Dilluns, 13 de juny de 2011 | 12:28
Vostè es troba a: Inici > Cultura >

Un laboratori de la UPC investiga un oli que podria ser de Picasso

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
La pintura estava sota un quadre d'una família de Màlaga
Un laboratori de la UPC investiga un oli que podria ser de Picasso
Cultura 05/06/2011 13:22
Europa Press.- El grup especialista en la tècnica espectroscòpia Raman de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) està analitzant un oli que podria haver estat pintat per Pablo Picasso. El quadre pertany a una família de Màlaga.
oleopicaso
Els propietaris van encarregar un estudi d'autenticitat a l'empresa Anàlisi Científica, Trazabilitad i Investigació d'Obres d'Art (Actio), una 'spin-off' de la UPC creada fa dos anys. El procés va sotmetre el quadre a una espectroscòpia làser per obtenir informació molecular dels pigments sense necessitat d'extreure mostres.

Els resultats van concloure, segons La Vanguardia, que els pigments daten dels anys 30 del segle XX, per la qual cosa és impossible que en aquesta època Picasso hagués pintat l'obra, i menys amb aquest estil.

Després de sotmetre el quadre a radiació infraroja, es va apreciar que sota la pintura hi havia un altre quadre amb diferències de traçat importants.

Recuperar l'original

El propietari va aprovar que es recuperés l'original i després de restaurar-ho, es va comprovar que els pigments originals eren de finals del segle XIX o inicis del XX, i coincidien amb els quals Picasso va utilitzar en les seves primeres pintures.

Mancant confirmació per part d'experts en l'obra de Picasso, l'equip de la UPC considera que l'original trobat és un retrat de la germana petita de Picasso, que va ser pintat per l'artista poc després que aquesta morís de diftèria.

L'oli hauria estat restaurat anys després, amb la intenció de completar el que semblava inacabat, però va acabar sent repintat completament amb modificacions respecte a l'original.

Els motius d'aquesta restauració d'estil lliure poden ser, segons el professor titular de la UPC Sergio Ruiz-Moreno, que Picasso "encara no tenia el prestigi que va adquirir posteriorment".
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1