Dimecres, 8 de juny de 2011 | 12:16
Vostè es troba a: Inici > Societat >

L'actuació policial del 27M "és una reculada de moltes dècades"

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Un grup d'advocats denuncia la vulneració de diversos drets dels 'indignats'
L'actuació policial del 27M "és una reculada de moltes dècades"
07/06/2011 15:00
Advocats del Legal Team
EP.- Els advocats del Legal Team consideren que durant les càrregues dels Mossos d'esquadra contra els acampats en plaça Catalunya el passat 27 de maig es van vulnerar diversos drets fonamentals dels 'indignats', per la qual cosa han redactat un informe que serà lliurat a les autoritats pertinents.
El Legal Team, un equip d'advocats europeus formats per membres de la comissió de defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) i de l'Associació Catalana per a la defensa dels Drets humans, han presentat aquest dimarts el seu informe, creat a partir del que ells mateixos van observar des del dia 20 de maig fins al dia de les càrregues, que van acabar amb 121 ferits, 37 d'ells mossos.

Segons aquest informe, el dia de la càrrega policial el Legal Team va acudir a la plaça sobre les 7 hores, alertats per la comissió jurídica dels acampats, però els agents no els van deixar entrar en el cèrcol fins a passades les 11 hores, per poder fer de mediadors i assistir als 'indignats'.

Consideren que l'actuació dels Mossos d'esquadra no va ser ajustada al dret, començant per les "reiterades i abundants agressions a la integritat física de les persones presents".

Una de les advocades que forma part del grup, Laia Serra, ha destacat que el fet que els agents no fossin degudament identificats també va vulnerar el dret a la tutela efectiva, ja que es fa molt difícil identificar als quals van cometre les lesions.
desallotjament a plaça Catalunya
D'altra banda, ha destacat que els mossos van entorpir el treball dels periodistes -agredint-los en algunes ocasions, malgrat que anaven degudament identificats- el que suposa una vulneració del dret a comunicar.

"Reculada de moltes dècades"


Un altre dels advocats, Álex Solà, ha destacat la "perillositat" del plantejament realitzat pel conseller d'Interior, Felip Puig, ja que el no acatar una ordre policial -apartar-se per poder netejar- en cap cas és una acció agressiva que justifiqui la violència de les càrregues.

"És una reculada de moltes dècades", ha criticat Solà, que ha assegurat que les càrregues van contravenir tots els protocols internacionals, que exigeixen que els atacs siguin proporcionals, mesurats i necessaris.

Respecte a les imatges aèries que Puig vol mostrar en la seva compareixença davant el Parlament aquest dimecres, Solà ha avisat que "no ha de convertir-se en una guerra d'imatges" i ha subratllat que, en cap cas, es pot justificar que una agressió en un costat de la plaça portés a carregar contra tots.

Consell d'Europa

L'informe, que no detalla els delictes que es podrien haver comès, serà lliurat al Consell d'Europa, al Síndic de Greuges, a la Conselleria d'Interior i a tots els grups parlamentaris.

El Legal Team ha destacat que el seu treball finalitza aquí i ha animat als afectats i els altres ciutadans que segueixin avanci amb les accions judicials, administratives i polítiques.

De fet, en aquest moment el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), estudia set denúncies presentades contra el Puig, i el més probable és que la querella -també contra Puig i alts càrrecs dels Mossos- presentada aquest dilluns en el jutjat de guàrdia sigui remesa al TSJC en els propers dies, ja que el conseller és aforat.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1