Actualitzat el 07/06/2011 a les 00:01h

22 de maig. Fan falta noves maneres de fer política?

Les eleccions del passat 22 de maig van tenir un gust agredolç per a la meva persona. D’una banda la dolçor la desprenia els bons resultats obtinguts per l’Entesa per Sant Pere – Acord Municipal que amb 1.200 vots va marcar  un increment clar respecte els resultats de l’any 2003 i l’any 2007. La “lògica” indicava que a partir del 2003 els resultats haurien d’anar canviant a la baixa fruït del propi desgast polític, de la manca d’alternatives, de l’abstenció…. Aquesta “lògica” però va quedar estroncada ja que Sant Pere va comptar el dia 22 de maig amb una participació del 77% del cens electoral aconseguint així un 87% dels vots i un total de 10 regidors per a l’Entesa per 1 de l’oposició (CIU) avalat per només 121 vots i per tant amb el pitjor resultat d’aquesta formació des de l’any 1999.

Sant Pere de Torelló és amb 2.500 habitants un municipi com qualsevol d’altra de Catalunya, amb les seves particularitats, amb un 14% de taxa d’atur, amb un 10% d’immigració, 18% de gent gran… Essent doncs dades que igualen el poble de Sant Pere amb molts d’altres de Catalunya i de la mateixa comarca d’Osona, quins són els factors que poden haver marcat aquesta diferència electoral?

D’una banda la manca d’una alternativa política coherent. CIU va elaborar una llista el mateix dia límit de presentació de candidatures. No podem pensar que un projecte polític, de la ideologia que sigui, es pot crear en hores. Cal treballar-lo amb temps i essent plenament coneixedors de la realitat i necessitats del municipi on ens presentem si és que realment volem que la població a qui ens dirigim hi cregui.

Així mateix evitar la confrontació política ha estat també un objectiu prioritari de l’Entesa per Sant Pere. Debatre amb tots els sectors socials de la població, ésser un referent i obrir el propi grup a persones noves amb voluntat de treballar pel poble ha estat una garantia clara d’acceptació de l’Entesa per part de la ciutadania així com ho ha estat la planificació d’una estratègia de campanya que va molt més enllà de les propostes purament mediàtiques i de partit. Sense deixar de banda l’edició de pamflets, cartells i fins i tot l’ús de les noves tecnologies i les xarxes socials, l’Entesa per Sant Pere ha apostat clarament i prioritària  pel treball directe de carrer.

El boca – orella (que no el porta a porta) i la voluntat de conversa i diàleg, escoltant i afrontant els problemes i opinions de tots i cada un dels sectors de la població: infants, joves (com a curiositat cal dir que el 80% de joves santperencs va anar a votar), adults, gent gran… ha estat la millor estratègia de treball i de difusió de les propostes de futur pel poble de Sant Pere. Unes propostes que l’Entesa ha tingut clar, i més en un context com l’actual que no han de ser grans promeses sinó coherents i sobretot molt realistes a les possibilitats. Creure’ns que prometre grans projectes ens donarà vots és un error així com ho és pensar que surts com a favorit perquè la candidatura alternativa ha estat presentada sota mínims.

Finalment l’Entesa per Sant Pere sempre ha pensat que el seu candidat ha de saber entrar a la pell d’aquells a qui es dirigeix. Ha de ser el màxim de sincer en les seves explicacions als veïns i sobretot ha de ser capaç de transmetre il•lusió i confiança així com també ha de tenir la capacitat de fer analitzar als ciutadans què és allò que realment convé i volen pel seu poble i per tant quina de les diferents opcions politiques ho pot fer possible.

És amb aquests paràmetres que des de l’Entesa hem treballat, conscients, i així mateix ho hem transmès al llarg de cada campanya, que mentre hem governat n’hem encertat i n’hem fallat, però ens hem cregut en tot moment allò que fèiem i hem rectificat quan ha calgut, sense amagar el cap i reconeixent els errors que els mateixos ciutadans amb tot el seu dret ens han assenyalat. I és amb aquesta sinceritat i complicitat directe amb el poble i expressant els sentiments i emocions en positiu que hem après que la veritat absoluta no la té ningú i a la vegada la tenim tots.

Satisfet doncs dels resultats al poble de Sant Pere, arriba la part agre d’aquest 22 de maig. Com a militant d’ERC tinc un desànim causat no només pels resultats decebedors de la formació en l’àrea metropolitana i en algunes de les principals capitals sinó sobretot per uns resultats electorals que evidencien decepció, frustració, desànim i desencant amb la majoria de les formacions polítiques.

En el cas concret d’ERC crec que és més que evident el problema de credibilitat i de necessitat de reorientació del projecte. És obvi que ens hem equivocat seguint estratègies incomprensibles per una part de l’electorat d’ERC, amb un excés de zel alhora d’institucionalitzar-nos, abandonant segurament part del perfil  que teníem de resistència d’un país que es nega a desaparèixer i sobretot oblidant la importància d’un discurs, propostes, continguts i maneres de fer més realistes i més properes als ciutadans. No hem prioritzat la idea que, no és qüestió de qui més convenç sinó de qui més transmet i que cal treballar una política de sentiments i d’emocions que generi vida i positivitat.

Cal doncs crear ponts, reconstruir, innovar el discurs, creure’ns de veritat que som part del moviment d’alliberament nacional i sobretot cercar, des de la suma, noves estratègies i noves maneres de fer política.

Navega per les etiquetes

eleccions municipalsERC

COMENTARIS

+0
-0
moviements
m.k., 08/06/2011 a les 13:20
Per qualsevol grup polític d'esquerres és obligatori tenir en compte els moviments cívics que darrerament es manifesten. S'ha de prendre seriosament a la gent es pronuncia, i crec que un error dels darrers anys ha sigut justament aquest: El tripartit ha jugat massa segons la lògica del poder sense tenir en compte els valors inicials i que és que volen la gent que els ha posat al poder. Aquesta actitut els ha a passat factura. El líder ja no és la persona que explica a la gent que han de pensar, sinó aquel que escolta i fa seu les seves inquietuts. Esperem que hi hagi una renovació a fons en totes les organitzacions polítiques, no només a ERC!

Felicito els resultats de SPT, demostra que val la pena fer feina ben feta.
+3
-2
En la meva opinió..
Judith, 07/06/2011 a les 17:30
Comparteixo aquest regust agredolç i animo a tot l'equip d'Entesa a continuar amb la feina ben feta. Com a ciutadana de Sant Pere puc constatar aquesta voluntat de conversa i diàleg; una via per implicar a la població en l'ajuntament dia a dia, i no només cada quatre anys.
Com a resposta als dos comentaris que deixa "Guardiola", amb tots els respetces, els trobo totalment fora de lloc. Penso que l'egocentrisme és una de les últimes qualitats que atribuiria a en Jordi. Ara, com bé dius, tot canvia o pot canviar, sí. Aquest toc de demagògia que has donat al teu comentari és innecessari. Ah, i trobo més lògic esperar que les coses canviïn cap a bé. No creus?
+4
-0
Jo
Jo, 07/06/2011 a les 15:37
realment no se si a tots els pobles que no són de dimensions petites es pot aconseguir fer campanyes i feina d'aquesta manera. Segurament es una mica mes complicat pero crec que alguna cosa si que es podria millorar. No pot ser que hi hagi pobles (i el meu n'es un exemple) on la participaciio ha estat mes que escassa. No trobo justificacio a tot plegat pero intentare pensar que algunes de les aportacions que fas i que considero interessants i acertades ens podrien ajudar. Bona feina a tots els del teu equip. I el que es clar es que una cosa aixi no l'aconsegueix una persona sola per aixo estic convençuda que com a tots els grups sou un equip i que tu ho tens tambe molt clar. Si no fos aixis no hauria funcionat.
i d'ERC nomes puc dir-te que no et falta rao. Jo segurament soc del grup dels que no ha entès i segueixo sense entendre aquestes estrategies. si no canvia les maneres ERC encara caurà mes. I jo sincerament l'ajudare a caure.
+4
-0
Anna
Anònim, 07/06/2011 a les 15:29
Tal i com dius en tot l'escrit VIsca l'Entesa per Sant Pere. Heu fet una gran feina hi potser si qeu som diferents com ens diu la gent però si es per ser-ho aixi seguim sent diferents.
+3
-1
A com diu Guardiola
Guardiola, 07/06/2011 a les 15:26
Vaig votar Entesa, fa menys de dos anys que vic a sant pere i vaig pensar que eren un grup de gent molt trebladora com diu el Sr alcalde i la veritat no he llegit cap cop el nom seu i si molts el del grup. Em sembla que t'has equivocat com diu Guardiol
+3
-9
com diu en Guardiola
Anònim, 07/06/2011 a les 08:41
ets el ....... amo de Sant Pere, fins que vindrà un dia que com els castells de cartes acabaràs caient, canvis de camisa, interessos particulars, pensa que tens un bon equip a la pell de la gent de Sant Pere segur que els teus companys de llista també hi son, no només TU, ... no siguis tant egocentric al final també hauràs de passar comptes..com molts.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Jordi Fàbrega
Alcalde de Sant Pere de Torelló des de 1999 per l'Entesa Municipal de Progrés. Delegat del Govern a la Catalunya Central (2006-2010). Membre d'ERC.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: