Dimecres, 8 de juny de 2011 | 12:12
Vostè es troba a: Inici > Política >

El PNB no renuncia "a la governabilitat en cap lloc", sigui o no la força més votada

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Urkullu reclama a Bildu que l'11 exigeixi a ETA la seva fi
El PNB no renuncia "a la governabilitat en cap lloc", sigui o no la força més votada
07/06/2011 19:45
9Íñigo Urkullu a la seu del PNB
EP.- El president de l'EBB del PNB, Iñigo Urkullu, ha afirmat que el seu partit no renuncia "a la governabilitat en cap lloc", sigui o no la força més votada, encara que ha recordat que el seu partit no pactarà amb ningú perquè PP, PSE-EE i Bildu defensen una política "en contra de", en la qual la formació no entrarà perquè forma part del passat.
Urkullu ha comparegut en una roda de premsa a la seu de Sabina Etxea de Bilbao, després de la celebració de la reunió de la direcció jeltzale i de l'Assemblea Nacional del PNB, en les quals es va decidir que presentarien i votarien als seus propis candidats en totes les institucions.

Iñigo Urkullu ha subratllat que la formació jeltzale és "la primera força en vots" en la Comunitat Autònoma Basca i compta amb "el suport majoritari de la societat basca". Per això, ha mantingut trobades amb totes les forces polítiques, a les quals els ha traslladat el seu programa i les prioritats de govern que el PNB "assumiria com a compromís".

Impulsar el canvi

A través d'aquests contactes, el PNB ha traslladat la seva intenció de "no formar part de cap bloc que pretén l'exclusió prèvia de qualsevol partit polític". "Estem segurs que alguna cosa ha canviat a Euskadi i nosaltres anem a seguir impulsant aquest canvi", ha apuntat.

Així mateix, creu que els socialistes no recolzaran, pel que han dit, a Markel Olano a la Diputació de Guipúscoa, ja que els socialistes han advertit que, si el PNB no recolzava al candidat del PSE-EE a l'Alcaldia de Sant Sebastià, no recolzaria al del PNB a la Diputació guipuscoana, i presentaria al seu propi aspirant.
Iñigo Urkullu ha tornat a desvincular la conformació dels ajuntaments dels de les diputacions, i ha indicat que, si els socialistes "condicionen" la constitució de consistoris "a altres institucions que tenen uns altres temps de gestió, és la seva decisió".

Per això, ha reiterat que el PNB no entrarà "en el joc de pactes a la contra" en el qual, en la seva opinió, estan PSE, PP i Bildu. "No anem a formar part de cap pacte", ha reiterat.

Malgrat això, ha assegurat que el seu partit no renuncia "a la governabilitat en cap lloc, sigui la força més votada o no sigui la força més votada", encara que dependrà "de l'exercici d'altres partits".

"Si el PSE-EE ha dit el que ha dit fins ara i, després, canvia de criteri, serà que el PSE-EE el que ha canviat de criteri, encara que no crec que ho faci després del que ha passat amb Odón Elorza a Donostia", ha indicat.

Bildu

Iñigo Urkullu ha afirmat que només coneixen "línies genèriques de programa" de Bildu i, "per tant, no sembla fàcil que el PNB comparteixi gens" amb la nova coalició "quant a coresponsabilitat de Govern".

Per això, ha indicat que al PNB li "mereix la pena observar la forma d'actuar de Bildu" i saber quins són els seus projectes. "I estaria bé que, si Bildu ostentés la responsabilitat de Govern en les institucions en què li correspongui, es vagi també reflectint en el mirall davant la societat en la seva manera de fer i no refugiant-se en la cobertura de fórmules de govern compartides amb altres formacions polítiques, tampoc en les del PNB", ha assenyalat.

Quant al seu plantejament de "compromís per la pau", ha reclamat a Bildu que iniciï la seva trajectòria institucional el proper 11 de juny, dia en què es constitueixen els ajuntaments, amb l'exigència d'un cessament definitiu a ETA.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1