Dimecres, 1 de juny de 2011 | 12:19
Vostè es troba a: Inici > Municipis >

Descobreixen el contingut de la caixa forta de l'últim alcalde republicà de Portbou

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
70 anys d'oblit
Descobreixen el contingut de la caixa forta de l'últim alcalde republicà de Portbou
01/06/2011 10:13
9portbou
A Portbou ha ocorregut una d'aquestes històries increïbles, que només s'expliquen per què l'atzar és capritxós. La caixa forta de l'últim ajuntament republicà de la localitat, Benjamí Cervera, ha estat oblidada a l'antic edifici consistorial des de 1039.
En aquell febrer en què es consumava la victòria de l'exèrcit nacional i l'exili de milers i milers de republicans, Cervera, que pertanyia a ERC, va tancar la seva caixa forta personal i va marxar cap a França per no tornar mai més.

Fins al final de la Dictadura, quan es va construir un ajuntament nou, els successius alcaldes franquistes van ocupar el mateix despatx que Cervera ignorant la caixa forta i el seu contingut.

Ara, i gràcies a la curiositat del tinent d'alcalde de Cultura, Joan Gubert, el contingut ha sortit a la llum. Gubert, expert en història, explica aquests dies a qui el vulgui escoltar que han trobat "una autèntica caixa del temps".

A l'interior hi havia una llista de noms i cognoms dels veïns que havien fet donacions per comprar una ràdio que els permetés no perdre el contacte amb els pobles veïns en plena ofensiva feixista. També hi havia, entre d'altres, diners en moneda espanyola i francesa, una medalla de la Pilarica, unes ulleres d'or, una vella llibreta de la Caixa de Pensions i certificats de defunció i naixement.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1