Dissabte, 11 de juny de 2011 | 12:07
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

"No m'estranyaria que l'assaig que ha estat Catalunya tingués continuïtat a les generals"

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
CRISTOBAL LASO. FEDERACIÓ D'ASSOCIACIONS DE GITANOS DE CATALUNYA
"No m'estranyaria que l'assaig que ha estat Catalunya tingués continuïtat a les generals"
26/05/2011 18:52
9cristobal-laso
X. Prera.- Ja amb els resultats electorals digerits, la Federació d'Associacions de Gitanos de Catalunya es prepara per seguir lluitant i desemmascarant els discursos racistes. El seu portaveu, Cristobal Laso, té clar que no vol a García Albiol d'alcalde i tem que la xenofòbia es coli també a les eleccions generals.
--Com se't va quedar el cos després de la nit electoral del diumenge, sobretot després de veure la victòria de García Albiol?
--Particularment pel que fa a Badalona, i més enllà de les opinions personals de cadascú –represento a una federació d'associacions amb sensibilitats molt diferents-, al nostre judici García Albiol no mereixeria ni tan sols ser candidat a alcalde de la tercera ciutat de Catalunya. El que més mal ens fa és que no només ha estat candidat sió que que ha estat recolzat per una majoria de la població. I Més enllà de l'èxit notable del PP en les municipals, desitjo que no hi hagi massa persones com aquest dins del partit.

--Vostè creu que hauria de ser alcalde?
--Òbviament, no vull que cap persona que hagi pogut delinquir, i sobre García Albiol pesa l'ombra d'un possible delicte d'incitació a l'odi i el racisme, pugui ser alcalde de cap ciutat. No solament de Badalona. A més, dubto que fora bo per a la pròpia força política –el PPC- que un dels seus alcaldes sigui declarat delinqüent per part de la justícia. Recomanaria a qui té potestat per actuar que ho faci, i que García Albiol no sigui batlle.

Respecte a altres possibles pactes, desconec l'actitud que han pres els representants de CiU i PSC sobre el cas. Si l'acord entre aquestes forces fos possible, jo me'n alegraria.

--No obstant això, hi ha gent que pensa que la millor manera de desemmascarar el discurs populista de García Albiol és, precisament, deixar-lo governar.
--Conec aquest discurs i, fins a cert punt, té lògica. Sé que en certs cercles s'està valorant deixar-lo governar i que caigui pel seu propi pes ell i els seus postulats neopopulistes. Sense treure ni posar raons als que defensen aquests plantejaments, a mi em sembla d'entrada que qualsevol senyor que tingui una demanda per sospita de delictes relacionats amb l'odi i el racisme no hauria de ser alcalde d'una de les ciutats més grans de Catalunya.

--Vostè coneix la realitat de Badalona. Quin diagnòstic fa?
--Conec la situació social de Badalona, i especialment d'alguns dels seus barris. Malgrat que, per la seva grandària, és una ciutat molt diversa, és cert que alguns barris estan molt deteriorats social i econòmicament.

--Més enllà del diagnòstic que fa, imagini que no hi ha hagut eleccions i no ha guanyat García Albiol. Què creu que s'hauria de fer per evitar que discursos com a aquest calin tant en la societat?
--La situació no és la idònia per disposar de temps d'actuació, ja que el discurs que tot el dolent ve de fora ha calat. No obstant això, per fer realitat aquesta igualtat real dins d'un barri és necessària una política social a mitjà i llarg termini. Tot té solució, i només fa falta voluntat política i mitjans per poder-ho fer.

Tot té solució, i tenim exemples de barris de Barcelona on històricament hi ha hagut molts problemes i, quan hi ha hagut disposició i una política clara i recursos, els problemes s'han canalitzat degudament. És més, els problemes amb determinats sectors de la població que han vingut de fora i que d'entrada han presentat problemes els han acabat resolent les mateixes entitats del barri. El que ocorre és que s'ha furgat massa en la ferida sense tenir en compte les conseqüències que pot haver-hi. Ja hem avisat, la responsabilitat d'aquests problemes i conseqüències serà de qui els ha fomentat de manera tan clara.

--Algun exemple d'aquests barris dels quals parla?
--Estic pensant, per exemple, en La Mina o Sant Cosme. Existia una deterioració fins i tot física del barri, però en l'actualitat, i amb tot el que queda per fer, un pot passejar tranquil·lament per La Mina. Estic convençut que al final tota actuació és simplement pura voluntat política.

--En el cas de partits com a Plataforma per Catalunya, vostè seria partidari de prohibir-los?
--No sóc partidari de prohibir res a priori. Crec que tenim un sistema de dret en el qual les regles del joc estan clares, i en el cas que no ho estiguessin del tot caldria millorar-les. Parlo de la Llei de Partits. Si determinades forces amb criteris violents no poden estar a les eleccions, podria donar-se que la Justícia pogués actuar per determinar si partits com la PxC no incorren en delictes d'incitació a l'odi i al racisme. I jo dubto que no ho facin.

--Josep Anglada diu vol presentar-se a les eleccions generals. Creu que podria tenir el seu espai en la política estatal?
--El que li puc dir és que farem el possible perquè això no ocorri, per difondre i divulgar el perill de la intolerància. Quant a les seves opcions en unes eleccions, no m'estranyaria que l'assaig clínic que s'ha efectuat a Catalunya tingués algun tipus d'a en la resta de l'Estat. Aquí teníem un parapet entre la dreta tradicional i democràtica i l'extrema que representa Anglada, però desgraciadament en els últims temps s'ha vist que els pronunciaments pseudoracistes tenen bona acollidaentre els electors. Es tracta d'una onada que ve d'Europa i és molt difícil de controlar.

--Des de l'inici de la crisi, han notat un increment de les tesis racistes?
--Sí, tinc constància d'això. Afortunadament, i deixi'm que aprofiti la circumstància per divulgar-ho, tenim un fiscal del servei contra l'odi i el racisme a Barcelona –Miguel Ángel Aguilar- que està per la labor. I amb la seva col·laboració seguirem denunciant aquest tipus de delictes. Perquè això és segur: cal denunciar.
MARTIN
27/05/2011
Aquest partits estaran en tot l'Estat, però no hem de fixar-nos solamente en ells i el que s'apunten. Que no han fet els poíítics amb responsabilitats de govern i què no hem fet tot la resta de la societat per a que això no pasi? O començem a treballar ja, encara que tard o els tindrem demà a tot arreu.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1