Actualitzat el 02/06/2011 a les 00:02h

Barça!

Allò que més es coneix de Catalunya arreu del món és el Barça. No hi ha el més mínim dubte al respecte i així ho he pogut comprovar, arreu on he estat. Recordo fins i tot un primer ministre d’un país que em va saber dir de memòria l’alineació sencera de l’equip, davant la meva més absoluta sorpresa, ja que jo em trobava encara a la fase del “Ramallets, Olivella, Rodri, Gràcia, Segarra, Gensana...”.  Als llocs més impensats hi he trobat gent amb samarretes del Barça, de Cuba a Moçambic, del Sàhara a Egipte. Si, no fa gaire, vèiem guerrillers de la insurrecció líbia amb samarretes blaugrana, com abans havíem vist altra gent vestida igual en tsunamis i terratrèmols, les imatges d’aquests dies amb la celebració de Wembley han estat per al·lucinar, però molt, és a dir, amb tres o quatre eles geminades: Pequín, Whashington, Gaza, Buenos Aires...

A l’interior del país és un factor d’identitat i de cohesió. Segurament no hauria de ser així, no deu ser gaire normal que sigui així, però és i sense altres factors de cohesió de què sí que disposen els països sobirans, el Barça fa el seu fet. El “tant se val d’on venim” del seu himne és la mostra millor del model de nació que tenim en aquest país: obert, voluntari, cívic, inclusiu. Per això hi ha tanta gent d’origen no català que s’hi adhereix, perquè hi troba sempre les portes obertes. Veure les imatges de Perpinyà, com segur que n’hi va haver també a Palma o a València, no poden fer menystenir en cap moment la funció civil del Barça. El Barça, a més, és una escola de valors: esforç, sacrifici, responsabilitat, tenacitat, companyonia, esperit d’equip... La gent que surt de La Masia no té res a veure amb altres planters i no em refereixo només a la cultura fatxenda i arrogant dels madridistes. El darrer gest d’en Puyol de passar la insígnia de capità a l’Abidal per recollir la copa, l’honora a ell, al club i al país que s’hi veu reflectit.

Res no emprenya tant la caverna espanyola, a dreta i a esquerra, com el Barça. I això, què voleu que us digui, a manca de victòries polítiques, produeix també una satisfacció més que notable. Perquè no es tracta tan sols que l’equip català passegi el seu bon joc pel món, sinó que passa la mà per la cara al Madrid i guanya les copes i els títols realment importants, els que s’han de guanyar. És que, a més a més, a Espanya saben molt bé què representa el club i que darrere hi ha un país. Després de Wembley vaig anar mirant la rica varietat de canals de televisió franquistes, a veure què deien, i he de confessar que vaig xalar d’allò més. L’únic que realment els treia de polleguera és que la victòria indiscutible s’havia produït sense la presència de ni una sola bandera espanyola en tot l’estadi. “Donde está la bandera española?”, deien. Doncs on ha de ser: a Espanya.

Navega per les etiquetes

Barça

Referències a Internet

Barça

COMENTARIS

+0
-0
Quin un!
Anònim, 02/06/2011 a les 16:18
I sobretot, de l'entrenador, alguns (ex)polítics n'haurien d'aprendre humilitat i a callar una mica.
+0
-0
En vaig veure una
Josep, 02/06/2011 a les 12:22
Senyor Carod-Rovira, jo en vaig veure una per la tele, de bandera espanyola, amb el nom de la ciutat de Yecla escrit negre sobre groc i vermell. Devia ser d'algun seguidor espanyol del Barça, com si un italià o un francès afeccionats al club català haguessin portat les dels seus països respectius -cosa poc habitual, per cert, però no impossible-. El mateix Alves, a les celebracions, n'exhibia una de brasilera, per exemple.
+1
-0
Molt bon comentari...
ololdelbages, 02/06/2011 a les 12:10
opi sí però de debó

Anònima, 02/06/2011 a les 04:20

Bon comentari companya... jo també em sento més representat per un mortal, però és que en el fons els jugadors no deixen pas de ser mortals i la feina de cohesió que està fent el Barça, creu-me, val MOLT MÉS que els intents de cohesió que s'han fet per exemple reeditant el tripartit (malauradament eh!!)... és així, ja ho sé que no n'hi ha prou, però que duri la màgia i que tinguem Barça per molts anys... per tant:
VISCA EL BARÇA I VISCA CATALUNYA LLIURE
+0
-0
Els catalans som menys que un club.
Farabundo Vila Sanjuán, 02/06/2011 a les 12:03
Joan Besora, jo afegiria que tothom s'apunta al cavall guanyador. Ja va dir en Carretero (encara que faci de mal citar, vistos els resultats) que el president del Barça era més important que el de la Generalitat. És a dir, que hem aconseguit en l'esport allò que som incapaços d'aconseguir en política. Per sort el Barça (encara) no està gestionat amb el mateixos criteris que es gestionen els parlaments i els partits polítics.
+0
-0
Molt cert el comentari de sota
Dwyne, 02/06/2011 a les 10:41
Sr. Carod, està totalment equivocat, el tema del Barça la gent ho viu molt diferentment a com vostè ho veu.

Més en enllà de les particularitats, el Barça es viu molt esportivament i de la rivalitat amb el R. Madrid, però no per un tema polític de Catalunya contra la resta d'Espanya, de debò.

Molts afeccionats podrien portar perfectament la bandera d'Espanya amb la Roja i, en canvi, amb el Barça porten banderes de Catalunya (no independentistes), La Rioja, Asturies, Andalusia, Extremadura o Castella i Lleó...

La bandera d'Espanya està segrestada per la simbologia i el discurs del R. Madrid, i com es sap en psicologia, la rivalitat sempre fa adoptar posicions contràries.

+12
-4
opi sí però de debó
Anònima, 02/06/2011 a les 04:20
Ja va dir Joan Brossa que si el barça representés catalunya hauria de jugar a tercera regional. Això del barça cadascú ho viu a la seva manera però sobretot és un negoci. Jo, benvolgut Josep-Lluís, preferiria que ens anés bé políticament. aquests gladiadors milionaris que encaixen la mà del princep i suen per la propaganda nacionalista d'espanya no em representen enlloc. No esta de moda dir-ho però tu, amb la teva xerrameca i la teva forma física de mortal comú, em representaves moltíssim millor. Salut, company. Tens una fan a la barceloneta.
+8
-0
Sen-sa-ci-o-nal
Anònim, 02/06/2011 a les 03:57
Sen-sa-ci-o-nal!
+5
-0
Maravilloso; que diría Villa.
Anònim, 02/06/2011 a les 03:44
Quien no se conforma es porque no quiere. Mi enhorabuena.
+12
-0
En veritat us dic
Canonge, 02/06/2011 a les 01:27
Si la Masia fes polítics ja fa temps que seríem independents.
+8
-0
Que no s'acabi mai la ratxa!
Joan Besora, 02/06/2011 a les 00:23
El Sr. Carod no era gaira -per no dir gota- aficionat al futbol (ho sé perque una vegada en vaig parlar del tema amb éll mateix)però com ens passa a la majoria de catalans acabem sucumbin, almenys en la època contemporania, a la seva força, empenta exemple i lideratge que això representa per la nostra pàtria.Que duri molts anys malgrat que això serà particulrment difícil.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Josep-Lluís Carod-Rovira
Em dic Josep-Lluís, aquí i a la Xina. I Carod-Rovira, amb guionets, d’ençà que als 13 anys vaig descobrir B. Rosselló-Pòrcel. Tinc uns quants carnets, dels quals, en aquests moments, gairebé no n’hi ha cap que m’acabi de fer el pes, començant pel DNI, que no me’n fa gens ni mica. Llegeixo, escric, viatjo, col·lecciono, somio i sóc molt ric en amics i en llibres. També faig política, d’ençà que als 12 anys vaig fundar Catalunya Unida i Lliure. M’agrada la sèpia amb patates, l’allioli de la Fonda dels Àngels, la salsa de calçots que fa la Montserrat Coll, el cava/xampany ben fred i el vi del Montsant/Priorat. I moltes coses més, feliçment!


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: