ICV > notícies > ICV s'absté en la...

Notícia

Bosch_parlament_recurs
Fletxa_component
01/06/2011
ICV s'absté en la moratòria de la Llei de vegueries perquè comparteix "el fons" però no "la forma"

Jaume Bosch critica l'electoralisme de CiU amb la vegueria del Penedès

El diputat d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, ha intervingut avui per explicar el sentit del vot del seu grup parlamentari en el Projecte de Llei de vegueries. "Hem estat crítics en la forma en què s'ha tramitat aquesta qüestió però compartim el fons i, per tant, la nostra posició serà la d'una abstenció", ha dit Bosch que ha explicat que "el cost i la crisi econòmica no permet fer un  simple canvi de denominació -Diputacions per Consells de Vegueries- que costaria molts milers d'euros". "Cal no oblidar que quan s'aprovessin les noves vegueries caldria tornar a canviar-ho tot la qual cosa seria una cosa absurda que fins i tot els principals defensors de les vegueries també entenen", ha afirmat Bosch.

 

En aquest sentit, el diputat d'ICV-EUiA ha assegurat que si s'aprovés avui el canvi de nom de Diputacions per Consells de Vegueries l'únic que s'aconseguiria és donar la imatge que Catalunya hi ha vegueries simplement perquè els hi haguéssim canviat el nom a les 4 diputacions actuals a més de fer-ho en situació de crisi econòmica. "Cal entendre el que suposa la modificació de la denominació a nivell de rètols, de senyalització, de paper oficial, de senyalització de parcs naturals, etc", ha dit Bosch que també ha assenyalat que això el país avui no s'ho pot permetre. "Si estiguéssim creant avui les vegueries de veritat pensem que era un cost que hauríem d'assumir perquè així ho mana l'Estatut i hem d'avançar en l'autogovern, però per canviar només els quatre noms no", ha afegit.

 

Per això, Bosch ha demanat al Govern "coherència" perquè si bé s'ha mostrat contrari a canviar només els noms de les diputacions, no ha tingut la mateixa posició amb el canvi de nom de les conselleries també en plena crisi econòmica. "hi ha hagut canvis que han estat purament i simplement ideològics" ha assegurat Bosch i ha posat com exemples els canvis de la conselleria d'Educació per la d'Ensenyament, la de Treball per Empresa i Ocupació i Acció Social i Ciutadania per Benestar Social i Família. "Fa uns mesos el meu grup vàrem presentar una pregunta per saber el cost dels canvis de conselleria, i el mes de març el Govern ens va respondre que encara no ho sabia. Nosaltres ho volem saber i no pararem fins que ho sapiguem, perquè ens sembla que és un dret de la ciutadania saber quan ha costat al Govern el caprici de la senyora Irene Rigau", ha remarcat.

 

Tot i així, Bosch ha posat èmfasi en què ICV-EUiA sempre s'ha mostrat a favor de la creació de les vegueries tal com reclamen amplis sectors del Pendès, les Terres de l'Ebre o la Catalunya Central i que és una qüestió que "no es pot aturar". Per això, ha dit que seguiran ben de prop les negociacions amb l'Estat perquè detecta "poc entusiasme negociador".

 

Finalment el diputat ecosocialista ha mostrat l'oposició del seu grup per la tramitació del projecte en lectura única -el segon del Ple- i ha assegurat que s'haurien pogut iniciar els tràmits mes de gener ja que la constitució de les Diputacions són al mes de juliol. "Hauríem tingut sis mesos per discutir-ho, amb poques sessions de ponència s'hauria pogut fer i si no es fa és perquè s'ha esperat fins al mes de maig a presentar aquest projecte de llei", ha subratllat Bosch que també ha criticat l'electoralisme del Govern i de CiU quan el mateix dia que presentaven el projecte de Llei  el grup de CiU presentava una proposició de Llei de creació de la Vegueria del Penedès, en plena campanya electoral i per fer veure que s'està a favor de la vegueria. "Si tant interès tenien, per què no ho van incloure en aquest projecte de llei que ara discutirem?", ha preguntat Bosch que ha qualificat de "presa de pèl a la ciutadania del Penedès" i un "electoralisme clar que perjudica la tasca d'aquest Parlament".

DV 03/06/2011 | 14:08
Fons_fixed_articles
Fons_fixed_publications
197
  • Mesveure