Salvador Cot | Actualitzat el 09/06/2011 a les 23:59h

Bildu significa reunir

El segon tripartit va generar, en l'àmbit de l'independentisme, un big-bang de grans proporcions, amb fragments de matèria política allunyant-se de l'antic nucli a tota velocitat. I les eleccions municipals del 22 de maig han començat a marcar l'inici del cicle contrari, amb una forta tendència a la recomposició dels trossos inconnexos.

Amb la salvetat de les CUP, actualment no hi ha cap instrument amb èxit electoral dins d'aquest àmbit. De forma progressiva, marques guanyadores com ERC, Carod, Carretero, Reagrupament, Laporta o Solidaritat han anat decaient per causes diverses, però sempre amb el denominador comú d'unes batalles internes tan brutals com perfectament públiques. Per això el temps que queda fins a les eleccions espanyoles serà una cursa per posicionar-se el millor possible dins d'una inevitable plataforma conjunta.

Èxits rotunds com Bildu o Compromís, basats en la unitat, condicionaran el pròxim congrés d'ERC, del qual en sortiran lideratges diferents que necessitaran, urgentment, una nova estratègia i un èxit electoral que la corrobori. I una circumstància especialment favorable per a aquest espai és que la competència electoral l'encapçala Josep Antoni Duran Lleida, un símbol incòmode fins i tot per al sobiranisme convergent.

COMENTARIS

+0
-0
Aneris
adria, 10/06/2011 a les 23:26
Eps, en Laporta no ha perdut mai. Ni que sigui de penal a l'ultim minut o marcant amb el cul. És un guanyador nat! això no és pot negar!
+2
-3
rep
Anònim, 10/06/2011 a les 21:48
APROVECHEMOS EL ANONIMATO (COMO HACEN AQUÍ MUCHOS, POR EJEMPLO LOS QUE INSULTAN A ESPAÑA Y A LOS ESPAÑOLES, COMO EL F DE P DE LAS 14:15) PARA DECIR QUE LOS CREADORES DE PUTALUÑA Y PUTAVASQUIA, PAÍSES QUE, AFORTUNADAMENTE, PARECE QUE NUNCA VAN A EXISTIR MÁS QUE EN SUS IMAGINACIONES, SON IMBÉCILES QUE VIVEN EN LA INOPIA.
+6
-2
No es pot comparar
Anònim, 10/06/2011 a les 19:11
Cap país del món ha rebut quatre milions de persones del país veí, amb plens drets com ha passat a Catalunya. Res semblant ha passat a Euskadi. Catalunya ha estat invadida pels espanyols. Del 1960 al 2011 n'han arribat més de 3 milions de persones. El que sorprén és que hàgim encara pogut sobreviscut i no se'ns hagin cruspit del tot.
+1
-2
Carod, el que busques ja existeix!
qvic cup, 10/06/2011 a les 17:40
L'alternativa que busca Carod (pobre home, encara pretén convèncer a Montilla perquè es faci independentista)ja existeix i es diu CUP! Cada dia conec més gent que vota la CUP. La construcció de l’alternativa política d’esquerres i independentista s’ha de fer des de la base, des del carrer, des dels ajuntament, les lluites veïnals, les assemblees de barris...NO des de dalt com pretén Carod. Cal sàvia jove, participació, il•lusió...no vells esquemes esclerotitzats i desprestigiats. Carod, apuntat a la CUP!
+6
-19
A LOS IMBÉCILES
Anònim, 10/06/2011 a les 14:50
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+7
-4
ciu no bildu si!!!!
Anònim, 10/06/2011 a les 14:15
gora bildu!!!

Fora rates ecscanolistes!!!

Aneuvos a la merda invecils!!!!!
+6
-2
Parlem clar
Els mass-media amotllen les societats, 10/06/2011 a les 13:41
Esquerra hauria de fer cau i net..... però la seva cúpula montillista vol perpetuar-se fins i tot darrera d'altres noms proposats per ells mateixos per a dirigir-la a partir del proper Congrés del partit. Considero que mentres ERC no esdevingui independentista (ara no ho és) no pot ser referent de res i és in-votable.

Bildu surt d'una situació de quasi il·legalització (com també abans il·legalitzades altres formacions basques que la precedeixen) i, davant una injustícia espanyola tan gran, quan ha sortit a la llum i a la primera que s'ha pogut presentar a unes eleccions, una gran part dels bascos l'han votat massivament. Per tant, mai de la vida no es pot comparar Bildu amb l'actual Esquerra... Estan a una distància estratosfèrica.

Els mitjans de comunicació -no només aquest, sinó molts, haurien de fixar-se més en col·lectius com Reagrupament, les CUP o Solidaritat, i en comptes de silenciar-los unes vegades o malparlar-ne altres, tot accentuant-ne les discrpàncies entre elles, caldria donar prioritat a publicar-ne notícies i titulars en portada de les parts POSITIVES i BONES que tenen aquestes organitzacions, que n'hi ha, i no poques.

Vosaltres, mitjans de comunicació (TV3, El Periódico, La Vanguardia, Avui, Ara.cat, El Punt, Catalunya Ràdio, RAC, Vilaweb, naciodigital, etc, etc i altres canals de TV i emissores de ràdio comarcals i locals), vosaltres sou responsables en un 70-80 % de que als catalans no els arribi informació de l'activitat -en gran part BONA i POSITIVA, però silenciada- dels partits indepenentistes que no disposen d'altaveus per fer arribar el seu projecte als 12 milions de catalans si comptem de Salses a Guardamar o els 7 milions i mig de catalans si comptem el Principat.

Potser caldria un gran canal de TV (importantíssim) + emissora de ràdio + diari català privat, de referents nacionals de debò, és a dir de tendència independentista ??
+9
-4
diferència
Anònim, 10/06/2011 a les 11:10
La diferència bàsica entre Euskadi i Catalunya és que allà hi han més independentistes i són més valents. Però no només per a assolir la sobirania. Mentre el moment arriba,han aconseguit el concert econòmic, una economia més sòlida i tenir un 7% d'immigrants en compte d'un 20%.
No ens podem comparar, fem el ridícul
+11
-7
nina de serradures
innisfree, 10/06/2011 a les 07:53
Un bon punt de vista, Araki, però, ara mateix, Esquerra (abans ERC) no està en disposició de fer res en aquest sentit.

Esquerra (abans ERC) és, en aquests moments, una nina de serradures rebentada. No serveix ni per jugar-hi. I els seus capitostos estan tan desorientats --com ens demostren aquí mateix dia rere dia-- que seran incapaços de treure-la del mal pas.

Ras i curt: Esquerra (torno a dir-ho, abans ERC) és morta i enterrada. Fa falta una nova formació i gent nova per empènyer l'independentisme endavant. Potser la CUP? Ja ho veurem.
+33
-6
D'acord amb en Toni2011
Araki, 10/06/2011 a les 01:41
Opino com en Toni2011. Si el moviment democràtic català ha de dependre d'unes eleccions espanyoles, anem malament.

Primer de tot que de sortida l'independentisme no hi ha d'anar a fotre res, a Madrid. Com a molt, a obstaculitzar, boicotejar i amargar la vida als espanyols tant com es pugui. Però això només seria possible amb uns resultats de partit majoritari. Cosa que ens porta al punt segon: mai, ni quan ERC va aconseguir 8 diputats, l'independentisme, en unes espanyoles, ha pogut guanyar al PSOE, o a CiU.

Especialment si és Duran qui hi va de capo di capi, vull dir, de cap de llista. Perquè la gent sap perfectament que a Madrid només s'hi pot anar a fer el Duran: a traficar amb influències, pescar alguna sardina i anar vivint de la moma. O a fer la Chacón per oferir noves glòries a Espanya.

Els resultats, sobre tot si la coalició està ben travada i té possibilitats de fer mal, seran presentats pels mitjans de comunicació (Godó i Periódico) com un fracàs rotund. Cal no insistir més a ser ingenus amb la mala folla espanyola dels mitjans de Barcelona, que esperen a cada cantonada amb la navalla de cosir independentistes a la mà.

Començaran les discussions, les baralles, la gent es farà enrere... i quan toqui fer el pas de debò, a les eleccions al Parlament, ja s'haurà fet malbé tot plegat.

Per això seria un gran error que la coalició demòcrata es materialitzés en unes eleccions on no s'hi podrà fer gran cosa.

La llibertat, la feina per la independència, només es pot fer a Catalunya. I quan s'hagi obtingut el primer bon resultat i el moviment s'estabilitzi, ja es podrà parlar d'anar a Madrid a votar que NO a tot, a fer-hi performances i a assetjar la mona Duran.
+14
-6
Per les escanyoles?
Toni2011, 10/06/2011 a les 00:35
L'article em sembla molt bé, i quan abans milor, però la (re)composició de l'índependentisme per les eleccions escanyoles...
+6
-21
Salvad ERC, please.
Anònim, 10/06/2011 a les 00:20
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: