Salvador Cot | Actualitzat el 11/06/2011 a les 23:59h

Enhorabona, torna la política!

Aquesta crisi canviarà la nostra societat, però encara transformarà més les organitzacions polítiques que l'administren. Fins ara, els partits han tingut com a únic objectiu gestionar la màxima quantitat possible de diner públic a través de les institucions. Es tractava d'entrar -com fos i amb qui fos- al govern, ja es tractés de la Generalitat, una diputació o qualsevol ajuntament. A partir d'aquí, fàcil: repartir sous i contractes avantatjosos a empreses i professionals de l'entorn.

Aquesta ha estat la filosofia aplicada, de forma creixent, durant trenta anys. Fins el punt que s'ha creat un cos nombrós de professionals de partit, de gent que basava la seva vida laboral en funció d'unes sigles concretes. Les diputacions són l'exemple més clar d'aquesta manera de funcionar.

Però ara, de cop, comencen a emergir propostes que no es basen en administrar, sinó en fer política. I això vol dir que no els fan pànic els bancs de l'oposició. D'aquí l'èxit electoral d'ofertes radicalment democràtiques com les CUP, però també de Solidaritat o, fins i tot, Ciutadans. Reagrupament, per exemple, pensa expulsar un regidor de Tremp que ha regalat l'alcaldia al PSC a canvi d'un càrrec retribuït.

Deien de José Montilla que era un bon gestor. Però, encara que ho hagués estat, això no el podia convertir mai en un líder polític.

COMENTARIS

+3
-0
Regeneració
adria, 12/06/2011 a les 20:07
Trobo molt arriscat ficar al mateix sac ciutadans que CUP,SI,o RCAT. Però hi estic d'acord. És més, crec que l'alliberament nacional vindrà després de la regeneracció democràtica en la que C's col·laborarà. No ens en sortirem mentre CiU & PP i PSC & PSOE sobrevisquin.
+0
-8
Vayamos por partes
Anònim, 12/06/2011 a les 16:39
Una cosa bien cierta es el aprovechamiento de los cargos públicos, y las magníficas retribuciones que lleva pareja, y otra bien distinta lo que Ud. dice. Es un discurso peligrosísimo identificar a la "clase" política con una pandilla de facinerosos cuyo único objetivo sea el lucro personal. No voy a negar lo evidente, y las desorbitantes nóminas de alcaldes, regidores, presidentes etc. son un duro golpe a los que creemos en el proyecto político presente. Pero aún así existen las diferencias programáticas en una formación o en otra. No es lo mismo Bildu que el PSE o el PP ( le confieso que me tiene aterrado la victoria de ese partido de chiflados), como tampoco lo es la CUP o CiU. Y por supuesto no es lo mismo el PSOE que el PP. Mire Ud. Cesare Pavese sufrió una experiencia revelatoria en un viaje en tren. Por aquella época, 1922, la democracia italiana pasaba sus horas más bajas. Y Pavese supo ver lo que se avecinaba con claridad meridiana al contemplar a un individuo vestido de negro arengando a los pasajeros del tren. Unos meses más tarde Mussolini marchaba sobre Roma.
Bien, bravo por su consideración con Ciutadans.
+2
-1
evolució o involució
Anonim, 12/06/2011 a les 12:01
Els partits polítics tal i com es coneixen han de formar part del passat, les llistes obertes i la transparència en l'elecció de candidats ha de ser el futur de la democràcia tal i com s'està fent en altres països del nord d'Europa. Després ens estranyem que ens anomenin els PIGS o que Àfrica comença als pirineus ... cal evolucionar
+3
-1
Vols dir?
joant, 12/06/2011 a les 11:31
Penso que aquest desig encara queda molt lluny.

La llei electoral obliga encara votar llistes tancades, que implica que el vot no va dirigit a cap persona si no a favor d'una entitat i aquesta obliga als seus membres mantenir una posició submisa als seu membres, que ja voldria la tant criticada Esglèsia.

El canvi veritable serà quan el Parlament es pugui veure votacions on membres dels partits de l'oposició voten dividits a favor o contra del govern i membres dels partits de govern també voten dividits a favor o en contra , per la senzilla raó de defensar els interessos dels seus votants.

Pregunto? No hi ha disparitat de criteri dins els partits per qüestions com , energia nuclear, parcs eòlics, l'educació, l'eutanàsia, ..... Doncs quan hi ha una votació copmprovem que es vota segons dicta la dictadura dels aparells dels partits.

+9
-0
2011
Anònim, 12/06/2011 a les 09:48
Un dels primers passos es eliminar les diputacions, un ens per a col·locar gent amb carnet, i justament per això els partits no volen escoltar el clam social, on ficarien tants dropos i estomacs agraïts?
+4
-3
Cal desmuntar molts serveis.
Anònim, 12/06/2011 a les 08:04
Els hi vénen molt mal dades als ajuntaments. Hi ha un excés de serveis i de funcionaris col·locats que no ens podem permetre. S'ha acabat l'entrada a raig fet de diners alemanys i a més a més com que estan emprenyats perquè veuen que hem malgastat els seus generosos ajuts, ara ens la porten votada i ens faran patir força
+8
-2
La diferència
Albert., 12/06/2011 a les 06:24
A partir d'ara els catalans podran tastar en les seves pròpies viles la diferència entre els polítics professionals i els polítics vocacionals. Ja veurem qui guanya...

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: