Portbou

Troben documents compromesos de la República en una caixa forta del consistori de Portbou 72 anys després

Actualitzat a les 15:07 h   03/06/2011

Portbou ha mirat setanta anys enrere. Arran de les reformes de l'antic ajuntament s'ha obert la caixa forta del consistori republicà, que havia quedat totalment oblidada durant més de 70 anys. A l'interior s'hi han trobat, entre altres coses, duros de plata, diaris i documents de risc en l'època de la dictadura: una llista amb els noms i cognoms dels veïns que van fer donacions per col·laborar amb la República.

Envia-ho
(Opcional)
La caixa forta de l'últim govern republicà de Portbou s'ha passat 72 anys present a l'edifici de l'antic ajuntament, però ningú l'ha obert fins ara. La va tancar el llavors alcalde, Benjamí Cervera. La clau va desaparèixer i aquesta caixa de ferro s'ha mantingut tancada sense interessar ningú.

El regidor de Cultura de Portbou, Joan Gubert, ha explicat que hi ha dos moments històrics en què s'hauria pogut obrir i en qual "sobta" que no s'hagués fet. Una, el 1939, quan les tropes franquistes van prendre l'ajuntament. L'altre seria el 1978, quan es va fer un ajuntament nou a Portbou i van traslladar parts dels arxius, però no la caixa forta.

A l'interior, s'hi han trobat duros de plata, francs, unes ulleres d'or, una llibreta vella de la Caixa de Pensions, diaris i els documents de més risc en l'època de la dictadura: una llista amb els noms i cognoms dels veïns que van fer donacions per comprar una emissora per lluitar contra els feixistes. Respecte a aquest llistat, Gubert ha manifestat: "Si aquesta llista hagués caigut a les mans de l'exèrcit franquista hauria servit per depurar les persones que la conformen, ja que van col·laborar amb la República".

Després de tancar la caixa, l'alcalde republicà va fugir pel coll dels Balitres, cap a França. Com ell, 100.000 persones més van utilitzar aquest pas en la seva marxa cap a l'exili.
comentaris - (0)

 

Avís:

Tots els comentaris passen per un procés de moderació, per això poden trigar uns minuts a aparèixer publicats.

Aquests comentaris són l'opinió dels usuaris i no la d'aquest portal.

No s'admeten comentaris insultants, ni racistes, ni contraris a les lleis vigents.

No es publicaran comentaris que no estiguin relacionats amb la notícia.

No es publicaran els comentaris que incompleixin les condicions d'ús que asseguren una participació de qualitat i respectuosa.

Recomanacions per als comentaris:

  • Els comentaris han de ser educats i no poden caure en el mal gust.
  • Aconsellem fer servir una ortografia correcta, amb punts i comes, perquè l'opinió sigui més entenedora.
  • Recomanem escriure amb un ús adequat de les majúscules i les minúscules: un comentari tot en majúscules fa la sensació que s'està cridant, mentre que un comentari tot en minúscules es pot malinterpretar o no entendre's correctament si conté noms propis o topònims.
Envia-ho
(Opcional)
VÍDEO
Recuperen documents de la República a Portbou
 
3cat24 és a Facebook

publicitat

Generalitat de Catalunya: Corporació Catalana de Mitjans Audiovisualsccrtv interactivaTELEVISIÓ DE CATALUNYACATALUNYA RÀDIO
Televisió de Catalunya, S.A. - Catalunya Ràdio S.R.G., S.A. - CCRTV Interactiva, S.A.
Llibre d'estil de la CCMA | Mapa web | Arxiu notícies | Avís legal | Segell de qualitat |
Qui som | Participa | Atenció a l'Audiència Atenció a l'Audiència