Dilluns, 6 de juny de 2011 | 12:23
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Primer els de casa

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
FRANCESC MORENO
Primer els de casa
Francesc Moreno
06/06/2011 10:16
El lema "primer els de casa" utilitzat per PxC i també pel PP en algun municipi, sembla que serà assumit pel Govern de la Generalitat. Dues mesures apunten en aquesta direcció: l'obligatorietat de cinc anys de residència a Catalunya per optar als ajuts per a nens entre entre 0 i 3 anys, i la necessitat de sis mesos d'empadronament per tenir accés a la sanitat pública.

Les mesures s'inscriuen en la política de retallades que porta a terme l'executiu català. Segons fonts del Departament, la segona d'elles vol evitar el "turisme sanitari". De la primera, la de les ajudes de 0 a 3 anys, no n'he llegit cap explicació oficial.

El primer que hauríem de saber és l'abast real de les mesures ja que s'hi plantegen nombrosos dubtes tècniques sobre l'abast real de les mateixes. Afecta els espanyols d'altres comunitats autònomes? Es deroga la llei d'estrangeria? El segon, un cop aclarit això, és saber quant s'estalviarà la hisenda catalana per vendre la seva ànima al diable.

No estem parlant de xifres macroeconòmiques sempre relativament impersonals sinó de mesures que afecten persones concretes. Mesures que, si es generalitzen, també poden afectar els catalans que viatgin per la resta de l'Estat, o els propis catalans que tornin a residir a Catalunya.

Prendre mesures d'estalvi que en lloc de discriminar en funció del nivell de renda, o d'evitar el frau, ho facin fomentant la idea que són els de fora els causants dels nostres problemes em sembla xenofòbia pura i dura.

Mentre els molt cristians d'e-cristians ens adverteixen del perill dels avortaments per al sistema de pensions, altres, també molt cristians, ens envien el missatge que els de fora ens costen molt i que no se'ls ha d'ajudar a tenir fills, no sigui que ens canviï l'adn.

Recordo que s'ha demostrat que el grau d'utilització de la sanitat és inferior entre els immigrants que entre els autòctons pel simple motiu que la seva edat mitjana és molt més baixa.

El més curiós és que aquestes polèmiques es produeixen quan la immigració ha caigut dràsticament i tots els estudis de població anuncien la inevitabilitat que vinguin més immigrants en el futur per evitar l'envelliment creixent de la població europea.

Alguns em diran que no és un tema econòmic sinó que es tracta d'evitar que els partits obertament xenòfobs segueixin creixent. Quina gran idea, tots xenòfobs i així Anglada no seguirà creixent. Per riure una bona estona sinó es tractés d'un tema molt seriós.

Francament espero que el sentit comú i la veritable concepció cristiana de la vida, que em consta que almenys algun membre del govern té, evitarà una mesura que, per trenta monedes, ens converteix en una societat excloent i insolidària.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1