero.

En total, són 7.386 vins i licors procedents de 49 països productors que es van enfrontar a Luxemburg els dies 6, 7 i 8 de maig passats davant una selecció dels millors tastadors internacionals. Sommeliers, compradors, importadors, periodistes i peescriptors del vi de 40 nacionalitats diferents que han treballat durant 3 dies a l’avaluació de les mostres presentades. Aquesta diversitat tant dels vins i licors presentats com dels perfils dels tastadors és la característica original del Concours Mondial que s’ha posicionat en el rang de “campionat mundial” del tast de vins.
El celler ha manifestat la satisfacció que sent per tal reconeixement i remarca la importància del premi com un aval a la seva trajectòria encara incipient, cosa que els esperona a seguir el camí iniciat en la recuperació del conreu de la vinya en un racó de la comarca d’on havia desaparegut, un racó singular per la seva altitud i els costers de llecorell, condicions que originen un vi d’especial finesa i perfum.
La gran quantitat de particiapants i nacionalitats i la qualitat dels productes presentats “fa que tingui més mérit” i que la valoració de la feina ben feta sigui molt positiva, tal com s’apunta des del mateix celler.

Aquest premi és una bona recompensa que dóna ressó internacional al celler i als vins de la Denominació Conca de Barberà.

mai 2011 26

Arpiot 20100

Publicat a General

II Fira agroecològica de la Conca,  a Montblanc el 18 i 19 de juny de 2010.

La Conca de Barberà és un dels indrets de Catalunya que encara conserva un paisatge que ha  sobreviscut a l’industrialització i per això són tan importants inciatives com la de l’ARPIOT , que possibilita conèixer els productes i a la gent que treballa en les noves maneres de distribuir aquests productes agraris.        

Treballem per una agricultura sense productes químics amb tècniques de cultiu respectuoses amb els recursos naturals i la salut de les persones, que fomenti la biodiversitat. treballem per a que aquesta sigui reconeguda per així garantir condicions de treball digne per a tothom: l’organització de pagesos/es i consumidors/es a través de cooperatives i grups de consum permet crear noves maneres de distribuir en què el pagès/a decideix què vol produir i cobrar un preu just pel seu producte.
Treballem per a que les persones tinguin accès a aliments sans, frescos i nutritius i amb la venda directa, sense intermediaris, els preus puguin ser assequibles per tothom.

mai 2011 23

escolta el 3º programa EPL _neolitic amb Ramon Viñas

El 20 de maig es va emetre el tercer capítol de El Portell de les lletres: Agricultors i pastors, el Neolític a ràdio Montblanc, La Veu Jove de la Conca; un programa radiofònic de divulgació de la història més propera. En Ramon Viñas, director del Museu Comarcal de la Conca de Barberà i investigador de l’Institut Paleoecologia Humana i Evolució Social de la Universitat Rovira i Virgili va explicar-nos què va representar la revolució neolítica.

Així doncs, en el tercer programa de El Portell de les lletres van conèixer els possibles motius que van portar als clans a viure en un territori limitat, quina era la seva base econòmica i la vida quotidiana al Neolític a partir de les restes conservades d’aquest període.

Pàgina 1 de 3712345102030...Última »