Dilluns, 13 de juny de 2011 | 12:21
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Tristes posts

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
Tristes posts
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
08/06/2011 20:34
Un escriptor és algú per a qui l’escriptura resulta més difícil que per a la resta
(Thomas Man)

“Tristes posts”

Ahir va morir Jorge Semprún.

Sempre que es produeix una notícia com aquesta, me’n faig ressò en el meu bloc de literatura “El fil d’Ariadna”. Aquest matí, mentre escrivia l’elegíaca entrada, me n’he adonat de la quantitat d’escriptors i homes de lletres que ens han anat deixant des que vaig engegar el bloc, el 7 de maig de 2009. Dos anys escassos i un munt de personatges admirats que ja no són amb nosaltres.

Mario Benedetti, José Saramago, Miguel Delibes, Baltasar Porcel, Joan Triadú, Joan Solà, Ernesto Sábato i, ahir, Jorge Semprún. I no hi són tots, segur. No és impossible que, enmig del tràfec de la vida quotidiana, hagi patit algun oblit.

Com a lletraferida irredempta, amb cada partença augmenta la meva sensació d’absència interior. El meu amic Juan Linares, home sensible, m’ha escrit avui: “Tristes posts de los que se han ido en estos 2 años de tu blog, pero, aún así, más que necesario”. En Juan volia dir que és necessari recordar aquests homes, militar en el record. Per més que ens dolgui, per més que signifiqui publicar unes notícies que ens agradaria no haver d’escriure mai.

És evident que la mort és llei de vida. De les poques coses que ens igualen i que ningú no pot defugir. Amb tot, fa nosa. Ens deixa orfes de referents i ens recorda la nostra pròpia caducitat. Però, sobretot, impedeix que aquests homes grans i “necessaris” continuïn creant. I algú dirà: “home, és clar, però ja en vindran uns altres”. I tindrà raó, però no seran els mateixos.
Sin título
No hi haurà un altre Sábato capaç d’il•luminar una novel•la com “El túnel”. No hi haurà un nou Benedetti que ens llegui uns contes i uns poemes tan plens d’amor i de justícia. No trobarem un segon Saramago, amb la seva embarbussada prosa sense punts ni comes i, alhora, tan clara. No sorgirà un altre Joan Solà, infatigable i encès treballador per la llengua.

Avui m’he permès aquest escrit un pèl nostàlgic. Perquè sí, perquè la literatura s’ho mereix. Per això vull acabar amb un poema de Benedetti que m’agrada molt i que em sembla terriblement adequat. Una salutació ben forta i fins aviat, estimats lectors.

 
Currículum

El cuento es muy sencillo
usted nace
contempla atribulado
el rojo azul del cielo
el pájaro que emigra
el torpe escarabajo
que su zapato aplastará
valiente

usted sufre
reclama por comida
y por costumbre
por obligación
llora limpio de culpas
extenuado
hasta que el sueño lo descalifica

usted ama
se transfigura y ama
por una eternidad tan provisoria
que hasta el orgullo se le vuelve tierno
y el corazón profético
se convierte en escombros

usted aprende
y usa lo aprendido
para volverse lentamente sabio
para saber que al fin el mundo es esto
en su mejor momento una nostalgia
en su peor momento un desamparo
y siempre siempre
un lío

entonces
usted muere.
Lurdes Estruch
11/06/2011
carpe diem del tot d'acord, Judit. i assoliran l'eternitat metonímicament
Yves
10/06/2011
Què gran aquest Currículum!
DUC ENGRESCADOR
09/06/2011
La lletra impresa ja ho té, això. Ens apropa al món de persones que, d'altre manera, potser ni hauríem conegut i ens el fa tan proper com si fossin germans i germanes nostres, gent de casa. Possiblement sigui aquest el motiu pel qual, quan marxen ens deixen un malestar, un buit que intentem apaivagar amb la seva memòria.
Patri Cia
09/06/2011
Ostres llegint la nota del teu bloc me'n adono que visc en l'ignorància absoluta. N'he sentit parlar d'aquests autors.. però llàstima no haver tingut la curiositat d'haver donat un cop d'ull als seus escrits abans per comentar quelcom. Però supos que mai és massa tard per posar-s'hi. Gràcies Anna
JORDI V.
09/06/2011
Efectivament, una altra gran pèrdua pel mòn en general i per la literatura i la intel·lectualitat en particular. Però el temps mai recula i l'arribada inexorable de la mort ens recorda la nostra fragilitat i que la nostra realitat és fugissera. Descansi en pau. Èncert amb el poema de Benedetti.
Deborah
09/06/2011
Els seus llibres els faran ser sempre amb nosaltres! Un record especial per Joan Solà, una persona increíble, i per Saramago, per deixar llibres com "Ensayo sobre la ceguera" (entre d'altres).
MIREIA
09/06/2011
Jo estic amb el Juan, i amb tu, evidentment. És imprescindible la tasca de la memòria. Seria una obvietat dir allò de qui no coneix el seu passat, no pot construir el seu futur. Però mai està de més recordar-ho. Hi ha en aquest país massa gent a qui li encantaria que oblidéssim a gent com Semprún i tots els grans que has anomenat en aquest article. I un aplaudiment, molt especial, pel poema de Benedetti. Visionari i artesà de la bellesa.
Shaudin Melgar-Foraster
09/06/2011
És trist quan un d’aquests grans homes ens deixa. Tal com dius, la mort impedeix que continuin creant, per això és tan trist. I, sí, d’altres vindran, però no seran els mateixos. Gracies pel poema de Benedetti, és magnific!
MIREIA
08/06/2011
Jo estic amb el Juan, i amb tu, evidentment. És imprescindible la tasca de la memòria. Seria una obvietat dir allò de qui no coneix el seu passat, no pot construir el seu futur. Però mai està de més recordar-ho. Hi ha en aquest país massa gent a qui li encantaria que oblidéssim a gent com Semprún i tots els grans que has anomenat en aquest article. I un aplaudiment, molt especial, pel poema de Benedetti. Visionari i artesà de la bellesa.
Judit B
08/06/2011
Com trobem a faltar els autors que has anomenat. I la falta que ens fan! Per sort, sempre ens quedaran els seus llibres.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1