Dissabte, 4 de juny de 2011 | 12:20
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

La disjuntiva dels socialistes bascos

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
ROBERT PASTOR
La disjuntiva dels socialistes bascos
ROBERT PASTOR
01/06/2011 18:28
Bildu es pot traduir com reunir-se. Res de nou, perquè Batasuna vol dir unió.

L’èxit espectacular de la nova coalició basca en les darreres municipals els ha atorgat, quan no majories directes, el paper d’àrbitres en la configuració de les noves institucions locals i territorials del País Basc i algunes de navarreses. Els responsables de la formació ja van anunciar que donarien al PNB “a canvi de res” l’òrgan de govern de les Juntes Generals d’Àlaba i, en conseqüència, la Diputació Foral.

José Antonio Pastor, secretari general dels socialistes a Biscaia, i portaveu del grup al Parlament Basc del PSE-PSOE, protestava, irat, perquè el PNB donés l’alcaldia de Sant Sebastià, que durant 20 anys ha ocupat el seu company de partit Odón Elorza. Cal recordar que l’executiva del PNB a Guipúscoa és del tot sobiranista, i està presidida per Joseba Egibar, nascut al mateix poble i hereu natural de l’antic dirigent carismàtic Xabier Arzalluz.

Ja vam anunciar, en repassar l’escrutini, que els socialistes del País Basc havien estat els primers a demanar converses als “abterzales” per formar majories a municipis i juntes, en perjudici del partit nacionalista històric, enllà on sigui possible. Tanmateix, el PSE governa la comunitat gràcies al pacte amb el Partit Popular, i la primera condició de la formació de Rajoy és mantenir la radicalitat envers ETA.

Ara, aquesta doble realitat crea una disjuntiva a la que havia estat segona, i ara és tercera força política del territori. El partit està més que disposat, promotor, d’una “pinça” contra el PNB. Però el president de l’executiu autonòmic, Patxi López, prioritza el pacte amb el PP, sense el qual corre el perill d’haver de sortir del palau d’Ajuria Enea abans de la fi de la legislatura que, de repetir-se l’actual aritmètica electoral, no tornaria a ocupar.

El ja esmentat Pastor ha proposat, segons la premsa del territori, un pacte amb Bildu que podria arribar a treure la presidència de l’assemblea territorial al PNB i la presidència de les Juntes Generals, tot i que no la diputació, i encara menys l’alcaldia de Bilbao, garantida una altra vegada per al penebista Iñaki Azkuna, que va obtenir majoria absoluta.

Dos municipis de la “marge esquerra” de la ria del Nervión, similar salvant totes les diferències al “cinturó vermell” de Barcelona, poden entrar en el projecte de cooperació PSE-Bildu, si s’imposa la tesi del partit a la del president de l’executiu. El “canvi de cromos” és factible a Ortuella, on el PNB té 6 regidors, per 4 socialistes 3 de Bildu, a canvi de donar a aquesta l’alcaldia de Musquiz, on també el PNB té majoria relativa (5), per 3 de Bildu, 2 el PSE i un d’una coalició d’independents.

Mentrestant, ja han fixat data del nou judici a l’Audiència Nacional contra Arnaldo Otegi i set companys més a l’Audiència Nacional, per a finals de juny. En aquest cas, l’acusació, amb petició de 10 anys de presó, és haver intentat reconstruir la il•legalitzada Batasuna. La defensa argumentarà, de ben segur, que el que intentava era crear la nova força política, democràtica, i que renega de la violència. En definitiva, l’embrió de Sortu, pendent de recurs per ser reconeguda legal, i de la mateixa Bildu. Temps hi haurà per parlar-ne.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1