Actualitzat el 03/06/2011 a les 00:01h

Les herbes estan de moda

Aquest any en farà 20 des que l’any 1991 va néixer la Fira d’Herbes Remeieres de Vilanova de Sau. 20 anys són molts anys per a una fira. I aguantar-la i seguir-la celebrant denota solidesa i bona salut. Vol dir que el producte escollit –les herbes- va estar encertat i el lloc triat –Vilanova de Sau- era l’idoni. Que els que la varen idear es veien en cor de portar gent al poble, cada any a les portes de l’estiu, atrets per les herbes boscanes que es prenen o que es mengen.

Aquest és el secret de l’èxit de les fires que han resistit el pas del temps. Que han vençut el risc d’envelliment d’idees que altra hora foren bones i que caduquen, vivint agònicament o envellint i morint. De fires i festes que malviuen n’està el país farcit. Ho fan perquè ningú ho veu a venir o, pitjor encara, perquè veient-ho i sabent-ho no hi ha qui gosi signar-ne la defunció. Dit d’una altra manera: perquè cap responsable polític –per més local que sigui- té els dallonses de considerar que ja n’hi ha prou, tallant l’agonia i aturant la sagnia que suposa la viu-viu de fires sense lluc.

No és el cas, però, de la Fira d’Herbes Remeieres de Vilanova de Sau que ha trobat un nínxol d’especialització que, lluny d’anar a menys, ha revifat amb força darrerament mercès a les tendències en auge que acosten a la cuina la terra i la salut. Els aliments d’origen proper tenen el vent de cara; a cops, amb més embolcall que substància, però l’hi tenen, tant se val. Poder presumir que cuinar amb herbes collides a l’hort de casa o al bosc proper és motiu de prestigi per al xef contemporani. Explicar, a més, que el plat cuinat conté factors salutífers perquè els ingredients que ha emprat i la manipulació que n’ha fet sumen a favor, esdevé un argument d’alt i renovat valor comercial.

Vilanova té entre mans, doncs, un petit tresor. La importància de la Fira d’Herbes transcendeix l’àmbit d’influència dels “bojos per les herbes”, d’aquells que van pel món amb la lupa de llucar remeis naturals per a tots els mals i, per la conjunció d’elements citats, transita amb èxit de ca l’apotecari a la cuina del restaurant.

Enguany, per certificar-ho, un osonenc d’èxit i un dels cuiners catalans amb més projecció del moment, Nandu Jubany, actuarà de pregoner. Un vilanoví universal, rodamón, pintor, poeta i bocafí, Fidel Bofill, n’ha traçat el cartell. Mentre, Joan Carles Rey, l’herbolari de Sau, ànima mater de la Fira, tornarà a exercir d’alquimista de luxe, preparant de casa seva estant, paperines d’herbes, monovarietals o amb cupatge, com qui fa vi amb els millor ceps. La recepta està servida, el plat és a taula. Aquest 5 de juny a Vilanova de Sau.

Navega per les etiquetes

herbes remeieresVilanova de Saufira

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Pep Palau
Sóc gastrònom, especialista en formatges. Director del Fòrum Gastronòmic de Girona i de l’empresa Pep Palau, von Arend & Associats, dedicada a l’organització d’esdeveniments i projectes gastronòmics. Escric i parlo en diversos  mitjans de comunicació, entre ells Catalunya Ràdio, on fa 15 anys que estic al programa “Tàpies variades”. He escrit dos llibres: “La tòfona. De la terra a la cuina” i “La cuina del Pirineu català”. També dono classes a la Universitat de Vic.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: