Actualitzat el 30/05/2011 a les 00:01h

Fibra a pagès i nits al ras

Ja és oficial. La fibra òptica ja està plenament operativa en algunes Masies de Gurb. El que ja s'havia anunciat fa algunes setmanes, i després d'un període prudencial de proves, ja podem dir que hi ha blat amb connexions a 1 Gigabit (1.000 "megues"). Ja podem llaurar i preparar-nos per semblar la propera collita.

Són un es collites una mica estranyes. Per la primera hem trigat tres anys. Tot comença pels volts del 2.008 quan comencem a planificar la jugada mentre els estudis oficials pronosticaven que només arribaria a les poblacions de més de 10.000 habitants fins a prop del 2.030, molta gent deia que no ens en sortiríem, que una colla de pagesos "aficionats" no seriem capaços de fer-ho. I no han faltat pals a les rodes. Però amb la determinació dels ciutadans i amb la col•laboració d'algun Ajuntament i de la Generalitat de Catalunya  a través de l'anterior Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del departament de Governació, i l'actual Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació del departament d'Economia i Ocupació, ho hem aconseguit. Tres anys no son trenta com algú ens deia, però és que es pot fer més ràpid.

Fixeu-vos en el detall de que dic "col•laboració" i no pas "ajuda": i és que ho posem tan fàcil que ni tan sols ens preocupen les retallades, no ha calgut que ens donin ni un euro, fem de masovers, nosaltres posem la feina, i ells procuren l'eficiència en la gestió d'infraestructures públiques existents i tots gaudim dels resultats. Ho explico així perquè va bé recuperar alguns conceptes que tampoc son nous com "col•laboració", "eficiència" o "participació", però valdria molt la pena que els qui gestionen les nostres administracions vagin aprenent i practicant el significat real d'aquestes paraules, perquè l'altra realitat és que molts dels voluntaris de guifi.net, especialment els joves i de zones urbanes, porten un parell de setmanes fent nit a les places i procurant que no hi falti Internet, que no hi passi com a Egipte.

Tot plegat una mica surrealista, mentre per la tele els operadors anuncien que "la fibra óptica es mejor" però la venen capada a 50 "megues" i només en algunes zones urbanes privilegiades, en algunes cases de pagès ja estem gaudint de les primeres connexions a 1.000 "megues". A algú li convenia que això no ho haguéssim d'haver viscut en vida i com a molt ho haurien vist els nostres fills.

No ha estat fàcil, ara no em ve de gust dir noms, però com deia abans ens han volgut posar molts pals a les rodes, i ha calgut el parell de pebrots que darrerament s'han fet populars amb la samarreta del Barça per haver guanyat la lliga. Estèticament la samarreta pot agradar més o menys, però és del tot cert que els valors i portar-los ben posats, ajuda.

Per això les protestes que hem vist fins ara a les places urbanes aixequen simpatia. No es cap secret que quan tot anava desesperada i absurdament lent, ens vam plantejar molt seriosament la possibilitat de tallar la C-17 alguns diumenges a la tarda. Vam arribar a avisar de que ho faríem. Per sort en el nostre cas al final no va ser necessari. Entenem perfectament als que ara aquests dies han vist la necessitat de fer la nit al ras. Que sigui a fi de bé.

Ara el repte és connectar tota la comarca. A veure si en comptes de trigar tres anys per connectar una dotzena de Masies a Gurb, ens espavilem una mica tots i repetim a Osona el mateix que vam fer amb les ràdios a partir del 2004.

Sí, nosaltres podem (quan ens deixen). I si no ens deixen, doncs buscarem algun lloc on llaurar i fer acampada, això si, sempre ben connectats.

Navega per les etiquetes

guifi.netInternet

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: